MintChoklad-Fondue

          
Ingen var tydligen sugen på limepaj idag efter den ordentliga lunchen så det blev fondue till efterrätt istället! Vi hade bara noblesse mint hemma och lite vanlig marabou mjölkchoklad så jag smälte det i vattenbad, skar under tiden massa god frukt och serverade i min fina chokladfondue skål! Frkterna som jag använda var banan, apelsin, päron och passionsfrukt. Det känns nästan lite nyttigt. För att göra frukten lite mer "halloweenig" så strösslade jag på lite chokladströssel!

Afternoon Tea

                     
Finns det något bättre sätt att spendera Halloween på än med Afternoon Tea och Scones och en bra film!? Nej, trodde väl inte det! Idag dukade jag upp leilas Scones på verandan framför The Reader(superbra, måste ses!) . Jag har prövat på många sconesrecept men Leilas är en av mina absolutafavoriter! De bli härliga knapriga och inte för smuliga! Till det serverades det härliga marmelader, ostar, lemoncurd och honung/valnöts fyllda croissanter! Allt blev supergott, dock råkade jag bränna några croissanter i ugnen, men, men, även bakfia får väl göra fel! I croissanterna hade jag alltså honung och fint hackade valnötter, man kan även ta lite marabou, det blir super! Bara köp ett paket fördig croissant deg, lägg på fyllning och rulla ihop, sedan in i ugnen, supersmidigt! Ha en mysig(och läskig) Halloween!
       

Min Bästa Bok är Den med Röda Kanter

     
                     
Tada! Min klippbok med egna recept, mammas och mormors och mormorsmors och farmors och fasters och tidnings recept och... ja, ni fattar poängen! I den här boken skriver jag ner lyckade recept och goda saker jag ser i tidningarna. En riktig inspirationsbomb som är perfekt att ta fram de dagar man behöver lite hjälp på traven!

Wicked Chocolate Kittens!

                  
Halloween närmar sig och jag smygstartar med mina "Wicked Chocolate Kittens". De ser kanske inte så "wicked" ut men de är farligt goda! Inuti gömmer sig en härlig choklad kaka och utanpå hittar vi mörk choklad och rosa marsipan, kan det bli bättre! De är lite pilliga att göra men det är det värt!

Först chokladkakan, om man vill grädda i en tårtform och äta som kaka kan man dubblera receptet:
25 gram smör
1/4 dl rapsolja
1 ägg
1 dl strösocker
0.5 dl farinsocker
1 1/3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
25gram mörkchoklad

Gör så här:
Smält smöret och blanda sedna i öljan och chokladen som du har hackat innan. Rör om tills chokladen har smält, låt svalna.
Vispa ägg, strösocker och farinsocker pösigt och häll ner smörblandningen.
Blanda alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Häll i en liten smörad och bröad form och grädda i 150 grader i ca 15 min. När kakan är klar ska den vara lite kladdig. Låt svalna.

När kakan har svalnat så smälter du 50 gram mörk choklad i vattenbad.
Ta kakan och mosa den i en bunke tillsammans med lite philadhelphia ost och florsocker, rulla små bollar och sätt in i kylen på en bakplåtskläddplåt medan chokladen smälter. 
Ta ur bollarna ur frysen och doppa dem i chokladen, lägg dem på plåten igen. När alla är doppade, sätt fast marsipanöron och nos som du har gjort innan. In i kylen igen så de stelnar. Varsogoda, bästa halloween godiset!





Tårtpapper en masse!

                     
Hittade något väldigt smart på Ikea, för en gångs skull! Jättefina tårtpapper  som man kan torka av och tväta! Supersmart verkligen för nu slipper jag slänga de söta spets-vita istället. Dessa har dessutom coola fäger och mönster, älskar den ljusrosa med hjärtan runt om(surprise!) men den coola taggiga svarta kommer jag använda till Halloween och mina choklad pumpor!Missa inte dem! Ha en tevlig kväll allihopa, nu blir det hemmagjorda fiskburgare!

MorotsTryfflar

                       
Det är såhär man gör med överblivna morotkakssmulor alltså! Superlätt och mumsigt! Efter att frostningen är urskrapad lägger du ner smulorna i den skålen och blandar, förhoppningsvis finns det lite frostning kvar som de kan ta del av! Sedan rullar du små bollar och sätter in dem i frysen i ca 10 min. Under tiden smälter du undefär 80 gram vit choklad och hackar lite pistagenötter fint. Efter tio minuter tar du ur bollarna ur frysen och doppar dem i chokladen och sätter dem på en bakplåtsklädd bricka. Strössla nötterna över och in sedan lite i kylen! Njut!

Morot Cupcakes

                   
(Först vill jag ha en liten applåd til LINN som håller på och hjälper mig med headern! Allt bli superfint! Vad tycker ni?)
Idag kände jag mig sugen på morotskaka men kom fram till att jag nog inte skulle klara en hel tårta, så det fick bli morot cupcakes istället! Eftersom jag är ÄLSKAR frosting och glasyr  så gjorde jag här en liten urgröpning i cupcaken så att forstningen kommer I oxå, det blev väldigt gott. Det som jag gröpte ur sparade jag och gjorde morotstryfflar på, recept kommer senare.

Ingredienser 8 st.

2 ägg (ekologiska)
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
2/3 malen kardemumma
1 nypa salt
1 dl rapsolja
3 stycken morötter
1/2 dl finthackade valnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader och vispa socker och ägg riktigt pösigt och vitt.
Blanda alla torra ingredienser, inklusive nötterna.
Rör ner oljan och de rivna morötterna
Fyll 8 stycken muffinsformar 2/3 och in i ugnen i ca 25 min. Känn med en sticka innan du tar ut dem, de ska inte vara kladdiga.
Låt dem svalna och gör under tiden frostingen.

Ingredienser till frosting.
50 g mjukt smör
100 philadhelphiaost
1 dl florsocker
skal från en halv citron

Blanda alla ingredienser väl.

Nu gröper du ur ett litet hål i varje muffin, där i klickar du i frostingen. Dekorera med citronmellis,
Ät och Njut!


FalukorvsGryta Med Chili

                      
Detta är en supergod, höstig och billig falukorvsgryta, räcker till ungefär 5 personer, servera med en egen gjord guacamole, gräddfil och en god baguette.

Ingredienser för en hel stekpanna:
1 pkt sidfläsk
550 g falukorv
1 röd paprika
1 röd chili
2 burkar vita bönor i tomatsås
1 rödlök
1 vitlöksklyfta

Gör så här:
Stek sidfläsket och falukorven som du har skurit i skivor,
I en stro stekpanna, värm bönorna, under tiden delar du löken och paprikan i ganksa stora bitar, lägg ned i bönorna.
Strimla nu chilin, var försiktig så att inga kärnor följer med. RÖR DIG INTE I ASIKTET INNAN DU HAR TVÄTTAT HÄNDERNA, jag kan säga från egen erfarenhet att det inte är särskilt skönt. Nu i med chilin i böngrytan. Hacka även vitlöken fint och ner med den i grytan oxå.
När falukorven är klar, lägg den på den varma grytan, avsluta med att lägga på sidfläsket som ger det hela en "rökig" smak!
Klart!

Polka & Pistage Snittar

          
Är inne i en godis-period just nu och idag blev det fantastiskt mumsiga Polka & Pistage snittar(bilderna gör dem inte rättvisa!)! Det hela är väldigt lätt och det blir verkligen underbart smarrigt! Det bästa är att det är ganska mättande så efter en bit är man ganska nöjd, eller okej, kanske efter två-tre?! Om man är allergisk mot nötter kan man köra med bara polka eller byta ut mot kanske kokos eller finthackade kanderad ananas!

