Nya Planer

Okej, det har varit vääääldigt dåligt med bloggande de senaste dagarna! Jag känner helt enkelt att jag inte har tillräckligt med tid att lägga på bloggen, och jag vill gärna göra mitt bästa här så det känns inte bra när det bara blir halvdant. Därför kommer den här bloggen genomgå vissa ändringar. En gång i månaden, mellan den 20 och 30, kommer det komma ett inlägg som jag lovar är värt att vänta på. En månadsblogg helt enkelt med et enda inlägg som liknar mer en tidning. Jag hoppas det blir något ni kan se fram emot och uppskattar. Jag lovar att lägga allt krut på inlägget och att det bara kommer bli bättre och bättre! Starten blir i September så håll utkik! Kram på er alla och tack för er förståelse!

Krönika

"Så var sommaren slut och än en gång lovar jag mig själv att i höst, i höst ska jag baka bröd varannan dag och vara lika duktig som jag varit under sommaren på att föse familjen med bröd från bageri á la Sofia. Och jag vet redan hur det kommer att sluta. Om sådär tre veckor har jag gått igenom blod svett och tårar för att få fram den där siraspslimpan lagom till frukost och inser nu, än en gång, att nybakat bröd 5 dagar i veckan är mission impossible. I alla fall om man vill ha ett liv, och det vill jag gärna ha. Så jag bestämmer mig för att kanske baka lite mindre och upphöra ett tag med den här amatör-bageri-verksamheten som jag driver i mitt lilla kök. Jag fokuserar istället lite mer på skolan, vänner och annat som hör livet till. Snart faller löven från träden, gradantalet är närmare noll än tjugo plus och jag, jag blir galet sugen på att baka bröd. Ett gott höstigt bröd. Och vips så är cirkusen igång igen. Jag lär mig aldrig, men det är väl sånt man får ta. I alla fall när man fått diagnosen "bakeoholic". "

Chocolate Banana Muffin

Dessa sötnosar kom till en dag då jag hade muffinsmeten klar men smaksättningen inte fanns hemma. Så, man tager vad man haver, i mitt fall en mosad banan och lite choklad och vips så hade man några goda muffins. Det här muffinsreceptet är förövrigt bäst då de blir otroligt saftiga och höga och passar därför även som en grund till en cupcake.

 

 

Chocolate Banana Muffin, 6 st

100 g smör

1 dl socker

0.5 dl florsocker

2 ägg

0.5 dl blå mjölk

2 dl vetemjöl

0.5 msk vaniljsocker

0.75 tsk bakpulver

1 banan

50 g mjölchoklad

lite extra banan skivor

florsocker

 

Vispa smör och socker, florsocker och vaniljsocker krämigt. Vispa ned äggen. Vänd i mjölken, mjölet och bakpulvret.

Vispa till en krämig smet. Mosa ned bananen i smeten. Smält chokladen i vattenbad och häll ned den i smeten, blanda lite, men inte helt.
Fyll formar och grädda i 200 g i 25-30 minuter. De ska vara fasta i mitten.
Låt svalna och dekorera sedan med banan och florsocker.

Cupcake Icecream

Okej, detta kan vara de sötaste cupcaksen som någonsin skapats i mitt kök, och även de enda som misstagits för att vara glass. Dessa cupcakes gräddar man nämligen i våfflor och dekorerar med smörkräm och annat mumsigt så att de lurar ögat att tro att dessa små godbitar är något helt annat. Visst är de fina? Lite trixiga att grädda är de men om man har tålamod och tid imponerar dessa stort på festen!


 

 

Cupcake Icecream, 4 st

4 våfflor

100 g smör

1 dl socker

0.5 dl florsocker

2 ägg

0.5 dl blå mjölk

2 dl vetemjöl

0.5 msk vaniljsocker

0.75 tsk bakpulver

75 g smör

0.75 dl florsocker

1 äggula

1 msk vaniljsocker

röd karamellfärg

strössel

flagad mandel

chokladsås

kokos

annat som faller en i smaken

 

Vispa smör och socker, florsocker och vaniljsocker krämigt. Vispa ned äggen. Vänd i mjölken, mjölet och bakpulvret.

Vispa till en krämig smet. Fyll konerna med smeten. Trixa med ugnen så att konerna står rakt upp och grädda i ugnen i 15 minuter i 200 grader. Låt svalna.

