Polkabrownie

Månadens tema i Månadens Sötsak hos bloggerskan Söta Saker är polkagris så därför blir mitt bidrag Polkabrownie!

Vanligtvis är jag inte så förtjust i Brownies men detta recept är varken för sött eller för mastigt så det passar mig perfekt! De krossade polkagrisarna tillför en frisk mint smak så om man gillar mint hoppas jag att det här receptet blir en given favorit!

 

 

Urgod att servera ljummen med lite vaniljglass!

Dekorera gärna med florsocker och några hela polkagrisar.

 

Polkabrownies, ca 20 bitar.

4 ägg

2 dl ljust muscovadosocker

3 dl strösocker

275 g smält smör

2 2/3 dl vetemjöl special

1 1/2 dl kakao

40 g mörk 70% choklad

1 tsk vaniljsocker

en handfull grovt krossade polkagrisar

 

Gör så här:

Vispa socker och ägg poröst. Vispa ned smöret.

Blanda alla torra ingredienser och blanda ned dem med en slev ned i äggsmeten.

Smält chokladen i vattenbad och blanda ned i smeten. Blanda nu även ned de krossade polkagrisarna.

Smörj och bröa en rund form och häll ned smeten.

Grädda i 150 grader ca 45 minuter.

Låt svalna eller servera ljummen.

 


Helgens Bästa Müsli!

Egen hemmagjord müsli är lyxigt! Så är det bara. När man gör egen müsli har man oxå förmånen att själv bestämma vad  den ska innehålla, för frukt, nötter, osv. Detta är mitt favoritrecept!

Extra lyxigt blir det att hälla müslin i en fin burk och dekorera med band och etikett!

 

 

 

Helgens Bästa Müsli ca 1.7 liter:

4 dl rågflingor

4 dl fiberberikade havregryn

2 dl solrosfrön, inte saltade

2 dl pumpakärnor, inte saltade

2 dl russin

2 dl torkade bananer

1 1/2 dl grovt hackade hasselnötter

1 dl kokos

2 msk kanel

3/4 dl råsocker

2 dl vatten

1 msk honung

2.5 msk rapsolja

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser och kryddorna, kokosen och sockret i en bunke. Blanda dock inte ned frukten.

Blanda i en skål vattnet, honungen och oljan. Häll över de torra ingredienserna och blanda/krama ihop.

Lägg ut på ca 3 st bakplåtar med bakplåtspapper och in med en i taget i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Blanda var femte minut ungefär så att det blir jämt rostat. Låt sedan svalna.

Blanda nu i frukten och häll i fina burkar! Njut med vaniljyoghurt och rivet äpple!


Gudomliga Blåbärskakor

Dessa underbara kakor skulle jag kunna äta hur många som helst av! Jag älskar dem för att de är snygga, goda, knapriga och mjuka, på samma gång!

Om man inte har blåbärsylt hemma så föreslår jag att man använder sig av drottningsylt, det blir väldigt gott oxå! Att pudra florsocker över tycker jag bli väldigt vackert och det är något jag brukar göra ofta för att få lite "bageri" känsla på mina bakverk!

 

 

Gudomliga Blåbärskakor 6 stycken:

125 g smör

3/4 dl strösocker

2.5 dl vetemjöl

0.5 dl potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Blåbärsylt

Florsocker

 

Så här gör du:

Blanda smör och socker poröst och fluffigt.

Blanda de torra ingredienserna och blanda ned i smörsmeten.

Rulla ganska stora bollar och lägg i formar, gärna aluminiumformar. Spara dock lite av degen.

Ta tummarna och gör en ganska stor fördjupning i varje kaka där du sedan klickar ned en ordentlig klick sylt.

Forma nu små "stänger" ch lägg på två stycken på vare kaka. Grädda i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter, tills kakorna är något gyllene.

Pudra med florsocker!