Ingredienser till 15 medelstora snittar!
100 g mörk 70% choklad
200 g vitchoklad
1 påse polka-karameller
1 påse pistagenötter

Gör så här:
Smält den mörka chokladen (100 g) tillsammans med 25 g av den ljusa i vattenbad. Klä under tiden en liten porslinsform eller likande med smörpapper.
Häll nu i chokladen i formen och ställ in i kylen, låt vara där i 40 min,
Smält under tiden 100 g vitchoklad i vattenbad.
ta ur formen ur frysen och häll på den vita chokladen så att det blir jämnt! Nu in i frysen igen under 5 minuter.
Underdessa 5 minuter hackar du polka och pistage väldigt fint! Polkan fixar du lättaste med en platspåse och en stor hammare. In med karamellerna i påsen, knyt en knut och slå gärnet! Det ska inte bli pulver men helst inte några stora bitar, det ska vara tuggvänligt!
Efter fem minuter tar du ut formen och strösslar på polkan och nötterna om vartannat så det bildas ett fint randigt mönster. In i kylen nu så det får stelna ordentligt. När det är dags att servera skär man "kakan" i mindre snittar! Enjoy!
       
        

Matildas

          


Igår var det restaurang besök här i Gävle (där vi har vårt landställe) på Restaurang Matildas! Alltid lika trevligt men framförallt supergott! Det blev blandannat knaperstekt gris och piggvar, ostar och crème brulée och goda småkakor. Sedan var det väldigt mumsigt att få en liten godispåse med sig hem med hemmagjorda godsaker!

       

Leilas Apple Crumble Muffins

             
Efter en förfrågan av en bloggläsare om hur Leilas Apple Crumble Muffins skulle se ut så tog jag tag i mjölet och förklädet för att baka. Alltså Elin, så här ser de ut! På landet hittade jag ingen muffinform så jag tog extra många muffinsformar istället. Med en muffinform blir de däremot extra fina och höga. Jag hade även ingen citron hemma (skäms) så det struntade jag i men det blev väldigt gott och saftigt ändå! Detta är nog ett av mina favoriter bland Leilas recept, smulpaj och muffin i ett! Receptet hittar ni här!

               

5 sätt att använda Olivolja!

             
Här ger jag er 5 sätt att använda en god olivolja!

1. Ringla, Ringla, Ringla! Man kan ringla olivoljan över t.ex. brushettas, solmogna tomater eller parmaskinkan.

2. Använd som grund till pastan. Att göra en "Pastasås" på olivolja, salt, peppar, soltorkadetomater, vitlök och basilika är både snabbt billigt och gott!

3. Gör en Olivoljasockerkaka. Om man byter ut en del av vätskan i sockerkakan mot olivolja och tar bort sockret får man en brödliknande kaka som passar bra att rosta och äta som brushette eller doppa i soppan.

4. Woka i olivolja. Smör är jättegott att woka i men olivoljans smak som är lite fruktig och neutral passar bra ihop med grönsakerna.

5. Använd tillsammans med choklad och havssalt. Deta har jag ätit många gånger på restaurang och det är en annorlunda men god kombination. Smält lite 70% choklad, klicka ut på tallriken eller på en sockerkaksbrushette(se punkt 3), ringla olivolja över och strö över flingsalt, KLART!

Choklad (jag-kan-inte-sluta-äta) Godis

                  
Detta är så mycket bättre än Marabou och Guldnougat ihop! Jag lovar, när man väl har börjat äta detta så kan man inte sluta! OM nu det är en bra grej...Här kan man som i ganska många av mina recept ta vad man har! En favorit här hemma är dumle, pistachnötter och géléhallon! Blir Oemotståndligt!

Ingredienser för en rejäl bit som om man har diciplin räcker både fredag och lördag!
150 g mörk 70% choklad
100 g vit choklad
1 påse dumle
1 påse saltade och rostade pistashnötter
1 påse géléhallon

Gör så här:
Hacka chokladen och smält i vattenbad i en rostfri bunke. Om man vill ha en mer bittrare och inte så söt smak på sin choklad så kan man ta minnder av den vita chokladen och mer av den mörka!
Hacka nötterna grovt.
Blanda i nötter, hallon och dumle i bunken när chokladen har smält! Rör om en kort stund så att dumlen mjuknar!
Bred smeten på en smörgåspappersklädd bricka så att den blir ungefär 5 cm hög. In i frysen i cirka en timma.
Skär godiset i tjocka bitar! Njut!


Ha en mysig Måndag kväll allihopa!

Vad vill DU se för mat och bak?

               
Finaste koppen hittade jag på landet! Pyntad med guldkant och med fina rosor överallt! Den kommer passa jättebra till helgens chokladmousse! För övrigt är det ju höstlov just nu vilket är lika med baklov! Är på landet så det finns inte så mycket annar att göra. På listan står blandannat Leilas äppelmuffins med crumble som en bloggläsare hade lite problem med och ville se hur de såg ut! Även eget godis, hemmagjord glass, limemarängpaj, THE Ultimate Chocolate Cupcake och höstiga grytor kommer det att skrivas om! Min fråga till er är VAD NI skulle vilja se att jag lagar/bakar och sedan skriver om? Det kanske är ett tips på ett vardagsrecept som ska vara lätt och gott, en kaka som är svår att få till eller en exotisk frukt som ni inte vet hur man använder? Kommentera i kommentarfältet så ska jag försöka göra så mycket som möjligt! Ni har tills imorgon på er att komma på så smaskiga saker som möjligt!

Allt Om Mat!

                            
För att inte ha FÖR tråkigt på tåget idag köpte jag lite tidningar! En av dem var härliga Allt Om Mat som är en av mina favorittidningar när det gäller svenska sådana! Detta nummer handlade om svamp vilket jag älskar! Att smörsteka lite kantareller och sedan lägga dem på en rostad brödskiva är så gott! Såg även på deras nyhets-sida om att kakor och bull-längder nu kan köpas helt frysta. Smidigt abslout, men tråkigt att inte göra själva! Visst tar det lite tid att baka bullar men om man gör en stor sats en gång är det ju bara att frysa och ta fram allt eftersom! Jag har en gammal metallburk som alltid är fylld med härliga bullar här på landet! När den börjar bli tom är dte bara att ta fram lite nya bullar från frysen. Supersmidigt!



Mysig Helg!


Är nu på landet efter en helg fylld av fika, ätande och skratt! Både på lördagen och söndagen blev det sötsaker! Först på Tomtebageriet för lunch-smörgåsar och sedan idag på Foam för mumsiga American Pancakes! Båda caféerna rekommenderas verkligen! se upp för mkt folk vid brunch-tid på Foam bara! Nu blir det diska av här hemma!


Rodebjer Candy Store

Nu har designern Rodebjer öppnat Godisbutik på söder. Superkul, särkilt om godiset verkligen är inspirerat av designern själv! Detta med designers/kändisar som öppnar godisbutik är däremot inte ett nytt fenomen! Ralph Lauren's dotter Dylan har USA's största godibutik! Hon säljer godis, choklad, smink och kläder, allt i samma butik! Ett måste på NEW YORK resan?

Dylan LaurenDylan's Candy Bar Chocolate Bar Gift Basket

Detta är mina vänner, BEN och JERRY

              
När det gäller att komma på spännande kombinationer är verkligen ben och jerry bäst! Första gången jag kom i kontakt med denna glassproducent var för ganska många år sedan på deras egna glass-bar i Washington DC. Och vilket möte! Sedan dess har jag varit fast och det är min självklara val om jag vill ha något riktigt sött och smarrigt. Perfekt som efterrätt denna Fredag alltså!

Detta Tyder På Höst

           
Detta var det vackra som jag lade ögonen på under den korta promenaden från min skola till fredags-fikat på Mocco! Till skillnad från alla andra tycker jag det är sjukt mysigt med höst!

S.PELLEGRINO

            
Godaste vattnet är banne mig S.Pellegrino! Känns lagom lyxigt i sin gröna förpackning.

Fredagsmat!

                
Dagens middag! Det blir alltid lite lyxigare och lite fetare mat hos oss på helgen. Varför det alltid blir lite onyttigare vet jag inte riktigt men hursomhelst!  Idag blev det bakadpotatis, blodig biff och grönsaks kompott med lök, champinjoner, smör och lite rött vin. Var faktiskt väldigt gott, och mättande!