Blanda smör, floroscker, äggula, vaniljsocker och karamellfärg. Låt stelna lite i kylen och skopa över smörkrämen på cupcake glassarna. Dekorera efter egen smak. Servera!

 


Bakfia Intervjuar Sofi Fahrman


Smarriga Blåbärsrutor

Här är receptet som den fina blåbärssylten fick inspirera! En mellanmjuk kaka med blåbär och mandel som passar lika bra till fikat som till dessert med en kula vaniljglass. Om man inte tycker om blåbär kan man naturligtvis ta en annan sylt och om man inte tycker om mandel så kan man självklart strunta i den! Blåbärsrutorna blev snabbt en favorit här hemma och jag hoppas de blir det hos er också!

 

 

Blåbärsrutor, 1 plåt

4 dl vetemjöl

1/2 dl stocker

1 tsk vaniljsocker

200 g smör

1 äggula

2 dl blåbärssylt

1 näve hackad sötmandel

florsocker

 

Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och ägg i en skål. Smula ner smöret och blanda till en deg. Låt vila i kylen i 1 timme.

Tryck ut degen på en bakpappersklädd plåt och grädda i 175 grader 15 minuter.

Ta ut och bred på sylten och strö över mandeln.

Grädda i ytterligare 10-15 minuter. Pudra lite florsocker över innan servering!


Hemmagjord Sylt

Hur glad blir man inte när gästerna ger hemmagjord blåbärssylt som gå-bort present. Man blir väldigt glad! Så glad att jag nästan direkt bakade en mumsig kaka med blåbär som kommer upp på bloggen imorgon. Superfint dekorerad var burken också, men en söt liten duk!


Dinkel-& Fullkornsbröd

Detta bröd är lätt att göra och blir otroligt gott och väldigt saftigt. Dinkel är något jag inte använder så mycket i bröd men när jag väl gör det blir det alltid bra resultat!

Ikväll är det restaurangbesök som gäller. Det är alltid roligt att gå ut och äta och ikväll är det våra goda vänners restaurang Mathildas i Gävle som står på schemat. Uppdaterar om maten sen! Ha en trevlig Torsdag!


 

Dinkel-& Fullkornsbröd, 2 stycken

6 dl ljummet vatten

1 1/2 dl röd mjölk

20 g jäst

1.5 msk brödsirap

7 dl dinkelmjöl

7-8 dl vetemjöl special med fullkorn

1 msk salt

1 tsk brödkryddor

 

Sätt ugnen på 250 grader.

Rör ut jästen i mjölken och vattnet. Blanda ned sirapen och dinkelmjölet. Blanda till en jämn smet.

Täck med plastfilm och låt jäsa i 60 minuter.

Blanda ned fullkornsmjölet, saltet och brödkryddorna och låt jäsa övertäckt med plastfilm i 30 minuter till.

Ta fram två avlånga bakformar och täck med bakplåtspapper.

Fördela smeten i båda formar och jäs övertäckt i 30 minuter till.

Strö lite vetemjöl över bröden och sätt in en långpanna längst ned i ugnen.

Sätt in bröden i ugnen, slå en kopp vatten i långpannan och sänk gradantalet till 200 grader.

Grädda i 40 minuter. Bröden ska vara ltie kladdiga. De blir då saftiga när det torkar.

 

 


I'm Back!

Nu så, då var sommarjobbet över. Sorgligt och skönt på samma gång. Nu ska det bli baka av, inte för att jag inte har bakat något under de senaste veckorna, men nu ska det bloggas om det också! Hoppas ni har haft ett härligt Juli och börjar längta lite till hösten. Jag är en höstmänniska, älskar hösten. Det är ju då man får klä sig i härliga koftor, baka riktigt maffiga kakor (jag orkar maffigare, kladdigare och sötare kakor på vintern och hösten, så är det bara) och dricka värmande drycker. Och så börjar ju skolan också och man träffar alla nära och kära igen. Kul! Hursomhelst, mitt första inlägg innehåller även en efterlysning.

Om DU var en av vinnarna på den senaste tävlingen här, där man kunde vinna marabou choklad, och inte har fått din vinst än. Maila mig då så ska vi lösa det!

Nej nu ska jag ut och lägga mig i solen innan den går imoln ihop med nya Elle. Oj vad jag gillar den tidningen och så fina omslag vi prenumeranter får! Imorgon kommer ett härligt recept upp på bloggen som jag använt mycket i sommar, kram på er!




RSS 2.0