 


Äppelpaj Till Varje Person

Äppelpaj är en av mina absoluta favoriter att bjuda på efter maten! Extra trevligt blir det när varje gäst får en egen liten paj att äta, och så häller jag över vaniljsås på pajen vid bordet! De fina små portionsformarna är min Mormors gamla men liknande kan hittas på tillexempel Gordon Bleu i Sturegallerian i Stockholm!

 


Ingredienser till 4 portionsformar!

2 dl Havregryn
1,5 dl Strösocker
200 g smör
2 Äpplen
kanel
råsocker

Gör så här:

Smält 200 g smör i en kastrull och blanda sedan ihop med 2 dl havregryn, 2 2/3 vetemjöl och 1,5 dl socker i kastrullen.
Pressa nu ut degen i små formar. Se till att degen går enda upp till kanterna. Grädda i 200 grader i 10 minuter eller tills de är lätt gyllene. Varning, Låt dem inte bli för mörka, då blir de jättehårda!

Skär äpplena i tuna skivor och lägg på pajformarna i rad. strössla över lite kanel och råsocker.

Smält nu 50 gram smör och blanda sedan i kastrullen med 1,5 dl socker och 2,5 dl havregryn. Blanda i ungefär 3 minuter så att "degen" sätter sig! Strö sedan över strösslet över portionsformarna, gärna så att det blir en liten "topp".
Grädda i ugnen i 30 min på 175 grader så att toppingen blir gyllene.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås!

Cinnamon Cookies

 

Kanel är en otroligt god krydda och är en av mina favoriter. Dessa kanelkakor blir härligt krispiga på utsidan och något mjukare inuti! Som en kaneldröm, mmm.....

 

Cinnamon Cookies, ca 20 st

2 1/2 dl råsocker

125 mjukt smör

1/2 dl ljus sirap

1 ägg

5 dl vetemjöl

Lite mer än 1 tsk malen kanel

2 tsk bikarbonat

1 nypa salt

 

strösocker till rullning

 

Gör så här:

Vispa ihop råsockret och smöret. Tillsätt den ljusa sirapen och ägget.

Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smör smeten.

Plasta och ställ i kylen i ca 40 minuter.

Forma nu till små bollar, rulla i strösocker och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter , kakorna ska vara lite, lite gyllene.

 

Foto av Alexandra Nylén


Sött.Sweet.Dulce - Anna Bergenström & Fanny Bergenström

Om man, som jag, ÄLSKAR sötsaker och allting som går under kategorierna efterrätter, bakverk och godis, då är detta boken för dig!

Anna Bergenström och Fanny Bergenström ger än en gång ut en fantastiskt inspirerande bok, denna gång om sötsaker, både svenska, klassiska och från världens alla hörn. Recepten är enkla men ack så goda men det finns även några utmaningar för den mer vana kocken. På framsidan ser man en vacker bild av favoriten Granita och genom hela boken finner man fina bilder som alla även ger tips och inspiration för uppläggningar, dekorering, dukning mm.

De sista sidorna bjuder även på sockerskola, grundrecept och härliga såser. Några favoriter är redan deras fantastiska vaniljglass! Här kommer receptet ur deras bok, hittat på tasteline.se:

Vaniljglass 1,2 liter

Ingredienser:

1 st
vaniljstång
5 msk
vatten
3 st
ägg
3 dl
vispgrdde
1 dl
florsocker, siktat

Gör så här:

1. Skär upp vaniljstången på längden. Koka den i vattnet i en liten kastrull 5 minuter under lock. Lyft av locket, låt svalna.

2. Knäck äggen och lägg vitorna i en bunke, gulorna i en annan. Häll grädden i en tredje bunke.

3. Börja med att vispa äggvitorna med elvisp på ganska låg hastighet till ett löst skum. Öka sedan farten och vispa tills äggvitorna blir fluffiga och styva så att man kan vända bunken upp och ner utan att något rinner ur. Ställ åt sidan.

4. Vispa grädden (inte för hårt) och ställ den också åt sidan. Vispa äggulor och florsocker tills det blir riktigt pösigt.

5. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg ner dem i ägguleblandningen. Rör med en slickepott ner grädden och sedan ungefär hälften av äggvitan. Vänd sist ner resten av äggvitan med försiktigare rörelser.

6. Häll smeten i en fryslåda och sätt på lock. Frys in glassen.

Receptet kommer från boken Sött, Sweet, Dulce av Anna och Fanny Bergenström
Foto: Fanny Bergenström





Mumsig BananaSplit

Bananasplit är en härlig efterrätt! Mättande, men fräsch. Fruktig men chokladig. Chokladsåsen behöver inte vara chokladsås. Varm fudgesås funkar, vitchokladsås likaså, eller varför inte en härlig bärsås?

Oh la la, vänta! Något fattas?

 

Just det, Chokladsåsen!

 

Bananasplit, 4 st fina bägare

Chokladsås:
1 dl socker
1 dl kakao
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
1 dl vatten

Gär så här:

Blanda allting i en kastrull och låt koka upp. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 20 minuter.


Skär två bananer på mitten, sedan dela dem på längden.
Vispa lite vispgrädde och ta fram valfri glass, Jag använde mig av Ben & Jerry's Caramel Choo-Choo och Sias vaniljglass.
Lägg upp en liten banan i varje bägare. Lägg över några kulor glass, sedan en klick grädde. Krossa några maränger över och lägg på en till bit banan och några delade jordgubbar. Servera och häll såsen över spliten vid bordet!

Prinsesstårta för Prinsar

Undrar hur många gånger man har ätit prinsesstårta? Många skulle jag säga. Väldigt många! Det är liksom den klassiska födelsedagstårtan om ni frågar mig, Alltså var valet givet vad det skulle bli när lillebror fyllde år!

En prinsesstårta för Prinsar, alltså prinsesstårta med frukt på. Läcker är den, god och alldeles, alldeles underbar!


 

 

 

Prinsesstårta för Prinsar

Tårtbotten:

3 ägg

3 dl socker

1 dl hett vatten

3 dl vetemjöl

1 1/12 tsk bakpulver

1 1/2 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

Vispa ägg och strösocker och vaniljsocker pösigt och vitt.

Til lsätt i slutet vattnet, lite i taget.

Blanda mjöl och bakpulver och vänd ned i smeten.

Häll smeten i en smörjd och bröad kakform.  Grädda i ugnen i ca 35 minuter i 175 grader. Låt svalna något och själp sedan upp kakan.

 

3 st Kiwis

en handfull färska jordgubbar

några mandariner

ett marsipanlock, färdigköpt i valfri färg

vispgrädde

florsocker

 

 

Dela nu kakan i tre delar. På understa delen brer du på vispad vaniljvisp. På andra laget brer du på Jordgubbssylt blandat med lite, lite vispgrädde. Sedan på med den sista delen. Vispa upp lite grädda, ca 1 dl. Bred på tårta. Det ska vara ganska tunt med grädde på sidorna och desto mer på toppen.

 

Ta fram marsipanen, kavla ut något om det behövs och lägg på tårtan. Forma marsipanen efter kakans former. Gör små lösa tårtbitar som formar en cirkel i mitten av marsipanen på toppen och rulla ut dem mot kanterna så att det bildas en cirkel. Torka bort överflodig grädde på marsipanen och strö hela tårtan med florsocker.

 

Dela nu, tre stycken kiwis, en handfull jordgubbar och några mandariner snyggt och lägg i ett lass i mitten av tårtan, på grädden. Dekorera med lite citronmellis eller kanske lite choklad och servera!


Bakfia intervjuar Amy von Sydow Green

Jag har det stora nöjet att presentera Bakfias första intervju! Jag har intervjuat Amy von Sydow Green som har varit en stor inspirationskälla för mig så jag tycker detta är väldigt roligt! Här nedanför kan du läsa om Amys favoritkryddor, vad hon allra helst skulle baka och vad som är den största skillnaden mellan U.S.A's och Sveriges matkultur!
Enjoy!