Ingredienser 2 pers.
2 bitar biff, viklen du vill
en röd lök
3 champinjoner
2 bakpotatisar
smör
persilja

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. När ugnen är tillräckligt varm, gör två små snitt i varje potatis (så att de inte exploderar) och lägg in dem i ugnen. Sätt klockan på 45 minuter.
Duka och fixa dricka.
värm två plattor med två stekpannor på med smör i vardera.
I ena plattan, stek ihop tunt skivade champinjoner och skuren rödlök i en rejäl klick smör och en skvätt rödvin.
I den andra stekpannan, stek på köttet snabbt på båda sidor på hög värme så att de får färg. Salta och peppra under tiden. Lägg på ugnsfolie och sänk plattan till väldigt låg värme. Nu är det bara att ta bort köttet när man tycker det är klart. Der beror på om man vill ha rare, medium eller welldone. Skär ett litet snitt i biffen så ser du.
När allting är klart, lägg upp biffen på tallriken och lägg grönskerna på. Lägg på bakpotatisen på tallriken, öppna den och lägg i en klick smör. Stänk lite sky runt på tallriken och dekorera med persilja. Om man tycker det blir tort kan man ha lite bea eller cantadou till.



Torsdagens söta!

            
Kändes som om det behövdes en efterrätt idag. Det blev en ganska enkel, svenska jordgubbar (måste vara de absolut sista), hyvlad mörk 70% choklad och vaniljglass från Djurgårds Glace! Jag har aldrig provat den närproducerade glassen förut men oj vad god den var! Riktigt krämig och hade en väldigt fin vaniljsmak! Mums! 

Kryddorna tar över!

               
En av de bästa sakerna med att ha en blogg om mat och bak är ju att man måste smaka allt nytt! Idag tar kryddorna över, bokstavligen! Både härliga Ballerina och Marabou har fått julkryddor insprängda i sig! En med bra resultat, en annan med ett sämre. Ballerinorna var faktiskt riktigt goda med pepparkaks smak. Det känns lite konstigt när krämig choklad kommer helt plötsligt på tungan men det funkar! Kan man mixa pepparkakor med mögelost (som för övrigt är BÄST till glöggen) så kan man tydligen mixa choklad och pepparkaka oxå. Det konstiga är däremot att Maraboun inte blir lika god. Det känns konstigt med kryddorna i chokladen! Nej jag håller mig till vanliga Marabou, den kan man lita på!

Otrevliga Olivia!?

          
Hade inte tänkt köpa tidningar idag men när man såg framsidan på CHIC, ja då var jag ju bara tvungen! Olivia Palermo framställs verkligen i The City som en riktigt otrevlig tjej men hon är säkert härlig om man lär känna henne, hon verkar väldigt "kylig" utåt och vill liksom inte släppa någon nära! Hursomhelst blev det amerikanska Instyle oxå! Nu ska det pluggas och sedan kan jag sätta mig med gott samvete med dessa!

Bästa Smörgåsarna!

         
Detta blev min lunch idag! Först såg det ut som på den översta bilden, och sedan såg det ut som på den understa bilden. Smörgåsarna består av parma(som jag aldrig kan få nog av!), mozzarella, tomat, basilika, salt, peppar och olivolja, smör och surdegsbröd.
Först rostar jag brödet snabbt så det blir lite "stabilare". Sedan är det bara att smöra och lägga på skinka, ost och tomat. Salta, peppra och ringla över olivolja. Strö över lite hackad basilika. Klart!

         

Goda Grönsaker!

               
Detta mina vänner är en otroligt lätt, nyttig och god förrätt. Stek klyftade färska champinjoner och broccolibuketter i smör och vitlök, krydda med salt och peppar! Klart! Visst var det enkelt? Om man vill kan man ha andra grönsaker som morötter eller kanske kantareller.

Ännu En...

 

De här är ju bara för roliga! Först Cupcakes nu detta. Var ska det sluta? Isglass? Choklad? karameller? (Dessa är lollipops alltså för de som inte fattade det!)


MiniRut

                
Har en grej för minisar flr allt är ju sötare när det är litet. Alltså blev jag förtjust när jag hittade detta knäckebröd! Minirut smakar precis som vanligt knäckebröd med rutor det enda är att det är sötare! 100% fullkorn gör ju inte saken värre!

Starbucks Kommer Till Sverige!

                         
Har ni hört nyheten! Starbucks kommer till Sverige, eller rättare sagt till Arlanda i början av nästa år. Läste detta på DN.s hemsida. Älskar deras frappucinos men hoppas bara att de inte slår ut alla små företagare!                      


En Kaka Runt Halsen Kanske?


Eller kanske en Cupcake, en tårtbit eller Macaroon?! Ätbara är de inte men sockersöta ändå! Rosettarmbandet har väl ingenting med bakverk att göra men den fick vara med som färgklick. Undrar om man skulle kunna knipsa av berlockerna och göra ett berlock-armband av dem, det skulle väl vara fint. Plus att det skulle passa mig väldigt bra!




Poppy Heart Cookies

                

Inte ska en liten sjukdom hindra det dagliga bakandet. Jag kände att jag behövde bli lite glad idag så jag bestämde mig för att göra de här sötnosarna! Spröda vaniljkakor med fint strössel på. De  tre kakorna som har hjärt-, silver- och tuttifrutti strössel på sig har strössel från närmaste ICA. Det färgade sockret, det rosa och turkosa kommer från Dean & Deluca i USA.  

Ingredienser till ca 50 st
5 dl vetemjöl
1 1/3 potatismjöl
1 1/3 florsocker
1 tsk vaniljsocker
300 g smör
1/2 msk iskallt vatten
1 ägg
Glasyr
Strössel

Gör så här:
Blanda alla torra ingedienser. Nyp ihop smöret med dem.
Blanda snabbt ner vattnet och ägget till en smet, blanda inte för länge utan bara tills allt är blandat ordentligt.
Låt vila i en plastpåse i kylen i minst en timma.
Kavla nu ut degen på ett mjölat bakbord och stansa ur former, i detta fall hjärtan.
Lägg på en bakpappers klädd plåt och grädda i 15 min i 200 grader. Kakorna ska få en väldigt ljus gyllene färg.
Ta nu ut dem och låt de svalna helt! (Detta är väldigt långtråkigt men man kan måla naglarna under tiden!)
Pensla nu på ett tunt lager glasyr på varje kaka och strö över valfritt strössel. Slå försiktigt av överflödigt strössel.
Klart!

       

Tänkte Tipsa...

...om bästa vaniljsockret! Har inte så mycket annat för mig just nu, slö-tittar på Christine, äter halstabletter och drömmer mig bort till bakning så jag tänkte ge er min senaste upptäckt! Äkta Bouron Vaniljsocker. Mörkt i utseendet och äkta vaniljsmak. Plus att det är ekologiskt. Kakan kan få en lätt kolafärg om man använder den här men det är det värt! Använd dock bara sockret när du gör mjuka kakor, pajer,  varm choklad osv. När jag har använt den till kakor blir konsistensen som sand vilket inte är det bästa, så då använder jag vanligt vaniljsocker

                   

Frukostmuffins med Äpplen

                     
Det känns som om de senaste dagarna har varit Äppel-Dagar! Äpplenas tid är ju nu så varför inte ta vara på dem? Man kan göra så mycket med dem, ÄppelPaj, ÄppelMos, ÄppelKaka, Äppelmust mm. Idag blev det ialla fall Frukostmuffins med Äpplen och Havregryn och de är ett perfekt sätt att lyx-starta dagen! Snabbt går det också!
Jag bakar alla mina muffins och cupcakes i min smarta muffinplåt så att de blir höga och fina och inte flyter ut. Här är mitt recept!

Ingredienser för åtta stycken:
2 ägg
1 dl råsocker
1dl lättmjölk
0.5 dl is kallt vatten
50 gram smält smör
1.5 dl vetemjöl
1.5dl grovt rågmjöl
0.5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
0.5 tsk malen kardemumma
0.5 tsk vaniljsocker
2 st Äpplen
Kanel
Mer råsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa socker och ägg pösigt och fluffigt. Häll i mjölken och smölt smör och blanda.
Blanda alla torra ingredienser och vispa ner i äggsmeten. Fördela i muffinsformar i en muffinsplåt.
Klyfta äpplena, vänd dem i kanel och stcik ner dem djupt i muffinsarna. Strö över lite extra kanel och råsocker för en knaprig yta.
Gradda i 20 minuter. Känn på dem med en sticka efter 15 minuter. Om de är helt torra kan du ta ut dem då isället!
Före:                                                    Efter:


Mina Kardemummaskorpor

         
Att baka när man är sjuk är verkligen den perfekta sysselstättningen, underförstått att man måste tvätta händerna väldigt noga! Det är varken för ansträngande eller för tråkigt! På beställning blev det idag mina egna kardemummaskorpor. Om man vill lyxa till dem lite kan man doppa ena halvan av skorpan i vit choklad! Mmmm...

Ingredienser för ca 25 st:
125 g smör
1 dl strösocker
1 ägg
3 1/3 dl mjöl
3 dl havregryn
2 tsk bakpulver
4 tsk kardemumma
1,5 dl röd mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grade och vispa samman smör och socker fluffigt. Blanda sedan i ägget.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smör smeten, varvat med mjölken. Blanda väl. Degen kommer vara väldigt kladdig men det är rätt!
Forma längder, ca 3 cm i diameter och lägg på en bakpappers klädd plåt. Grädda i 20 min.
Ta nu ur längderna och sänk ugnsvärmen till 100 grader. Skär längderna i 1.5 sm tjocka bitar och lägg dem ned.
Nu, in i ungen i 40 min tills skorporna har tokat. Låt svalna och förvara i en fin burk!


Dagens Mellanmål

             
   Dagens snack blev fikon vilket jag upptäckte inte var min största favorit!

Audrey!

Bläddrar i min fina Audrey Hepburn bok. Perfekt sysselsättning när man till och med är för sjuk för att kolla på tv!  Boken har många lösa papper i sig som gamla biljetter, inbjudningar och kort på ikonen! Älskar verkligen bilden till höger, att handla med ett litet rådjur verkar ju supermysigt!


Ny Visp!

               
En bild på nya vispen! En röd KENWOOD blev det och den är super. Förut hade vi en gammal vi som inte hade särskilt bra "drag" i sig men det har den här. Man märker verkligen skillnaden när man använder en bra visp. Att visp upp grädde tar 2 min istället för 5.

Mmmm...Äppelpaj!

               

Äppelpaj i portionstorlekar blev dagens dessert! Till detta serverades en skopa vaniljglass och lite pynt i form av florsocker och citronmellis. Jag har gjort den här pajen många gånger förut i en stor form men nu tänkte jag pröva att göra dem i min muffinsplåt så det blev små formar istället! Allt gick jättebra tills jag skulle ta ur dem ur formarna, de gick ju sönder när man lyfte dem. Men det var bara första, sedan fick man in klämmen och då funkade det fint. Nästa gånga ska jag nog ha lite smör- eller bakpapper innan i formen så att jag kan "lyfta" ur kakan. Går förmodligen smidigare. Hursomhelst, här kommer receptet på en härlig höst dessert! Hoppas ni har en mysig söndagskväll!

Ingredienser till 8 personer!
Havregryn
Strösocker
Smör
Äpplen
kanel

Gör så här:

Smält 200 g smör i en kastrull och blanda sedan ihop med 2 dl havregryn, 2 2/3 vetemjöl och 1,5 dl socker i kastrullen.
Pressa nu ut degen i små formar. Muffinsplåt eller kanske små porslinsformar? Se till att degen går enda upp till kanterna. Grädda i 200 grader i 10 minuter eller tills de är lätt gyllene. Varning, Låt dem inte bli för mörka, då blir de jättehårda!
Stek undertiden fyra stycken äpplen som du har hackat i tärningar ihop med mycket smör, och cirka en matsked av kanel och 2 matskedar av socker. Stek endast tills äpplena har mjuknat lite.
Låt svalna något och klicka sedan ned en liten mängd i varje form. Förresten, när man tar ur formarna ur ugnen från första gräddningen, tryck lite lätt med en sked på degen så att det "uppblåsta" sjunker ned igen.
Smält nu 50 gram smör och blanda sedan i kastrullen med 1,5 dl socker och 2,5 dl havregryn. Blanda i ungefär 3 minuter så att "degen" sätter sig! Strö sedan över strösslet över portionsformarna, gärna så att det blir en liten "topp".
Grädda i ugnen i 30 min på 175 grader så att toppingen blir gyllene.
Ta sedan ur kakorna försiktigt ur formarna och lägg upp dem på fat. Servera med vaniljglass!

                                  
 


Bästa Matbutiken!

Bästa matbutiken i stan är utan tvekan Cajsa Warg! På Renstiernsgatan 20 på Söder ligger matbutikernas matbutik! Här hittar man allt från Ben & Jerrys till ekologisk cider, från svensk parmaskinka till färska fikon! Butiken har verkligen ett fantastikt sortiment med allt som inte finns på ditt lokala ICA. Visst är priserna lite högre än vanligt men hela upplevelsen att gå runt med en korg och shoppa färska råvaror och exotiska nykomlingar gör att det är värt det! Igår hittade vi alla ingerdienser till vår Tapas här, till och med brödet var färskt! Om man tycker om mat och fina råvaror, vacker miljö och bra personal är detta verkligen stället för dig!



Tapas Night!



Tapas, Tapas, Tapas! Så gott, så lätt och så varierande! Man kan verkligen ta vad man har hemma, i tapas finns det inga rätt eller fel! Kvällens Tapas blev en blandning av spansk Omelett, soltorkade tomat-toasts, kallskuret, ostar, färdig gjorda indiska rätter från Cajsa Warg, hummus och självklart grissini och BRÖD mm! Favoriten är tomat-toasterna och de blir gjorda så här:

ingredienser:
1 burk soltorkade tomater
Baguette
smör
tapenade
gruyère

Skär baguetten i ganska tunna skivor och rosta dem. Bred dem sedan med smör.
Skär de soltorkade tomaterna i avlånga skivor och lägg på brödskivorna! 
Lägg på en klick tapenade på varje brödbit och toppa med en tunt skuren stav av gruyère!
Klart!
 

Mini Fusk Cupcakes!

                           
Visst är de fina?! Detta är Mini Fusk Cupcakes och är riktigt goda! De består av sockerkaka, frosting och choklad, choklad, choklad och är perfekta att servera till coctail partyt med tanke på deras lilla storlek! Man äter upp dem i en tugga! Eller varför inte till barnkalaset? Hursomhelst ska jag pröva på att göra dessa i flera olika varianter för de blav väldigt uppskattade!

Gör så här:

Gör en sockerkaka!Smula ned den och blanda med egen gjord creamcheese frosting!

   


Blanda tills degen känns lätt att forma och forma sedan små kulor och lägg på en plåt! Ställ kallt i 15 min!



Sedan smälter du 70% choklad och lägger en liten klick i små knäckformar du har satt ut på en plåt! Kläm sedan ned en liten boll i varje form och se till att choklad pyser upp på sidorna. När detta är gjort på alla, in i ett kallt skåp ungefär en kvart!

Under tiden smälter du lite mer choklad, antingen mörk eller vit och häller upp det i glas!

Sedan tar du ut bollarna, drar försitkigt bort pappret och doppar "toppen" i den andra chokladen! Sedan är det bara att pynta med allt du vill och låt de sedan stelna! Klart!



      

Nya Blommor!

                           

Nya blommor från ICA. Ibland har de fina saker! Piffar verkligen upp en Fredag.


På Gång!

På Gång: Mini Fusk Cupcakes!