Hej Amy!

Bakfia- Hur åt du när du var liten? Var du ”kinkig” med vissa rätter? Hur är det med dina döttrar idag, äter de det mesta?

Amy- Jag har alltid varit en efterrättsälskare, så om det blev en tårtbit/kakbit/glass ville jag absolut ha den... Kan faktiskt inte komma ihåg att jag var så värst kinkig med maten, förutom att jag vägrade sill och Jansons Frestelse. Och det gör jag fortfarande! Kitty är en stor matkrånglare. Pasta, köttbullar, korv och banan brukar gå bra. Men vissa dagar gillar hon plötsligt inte köttbullar utan vill bara ha skinka. Grönsaker går inte att få ner överhuvudtaget. Men det kommer väl, min lillebror var sån när han var liten också och nu äter han det mesta. Stella har just börjat äta och älskar det. Gröt är väl favoriten just nu, sötpotatismos gillar hon också!

Bakfia- När började ditt intresse för matlagning och bakning?

Amy- Jag har alltid hjälpt mamma att fixa i köket. Tycker det är trevlig samvaro, man bakar lite, pratar lite, äter lite...

Bakfia- Hur gör du med middagen de dagar du inte har någon tid?

Amy- Förhoppningsvis har jag rester i frysen! Köttfärssås eller någon gryta. Det tycker jag är det allra bästa knepet. Någon gång blir det vietnamesiskt från restaurangen runt hörnet, till och med Kitty gillar faktiskt deras mat.

Bakfia- Har du någon favoritkrydda i köket? Hur tycker du om att använda den?

Amy- Åh, borde dra ner men jag måste faktiskt erkänna att jag är saltälskare. Lite flingsalt på en tomat till exempel och plötsligt är det hur gott som helst! Och de senaste veckorna har jag faktiskt använt pizzakrydda en hel del, på pizza såklart men även i köttfärssås, tomatsås, på sallad och kyckling.

Bakfia- Om du hade hur mycket tid som helst för matlagning och bakning, vad skulle du laga/baka då?

Amy- Då skulle jag baka en massa bröd och alltid ha nybakat hemma! Fast då skulle jag nog också behöva skaffa ny garderob...

Bakfia- Har du några favoritkokböcker/matbloggar/tidningar etc ?

Amy- Din blogg såklart :) Och så gillar jag Anna och Fanny Bergenströms böcker. Deras recept är oftast enkla och snabblagade + blir alltid bra. Nyfiken på den nya boken Sweet, dolce sött eller vad den nu heter. Såg den i din hylla, du får recensera!

Bakfia-
På vilka sätt är den amerikanska matkulturen och den svenska matkulturen olika eller lika?

Amy- Den stora skillnaden är nog all snabbmat här i USA. Amerikaner verkar laga mycket mindre mat hemma. I många familjer äts det nästan aldrig hemlagat.

3 snabba:
Cupcakes eller Tårta? 
Tårta!

Martha Stewart eller Rachel Ray? 
Martha!

Ugnen eller Stekpannan?
Ugnen!

Tack Så mycket Amy!

Hallon- & Chokladmuffins med "Crunch"

Häromdagen bakade jag muffins och då kunde jag inte bestämma mig, hallon eller choklad? Så det blev båda! För att göra det hela lite smaskigare så toppar jag det hela med lite hemmagjord "crunch"! Mums...

De fina formarna kommer från Kalasform och kan köpas bl.a. på NK eller Designtorget. Riktigt fina är de!


Innan ugnen gjorde sitt! jag skulle faktiskt nästan kunna äta dem ogräddade!

Mjölkchokladen och "crunchen", som ni ser blir de snyggt "randiga" i färgerna.

Nybakade med ett glas kall mjök, det är toppen!