              

Dock blir det inte dessa fina som jag hittade på Amys blogg utan det blir mer ätbara varianter!


Bästa Böckerna!

                          
Det finns så många bra böcker om mat och bak men dessa är mina favoriter! A piece of cake av Leila Lindholm är den första! Där finns allt från småkakor och chokladtårtor till mörktbröd och sylt! Sommarens söta är den andra, av systrarna Eisenman. Detta är verkligen cookie-heaven för mig! Denna bok är väldigt inspirarande! Gillar särskilt Red Velvet Cake! Så fin och saftig med sin röda färg!

Give Me More!

  christian louboutin cupcakes Fashion Cupcakesagentprovocateur cupcakes Fashion Cupcakesbetseyjohnson cupcakes Fashion Cupcakes

Haha, visst är de söta!? Hittade ännu fler! Har nosat fram att de är fotograferade av den svenska fotografen Therese Aldgard. Coolt, eller hur! Det finns sammanlagt 5 stycken härliga cupcakes inspirerade av Chanel, Louis Vuitton, Christian Louboutin, Agent Provocateur och Betsey Johnson.


Nya Flugan?

                
Är detta modehusens nya fluga? Cupcakes i ny design? Kommer det snart ett par från LV med kaninöron på? Jag vet inte vad ni tycker, de kanske inte ens är goda, men jag älskar det och jag väntar med spänning på andra designs!

It's A Sensation!

             
Haffade nya Marabou Chokladen idag! Äter inte jättemycket choklad men så fort det är en ny smak eller sort ute så känner jag ett starkt behov av att pröva! Det var alltså med höga förväntningar jag köpte dessa och gick hemåt. Men så fel jag hade, yoghurt rasberry var verkligen inte min grej! Hela yoghurt/hallon grejen ihop med choklad kändes konstgjord och ... ja, konstig. Men tofee walnut däremot! Vilken höjdare! I min mening ska man inte försöka göra choklad nyttigare med hjälp av hallon och youhurt. Choklad är och kommer alltid att vara härligt onyttig!

Torsdagens lunch?

                      
Just nu är det Mycket segt i skolan och Jag drömmer om en härlig efterrätt som skulle göra mig pigg på ett kick! Kanske borde göra en onyttig lunch? Förmodligen skulle det bli en härlig Ben & Jerry glass med hallonsås och chokladfyllda hallon till. Det låter väl gott?!

Bärsås:

250 g hallon och 50 g socker.

Mixa ihop ingredienserna och sila sedan. Sedan kan man värma såsen om man vill på svag värme i kastrull eller äta den kall som dipsås med chocolate chip cookies!

Chokladfyllda hallon:

ta så många hallon du orkar äta. Smält choklad och fyll en 1-liters plastpåse med lite åt gången. Klipp ett litet hål i hörnet längst ned och spritsa i en liten mängd choklad i "hållet" på varje hallon. In i frysen till chokladen stelnat lite och servera sedan med det samma.

Lägg glass, sås och hallon i ett högt glas eller skål och sträsla över lite hackad mörk choklad eller krössade chokladkakor.

Åh, nu blev jag sugen!:(


Sesame Cookies!

Idag lirkar jag ned lite ekologiska sesamkakor i väskan för lite energi! Prova du oxå, de är jättegoda, roligare än frukt, nyttigare än godis!

              

Mellanmål!

Det blev ett stop förbi "David Kaffe & Deli" oxå på vägen hem. Fick en fralla för bara 15 kr! God var den oxå, fick den i en liten vit papperspåse! Älskar att få grönsaker, godis och andra livsmedel i sådana. Det känns så fräscht!

              

Nya Baktillbehör!

                
              (suddig bild, förlåt!)



Idag blev det ett stop på ICA på hemvägen. Haffade söta hjärt-strössel och sockerfigurer! Kommer passa perfekt till helgens "fusk" cupcakes!

Vego Pasta!



 

Här är kvällens måltid! Pasta vegetarisk! Mycket god och lyckat experiment! Jag köper "mezza luna" från ICA och kokar upp. Under tiden steker jag skurna morötter, skuren rödkål och skuren vitkål i fina bitar och steker tills de blir mjuka. Jag kryddar med lite salt och citron peppar. Sedan sköljer jag pastan och blandar den med lite olivolja, grönsakerna, hackade macadamianötter, honung och parmesan. Sedan är det bara att servera i värmda tallrikar, jag använder våra pastatallrikar. Garnera med lite parmesen, nötter och basilika! Superlätt och gott en vänlig vardag! Förresten, visst blir det vackra färger?


ÄGG, ÄGG, ÄGG



Ägg är nog ändå den bästa frukosten. Den kan varieras på så många olika sätt. Stekt ägg på rostat bröd, posherat ägg på rostat bröd, äggröra på rostat bröd, och så dagens, löskokt ägg på rostat bröd med salt och persilja. Rostat bröd kanske inte är det nyttigaste, men vafasen, mörkt bröd blir helt enkelt inte lika gott.

Nya ELLE Har Kommit Till Min Brevlåda

               
Nya ELLE har kommit hem till mig! Älskar att de ha en speciell framsida för alla prenumeranter, precis som brittiska ELLE. De blir alla som små konstverk eftersom de oftast är just det, konstverk!

Matbloggar

Hittade en sida där alla Sveriges matbloggar finns, kolla in den här:

http://www.matbloggar.com/

Kikärtor!


               

Kikärtssoppa blev kvällens mål.

Colette



                           
Dessa kakor är så himla söta! De finns att köpa på Colette i Paris. De är Biscuit Cards som man kan skicka till dem man tycker om! Colette borde verkligen finnas i Sverige oxå, de har så många roliga saker.                 


Varma Mackor!

                  

Till luch idag blev det varma mackor. Kanske inte det nyttigaste men det är verkligen "comfort food" när man är sjuk och ynklig. Det blev två olika varianter. En med vit bröd och sedan en med mörkt bröd som ser ut som den är bränd. Den vita blev fylld med Dijon senap, kyckling, mozzarella, rödlök och basilika. Den mörka blev fylls med cheddar, ketchup och skinka, men den vita blev godast. Sedan in i Smörgås-järnet och klipp sedan över lite persilja.

Rosor, Zebra och Leopard!

                 
                   

Det finns så många olika fina muffinsformar just nu så det finns ingen anledning att använda tråkiga från ICA! Det borde verkligen finnas en för alla, dessa är från Bagaren och Kocken som för övrigt har super fina saker i allmänhet. 

Frukost Smoothie!


         
         

Idag är halsen tjock och huvudet bultandes, därför blev jag överlycklig när jag hittade lite frusen mango i frysen. Det mixade jag med en halv banan och lite apelsin juice och fick en god smoothie. Energigivande och god frukost!

SweetSheep Lollipops


 
Så här ser fyllningen ut. Inte jätterolig,  typ som harpluttar, detta visar att garneringen viktig! och att allt inte smakar lika dåligt som det ser ut!

Dagens rätt blev inte helt ovanligt en dessert, SweetSheep Lollipops kallar jag dem. Och visst är de söta!? Innehållet består av chokladbolls deg, utan kakao och extra vanilgsocker. När man har gjort degen så rullar man dem till smått avlånga bollar , sticker in en halv grillpinne och sätter in dem i frysen. När de är frysta panslar man dem men vitchoklad blandat med philadelphia och strör över pärlsockret (vilket blir som päls). Ögon, nos och ben gör man av lite lakrits som man har klippt till och nosen kan även dekoreras med en fin strösselbit. Tryck fast allt och låt sedan stela igen på en fat med strösocker i frysen. Sedan är det bara att servera, man äter dem som en klubba. Lite pilligt är det att göra dem men supergoda, annorlunda och roliga blir de tillslut och det är värt allt besvär!


Ebba gillar oxå...

Tomtebageriets bröd!


Älska Frukost!

             

Åh vad jag älskar frukost! Den här dagen inleddes med silverte, smörgåsar med bröd från Tomtebageriet och de här experimentet! Pannkaksmuffins med kaneläpplen. Tyckte det kunde vara gott och resultatet blev riktigt lyckat! Äpplen är då något som jag älskar att ha i bakverk eftersom de gör det hela så saftigt! De ser kanske kompilicerade ut men de var väldigt lätta att göra. Gör en vanlig pannkakssmet och klyfta äpplen och blanda dem med lite kanel. Använd en muffinform och häll ner lite smet i varje form, fyll ungefär halva formen med smet. Stick sedan ned äpplena  och grädda i ugnen i 200grader i 45 minuter eller tills de är helt torra i mitten. Servera med lite florsocker och lönnsirap. Tada! Världens lättaste frukostpannkakor eftersom man slipper steka alla!


Lördag=Bakdag

Lördag=Bakdag för mig! Helgen är den enda tiden på veckan som jag hinner ta mig tid att göra saker som man gillar. andra kanske läser en bok eller sover men jar bakar gärnet! Igår smygstartade vi med chokladkaka och idag blev det en favorit i repris, äppelkakan! så super god, min gör jag med en vanlig sockerkakssmet med lite mandelmassa i, steker äpplena i smör, kanel och råsocker, blandar allt och in ugnen! suppergott och ett hett tips är att ha i mycket mandelmassa, då smakar det smaskens!


Bästa citatet!

Såg ett fantastiskt bra citat idag:

"Det finns för många sånger om kärlek och för få om mat!"

Instämmer helt!

Nya Marabou Crisp'it

Idag köpte jag Marabous nya choklad "Crisp'it" på väg hem från skolan. Kan verkligen ge den högsta betyg, så himla god. Det är mjölkchoklad med karamelliserade kexkulor i, påminner lite om Marabou Digistive som jag tycker mycket om. Den "krakar och brakar" härligt när man tuggar på den vilket kan vara lite roligt! Det positiva med den är att den är liten så man får inte lika dåligt samvete när man har ätit hela som man får när man äter en stor. Hursomhelst, mycket lyckad smakupplevelse må jag säga, ut och köp till lördagsgodiset!


Solruta!



Bästa moorgon brödet!
Gärna lite mosad avokado blandat med gräddfil på, rödlök och svartpeppar...mm...


Dagens mest otippade kommentar..

...var när min historialärare (man, medelålders) utbrast

- Easy, Breezy, Covergirl!

eh, ok...
ibland kan människor verkligen små-chocka!


Dagens Rätt!

Dagens rätt är Italiensk Omelett! Det som är så bra med omeletter är att man kan bokstavligen lägga ned vad man vill i dem beroende på vad man har hemma. För mig blev det kyckling, parmaskinka, kronärtskockshjärtan, oliver och mozzarella! Super gott blev det och allt gick åt. Extra roligt är om man serverar alllt i pannan direkt på bordet. Då ser det så rustikt och mysigt ut.

Ingredienser 4 pers:

5 ägg
salt
svartpeppar
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
100g mozzarella
159g parmaskinka
300 g kyckling
en burk konserverade kronärtskockshjärtan
Svarta oliver
3 tomater
bladspenat eller ruccola

Gör så här:

Sätt ugnen på grill.
Stek kycklingen i bitar och lägg åt sidan.
Skiva tomaterna och dela kronärtskokorna i ganska stora bitar
Blanda äggen, salt, peppar, tomatpuré och basilika till en smet.
Hetta upp en panna med olivolja på medelstark värme och häll i smeten
När omeletten nästan har stelnat helt lägger man på kycklingen, oliverna, kronärtskockorna och tomaterna. Strö sedan äver mozzarella.
Sätt in hela pannan i ugnen och ta ut den när osten har fått färg
Ta nu ut omeletten, strö över bladspenat eller ruccola och lägg på parmaskinka.
Klart!

Så här fin var den först.



och så här ofin var den efter att alla hade grävt i den.




Så Fula!

 

Måste komma ifrån mitt mat-intresse två sekunder för att visa er de värsta skorna jag någon sett! De kommer från Alexander McQueen nu från modeveckan i Paris. Herregud så fula!


Pontus!

Igår blev det sushi innan kursen. Vi hamnade på Pontus! bar där det fanns alla möjliga godsaker. Vi beställde in (efter vissa påtryckningar ifrån servitrisen) "edammemebönor" som var så starka! munnen brändes upp inifrån men om man gillar den obehagliga känslan rekommenderas de. Sedan blev det biffsashimi, vanlig sashimi, vårrullar, dumplings och ångkokt spenat! Vi beställde in många olika rätter och åt av alla, som en plock middag, eftersom de var ganska små! Men oj så mätta vi blev, helt sjuk att lite fisk och vårrullar mättar så. Restaurangen har förövrigt en väldigt cool inredning, blandannat superfina "bokhylls-tapeter" på väggarna. Vi blev otoligt mätta och glada och kände oss på köpet mycket nyttiga när vi gick därifrån!

Förresten, visst har de lagt upp sashimin fint! som ett konstverk! om man ändå skulle orka göra så med sin take-away sushi, skulle det inte bli mycket roligare att äta då?







Matlagningskursen!

Matlagningskursen igår var jättebra! Det var mest inspiration om vardagsmat och hälsan. Vi fick även en fin kokbok från Johan Wisamr som jag redan har bestämt att använda ikväll. Då blir det italiensk omelett. Hursomhelst, en stor del av hans matlagning var så kallade essenser, smakförhöjare, med en allmänt ord typ dressing. Han använde dem i sallader, sin coleslaw, röror, laxpytt, allt! En väldigt fiffig idé om man vill ge en annorlunda och spännande smak. När vi kom till lokalen i Gamla Stan så var det mingel bland en massa fina köksprodukter. Såg en rosa kitchen aid, så himla fin! Sedan fick alla sitta framför provköket där Wismar och hans kollega lagade mat. Efteråt var det stor buffé med många goda rätter. En kväll fylld med inspiration. Men klantig som jag är så hann kameran ladda ur innan vi ens kom fram men ni får i allafall se den fina kokboken vi fick! Älskar lilla tjejens klädsel!

En bild på några essenser:


Ikväll ska jag lära mig att laga mat på en kvart...

...utan halbfabrikat! NK har ordnat en matlagningskurs med kocken Jacob Wismar som går ut på att man ska lära sig laga maträtter på en kvart utan halvfabrikat och helfabrikat! Tror det kan bli riktigt bra, man har ju inte alltid så mycket tid! Annars tycker jag det här var en kul intiativ av NK. De brukar ju ha bok-träffar och liknande men detta är mer i min smak! kul med ett avbrott i vardagen. Men innan det: Historia B.





Lily Allen for Chanel

Lily Allen sjöng på Chanels visning häromdagen ikläll finfin klänning och omringad av godisfärger! Hon är verkligen cool och bli tillsammans med Karl Lagerfeld en otroligt otippad men rolig duo. Älskar filmen men, vad gör körtjejerna för rörelser? haha, jag skrattar ihäl mig!
kolla själv:

http://www.youtube.com/watch?v=OooqvrqLD98&feature=player_embedded#





Äcklig smörgås!

Nu har jag åkt på en nitlott! Tänkte lyxa till det med en ordentlig smörgås till lunch och svängde förbi riddarbageriet som alltid har så sjukt goda saker. Valde deras köttbullssmörgås som såg härlig ut och trippade hemåt på lätta ben. sätter mig med en kopp te och ska ta första tuggan men möts av en chock! Gud så äcklig den var! Typ falafel blandat med vinäger blandat med rödbetor. Klämde i mig halve för sakens skull och åt sedan bara brödet. Usch...

Inuti den fina påsen gämde sig ...



den här lilla skiten;D


VILL HA!

                                         
                   Muffinsform och sockerkaksform i silikon, 89 kr och129 kr, från Åhléns.

Konsten att få till den perfekta blandningen!