 

Hallon- och Chokladmuffins med "crunch"

Hallonsmeten:

1,5 ägg

1 1/4 dl strösocker

1/2 tsk vaniljsocker

50 g smör

1/2 dl turkisk yoghurt

1 3/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 liten nypa salt

skal från i lime, saft från en halv

1,5 dl frysta hallon

 

Så här gör du:

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

Smält smöret och blanda ned yoghurten. Häll ned i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienserna + skalet. Vänd ned försiktigt i äggsmeten. Blanda ned hallon och saften av limen.

Ställ åt sidan.

 

Chokladmuffins

1,5 ägg

1 1/4 dl strösocker

1/2 tsk vaniljsocker

25 gram smör

1/2 dl turkisk yoghurt

1 msk kallt kaffe

1 4/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2,5 msk kakao av god kvalité

1 nypa salt

en marabou kaka, mjölkchoklad

 

Så här gör du:

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt!

Smält smöret och blanda ned kaffet och yoghurten. Blanda ned i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser. Vänd försiktigt ned i smeten. Ställ åt sidan.

 

Nu:

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram en muffinsplåt och klä den med stora formar. Klicka ned en bit hallonsmet i ena halvan av muffinsformen, sedan tar du chokladsmeten och klickar ned den på andra halvan så att muffinsen liksom blir "delad" i färg och smak. Fortsätt med resten av muffinsen. Ta några bitar maranou, dela i något mindre bitar och tryck ned i chokladsidan av muffinsen. Strö nu på crunchen.

 

"Crunch":

5 kakor Digestive

2 tsk råsocker

15 gram smör

 

Så här gör du:

Smält smöret, blanda ned sockret och krossade digestive. Strö på muffinsen.

 

Grädda nu muffinsen i 175 grader i ca 20 minuter, möjligtvis lite längre. Muffinsena ska vara torra dock lite kladdiga i mitten.

Låt svalna utan bakduk på galler.

 

 


Årets Första Selma



Idag var det äntligen dags för semla-premiär
! Godbitarna kom från Gateu och var superb! Mycket grädde ska det vara, och mandelmassa. Men, jag har hört att vissa äter med vaniljkräm? Hur gott är det? Är inte hundra på att det skulle passa mig.

Fina små Anteckningsböcker

Från Designtorget kommer dessa fina skapelser!. Perfekta för egna recept!

Passionerad Vitchokladtårta

Denna läckra dessert passar även lika bra till eftermiddagsfikat! Den är gudomligt god, fräsch, lagom söt, men framförallt inte särskilt mättande, så man orkar ta en bit till...


 

 

 

 

 

Passionerad Vitchokladtårta, ca 12-16 bitar

Vitchokladkaka

 

100g  Smör

2  ägg

2 dl  Socker

1 dl  Vetemjöl

ca 70 gram smält vit choklad

1  tsk  Vaniljsocker

skal från 1 lime, saft från en halv


Så här gör du:

Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och blanda i fettet.

Blanda alla torra ingredienser, inklusive det rivna lime skalet.

Vänd ned i äggsmeten. Blanda nu ned limesaft och smält vitchoklad.

Häll i en smord och bröad pajform med löstagbar botten.

Grädda i 175 grader i 20 minuter. Sänk sedan till 150 grader, sätt klockan på 5 minuter till och lägg ungsfolie över kakan.

Låt svalna.


Passionerad moussekräm

3 msk koncentrat av exotisk juice

2 msk strösocker + 1/2 msk

1 msk vatten

1 gelatinblad

1 äggvita

2 msk vispgrädde

Till dekoration:passionsfrukt, blåbär, riven vitchoklad och citronmellis

 

 

Gör så här

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Koka en sockerlag av vatten och 2 msk socker och låt svalna.

Vispa äggvita och resterande socker till ett hårt skum och vispa ner sockerlagen.

Smält gelatinbladet och vispa ner det och juicen. Vispa grädden och vänd ner den  i smeten.

Ställ i kylen i några timmar.