Snart kommer A förbi och då blir det Desperate och godis! Lösgodiset är inhandlat på karlafrukt på Östermalm. Kanske inte den billigaste butiken men de har alltid så fräscht och gott godis så jag dras dit ändå! Men konsten är att få till den där pefekta blandningen. Sött, surt, salt, choklad? Vilka är era favoriter? För mig blir det ofta salt, men stora nappar är en favorit. Choklad är jag tyvärr lite allergisk emot så det går bort men under mina choklad ätande barndomsår så fanns det bara en favorit, Marabou! Vanlig mjölkchoklad, ingen mörk eller med nötter i. Varför ska man krångla till det? Mjölkchocklad är kanske inte något för chokladsnobbar men efter att ha prövat en kopp varm choklad av 80% choklad så håller jag mig till mjlölkisen. Den är alltid bombsäker.


                                        
 



Godis-Perry

Dessa bilder på Katy Perry är helt i min smak. Färgglatt, roligt och mycket sötsaker! Hennes stil är både rolig och galen, älskar klänningen på första bilden, en sådan skulle man ha i skolan!

                             

                             


Tinas Cookalong

Tinas Cookalong på Tv4 har sänts i flera avsnitt nu men inte hänger jag med ett dugg för det. Helt omöjligt´, allt går ju så snabbt! Tonkfisk hit, kakao dit, hänger någon med? Särskilt frustrerande är det få allt se så gott ut när det är klart och kvar står man utan an färdig rätt för att man inte hängde med! Kan man inte sänka farten något, lite? snälla?

                                Tina Nordström lagar mat i direktsändning. Foto: Karolina Henke, Skarp Agent/TV4

Men Tina är lika glad för det, för hon hänger ju med...


Pasta!

Dagens middag är härlig pasta bolognese. Alltid lika gott och väldigt lätt att göra, tar lite tid bara. Glöm inte parmesanen, supergott att hyvla på.


                             

Antal portioner: 4
Ingredienser

300 300 g spaghetti
300 300 g nötfärs
1 1 burk krossade tomater
1 1 gul lök, hackad
1 1 morot, fint tärnad
1 1 rotselleri, fint tärnad
2 2 vitlöksklyftor
2 2 msk smör
1 1 tsk mjöl
2 2 dl köttbuljong
1 1 msk oregano
1 1 krm timjan
salt och malen vitpeppar
100 100 g riven parmesanost

Gör så här

1. Skala och hacka löken. Skala och tärna moroten ytterst fint. Skala rotsellerin och riv den grovt. Fräs grönsakerna mjuka i smöret. Lägg i färsen och fräs den gyllenbrun.

2. Pudra över mjölet och rör om. Spä med buljongen och de krossade tomaterna. Krydda såsen med örtkryddorna. Pressa i vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Krydda med salt och peppar.

3. Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet. Servera med såsen och parmesanost.

(recept från recept.nu)


Jag är priviligerad!

Priviliged på femman, kanske inte det mest djupa programmet men oj så snyggt klädda de är! Kompleterar det hela med te och tidningar, ha en mysig söndagskväll!


                  

Till det är det kardemmumaskorpor som gäller, mina bästa är mormors gamla recept!


Kardemummaskorpor, 25 st.

125g smör
1/2dl strösocker
1 ägg
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
4 tsk malen kardemmuma
1 1/2 mjölk
3dl havregryn

Gör så här:

1.sätt ugnen på 200grader och vispa matfett och socker poröst.
2. Tillsätt ägget och rör om.
3. Blanda alla de torra ingredienserna och rör ned det i smör/sockret varvat med mjölken. arbeta till en deg
4. forma degen till två längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i thugo minuter, ta sedan ut plåtarna och sänk värmen till 100grader.
6. skär längderna i 2 cm tjocka kakor och låt dem torka i ugnen i 40-60 minuter, tills de har fått lite färg. Låt svalna.

Om man vill kan man doppa ena sidan i smält vit choklad som garnering. Då passar skorporna som tilltugg till kaffet efter maten.

                                                   


Hell´s Kitchen

Tittar på kockarnas kock, Gordon Ramsay! Konstigt nog skulle jag tycka det skulle vara roligt att vara med i det där programmet, tänk vad mycket erfaremhet! Jag menar hur svårt kan det vara att slå "räkor i chokladsås" som någon gjorde för några avsnitt sen...


Bästa Kanelbulls Receptet!

Det finns många olika recept på bullar! Jag har prövat de flesta, Leila Lindholm, Systrarna Eisenman, Vår Kokbok... MEN det receptet jag alltid återkommer till och det som alltid är bäst ät receptet på baksidan av vetemjölspaketet (kungsörnen)! Tänk bara på att ha mycket fyllning. Det är väldigt viktigt! Ett hett tips är även att strunta i pärlsockret, grädda bullarna "utan garnering" och snabbt nät man tar ut dem ur ugnen pensla dem med lite ljus sirap utrört med lite, lite vatten och strö över strösocker. Då blir de bagerifina!

Här är receptet till de bästa bullarna, lånat från kungsörnens hemsida!

Tillagning

Tillred degen enligt anvisning på förpackningen. Jäs degen till dubbel storlek, ca 30 minuter. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en avlång kaka.
Bred på ett tunt lager av fyllningen och rulla ihop kakan till en rulle.
Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter, tills bullarna ser lätta och porösa ut.
Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över garnering.
Grädda mitt i ugnen, 5-10 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Ingredienser

Ca 20 st
1 pkt (500 g) Kungsörnen Vetebröd (Bakmix) 2½ dl vatten
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör eller margarin
½ dl strösocker
1 msk kanel
Pensling: 1 ägg
Garnering: pärlsocker eller hackad mandel


Those Boots!

Mina nya älsklingar! Har följt efter mig hela helgen! Svartaläder skor från Filippa-k, vad annars? Är så nöjd med dem! Kommer passa bäst till mina klänningar och leggins i höst!

                          

Gårdagens Rätt!

Gårdagens Rätt var inte en måltid, Det var en kaka, eller kakor är kanske rättare sagt! igår var det en hyllningsfest till Michael Jackson som gällde och jag gav värdinnorna kola/vaniljkakor som var gräddade i olika bokstäver som bildade MJ<3 = Michael Jackson. En rolig idé om jag får säga det själv och tillköpet blev de riktigt goda! Rekomenderas verkligen om man vill göra en orginel present! Jag paketerade dem i plastkartonger och fint band runt dem!




Kanelbullens dag!

Jag väntar med spänning tills typ "prinssestårtans dag" kommer bli en folkfest! Det finns en dag för allt med kanelbullens dag är nog den godaste! Det blev firande med goda kanelbullar till frukost från Tomtebageriet och firandets fortsatte med härliga kanelbullar på wienerkonditoriet. Hade planer att ta mig till Saturnus men insåg att det nog skulle vara folkrusning där så jag struntade i det! När jag var mindre var det alltid bullbak på den här dagen, med åren har vi blivit latare. Nu är jag inne på min tredje bulle och en kopp te för att sätta mig med marknadsekonomi. bästa plugg-maten! Har ni förresten prövat att göra bullar med annorlunda fyllningar? Blåbärsfyllning är gott men ha då mycket fyllning och lite mer smör i degen. Annars blir bullarna lät torra!

                              

Kan man spola tillbaka tiden?

Ja om man skulle det så skulle jag göra det på en gång! Förra lördagen var jag och några av mina vänner på en kurs på Rosendahlsträdgårdar! Härliga frukost hette den och vi fick så mycket härlig inspiration. Och titta på bordet med alla godsaker vi fick äta efteråt! blir man inte hungrig?


Gårdagens Rätt!

Gårdagens middag var verkligen lyckad om jag får säga det själv! Efterrätten var ljummen pinjekaka men vanilj glass! Så god med varmt och kallt i härlig förening! Rekommenderas verkligen. Jag lade till lite svenska hallon vilket var väldigt gott. Biten på bilden gick till en gäst som tänkte lite på vikten. Vi andra tog betydligt störra biat och slängde i oss! Ska lägga upp receptet lite senare för den här måste ni pröva!


Tidig Morgon!

Ja det blev en väldigt tidig morgon för mig idag! Halv åtta gick jag hemifrån till bageriet för att jobba. Jag extra jobbar varrannan lördag vilket jag tycker är jättekul! Jag får tjäna pengar på att baka, jag menar hur bra är inte det? Idag var det kanelhjärtan och korint kakor som stod på schemat! tyckte de blev ganska bra! Men oj vad kallt det är ute! hade både halsduk, mössa och mina fina odd molly vantar och frös ihäl mig i  mina converse. Östermalm stod i alla fall still på morgon kvisten vilket var väldigt skönt!


Ögongodis!

Ok. så här ligger det till. Vi brukar inte tråna efter killar i tidningarna. Typ. aldrig! men när man ser den här framsidan så kan man ju inte göra mycket annat än att drägla...eh förlåt, jag menar tycka att livet är bra orättvis att man inte har en egen exakt likadan kopia av Taylor Lautner i garderoben!
Min kompis Emma och jag sammanfattar det hela ganska bra i ett sms-samtal vi hade häromdagen.

Jag: Herregud, har du sett "teenvogue´s" nya framsida! Jag dööör!<3
Emma: Jaaaaaaag veeeeet!!!!!:D Han e såååå snyyygg!!!Jag har inga pengar!!!!:( Får råna tidningen!!!! Det är ju en fråga om liv och död!!!!<3

Ja, för den som undrar, vi är inga fjortistjejer. Vi är 17 år och helt normala. Fast vi blir ganska så onormala när en sådan här framsida dimper ner i våra händer.


Snart så...

..kommer gästerna. Eh, ok om tre timmar men ändå! Det finns så mycket jag inte hunnit med! AARRGFHHH! ska bjuda på ungsglilierad bigg och rostade rotfrukter samt "BEA"! Det låter väl smaskens. Till efterrätt blir det varm pinjechokladkaka med vaniljglass. En favorit ifrån Leilas "Guldkant på vardagen"! Om ni inte har den kokboken, fixa den! Så många härliga recept!
 

Kan inte få nog...

... av ROSA! Vad är det med denna färg som gör oss tjejer så galna och glada! Den har liksom influerat hela min dag, inte något jag har emot dock, allt blir roligare när det finns i rosa! Sprang förbi Bruka alldeles nyss och fastnade för dessa söta brödburkar etc. Så himla fin färg. Jag skulle bli på gott humör varje morgon om jag bara fick lägga ögonen på dessa när jag skulle hämta mitt bröd!


Rosa Lördag imorgon!

Just hemkommen från gymmet. Är så sjukt otränad så det är pinsamt! Min instruktör undrade säkert under hela passat när jag skulle trilla av pin... hursomhelst har duchat och spinner vidare på ämnet rosa. Imorgon är det nämligen rosa lördag. Det menas att i utvalda butiker i hela vårt avlånga land går imorgon en del av vinstpengarna till rosa-bandet! Hur bra som helst och så känner man sig ju att man gör något bra när man spenderar pengar! Tips är att kolla in Lindex. Har alltid tyckt att det är en tant-affär men deras nya kollektion,"Pink Collektion" som ex-modellen Emma Wiklund har designat ser riktigt lovande ut! I Metro idag kunde man läsa mera!



Älskar reklambilderna! Kan bero på att jag tycker Caroline Winberg är så himla snygg! Kramisar!


Köp Rosa!

Oktober månad= Rosa Månad! Bröstcancer fonden, Rosa Bandet uppmärksammar en hemska sjukdom som många däremot överlever! För att stödja den viktiga forskningen så uppmanar jag alla att "GO PINK" i Oktober! det behöver inte vara att köpa en pin. Det finns många fler roliga sätt att stödja!
Ägg tillexempel! Jag äter dem kokta varje morgon på en rostad skiva bröd! Går åt hela tiden!


Mavala gör fina nagellack! En ljusrosa färg är alltid snyggt! Jag ska köpa upp mig!



Till frukost gäller min helmagade mûsli men för dem som gillar kelloggs flingor tycker jag absolut att man ska löpa dessa!

Och hörrni, allt blir ju faktiskt roligare och fina när det är rosa!


Gårdagens Rätt!

Ok, jag ska börja med att berätta att detta ÄR godare än vad det ser ut! Biff-smörgås har blivit något av kult hos våran familj! Ibland har vi chips och mammas fondue-sås till och ibland kör vi den här, med pepparot och ägg! Våga prova! Snabbt går det oxå!

Pepparots-Smörgås!

Ingredienser 2 personer:

Två bitar biff, om man vill kan man lyxa till det med oxfilé!
Två skivor formfranska
Riven pepparot, ungefär 1.5 dl
Två saltgurkor
1 Tomat
1 salladshuvud
2 ägg

Gör så här:

1 Stek Biffarna medium. Börja på en hög temperatur så att biffarna snabbt får färg. Sänk sedan värmen så att biffarna blev vallagade. Skär i köttet för att se hur det ser ut. Det ska vara rosa, dock inte rått!
2. Rosta bröd-skivorna, skär gurkan och tomaten i fins strimlor/skivor.
3. Tvätta salladen noggrant och lägg upp några blad på två tallrikar tillsammans med gurkan och tomaten.
4. Lägg en rostad skiva på varje tallrik och lägg sedan på köttbiten.
5. Strö över pepparot.
6. Separera äggulorna från vitorna och häll en gula var över biffarna. Strö öve rlite hackad persilja.
7. Varsegod och ät!


Tack Topshop och ELLE!

Gårdagen var verkligen rolig! Cia Jansson pratade om vårens trender och det var 20% på alla varor. Blev dock inte så mycket shopping för mig. Jag fick nöja mig med en ny fin mössa! Vin och ramlösa serverades samt urgoda och supergulliga små muffins! Klantig som jag är fick jag ingen bra bild på godsakerna men tänk er Muffin Bakery´s muffins fast i miniformat! Mums! Man fick även en liten goodiebag som fraktades i en ursöt påse! helt klart användbar att använda till skolböcker! Nu är det wrap från ÖstermalmsHallen som gäller. Deras "Santorini" är bäst! Hörs senare!

Cia Jansson och Jenny Fredriksson

Så fin!


Drömmen!

Drömmen över alla andra drömmar är nog ändå en Kitchen Aid! Så fin, och så andvändbar javisst! Kostar bara 7000 kronor sådär men jaa, gud så användbar! en investering helt klart! speciellt i rött! eller kanske den kamoflerade? Åh ja... nej där sprack den bubblan. Någon som vill ge mig en Kitchen Aid? Någon?



 

 


När man ändå är inne på tidningar!

Tidningsfrossa idag. Inne på Elleuk.com såg jag dessa snygga bilder, special för prenamuranter! Så snygga! Den första bilden ger verkligen inspiration till en outfit! Blir nog min Marc Jacobs T-shirt imorgon och min chanel-lookie från Zara! Ännars är John Gallianos så himla cool! Älskar hatten! Däremot kanske inte någonting som jag skulle bära, men finfint på andra! Vad tycker ni ful? Snygg?





Lycka..

...är när man ser att nya numret av ELLE mat och vin har ramlat ner i bervlådan! hittade många favoriter, som vanligt...



Den första är den grillade olivpolentan. Polenta är även smaskens med lamm och gremolata! Kanske man av sluta middagen med den här




Chokladkakor med vitchoklad och polkagrisar!

Just nu snurrar rummet runt i många cirklar. Har läst ögonen ur mig i samhällsboken! Ekonomiprov på tisdag. Ekonomi är inte mitt ämne... Däremot får jag se framemot en trevlig kväll! Ska till Topshop i Gallerian för ett event för ELLE-läsare! Coola Cia Jansson ska hålla en liten föreläsning. Mycket spännande!

Hursomhelst, UT och köp nya ELLE mat och vin! Ger mig alltid så mycket inspiration och sug efter sötsaker. Alltså inget tips för bantaren!

RSS 2.0