Ta nu kakan ur sin form, lägg på moussen, dekorera med frukt bär, riven vitchoklad och citronmellis. Mums!

Tårtan kan göras i förväg. Gör då både kakan och moussen men förvara kakan kallt och moussen i kylskåp. Lägg på och dekorera precis innan servering.

Ingefärskyckling med Asiatiska tillbehör

Att på en vanlig vardag servera kyckling "Aisan style" blir väldigt uppskattat! Att lägga upp i fina skålar blir oxå väldigt fint och att addera pinnarna ger den sista "touchen"!

Kycklingen jag har använt var redan klar, den kom ifrån vår kycklingmiddag för någon vecka sedan. Om man inte har färdigtillagad kyckling använder man sig av rå, följer receptet, men wokar kycklingen så att det blir genomstekt!



 

 

Ingefärskyckling med Asiatiska tillbehör, till 4 personer:

ca 3 kycklingfiléer, stora

1 msk malen ingefära

3 rivna vitlöksklyftor, 4 st om de är små

2/3 finhackad röd chili

4 msk flytande honung

2 msk japansk soja

3 msk olivolja

grovt hackade cashewnötter

4 limeklyftor

ruccola

små spenatblad

Jasminris

röd paprika

 

 

Så här gör du:

Blanda soja, olivolja, honung, chili, vitlök och ingefära i en bunke.

Skär kycklingen i strimlor eller bitar och blanda ned i marinaden. Plasta och låt stå i kylskåpet i helst 1 timma, minst 40 minuter.

Koka jasminriset, följ anvisningarna på paketet.

Under tiden så sätter su på en wok panna och woka kycklingen till den blir varm - om den är färdigtillagad innan, eller tills den blir genomstekt - om den var rå innan.

Servera i skålar, riset underst, sedan kycklingen. Sätt på ett litet fat med sallad på, strö nötter över kycklingen, servera med lime och dekorera med lite röd paprika.

Smaklig Måltid!

 


Lyxiga Frukostsmörgåsar

Jag har märkt att mina frukostmackor börjar bli mer och mer tråkiga på senare tiden. Ost, skinka, leverpastej, ost, ski... ja ni fattar, samma mönster. MEN, jag ska sluta med det bestämde jag och köpte hem lite gott, ovanligt (i min kyl) pålägg för att hitta nya favoriter. Dessa blev de bästa!

Avocadosmörgås med rödlök:

1 halv Avocado
1 skiva mörkt bröd, här använder jag Tomtebageriets "Mor Anna"
Några skivor rödlök
citorn
philadhelpia ost
svartpeppar

Gör så här:
Bre brödet med ett ganska tjockt lager philadhelphia. Skiva avocadon och lägg på. Droppa på lite citronsaft.
Skiva rödlok och lägg på. Till sist något varv över med svartpepparkvarnen, Klart!

Kalkonsmörgås med cheddar:

2 skivor rökt kalkon
2 skicor extra-lagrad cheddar
några skivor gurka
philadhelphia ost
1 skiva mörkt bröd
vattenkrasse eller groddar

Gör så här:
Bre brödet med osten. Lägg på ost skivor, sedan kalkonen sedan gurkan. Sedan några blad av krassen eller groddarna. klart!

Med dessa smörgåsar på morgonen och en kopp te eller kaffe står ni er fram till lunch!


Klassikern Rulltårta fylld med Drottningsylt

Rulltårta är otroligt gott och en verklig klassiker men jag gör det, tyvärr, väldigt sällan! Dock uppskattar jag det desto mer de gånger jag äter det då!

Man skulle kunna fylla denna härliga rulle med i princip vad som helst. Vitchokladkräm och jordgubbar, mosade bär, nutella och banan, eller som här, drottningsylt!

 

 

 

 

Klassikern Rulltårta, ca 13 bitar

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 msk röd mjölk

skal av en hel citron

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

 

strösocker till rullning

drottningsylt eller annan sylt till fyllning


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt och häll sedan ned mjölken och citronskalet i smeten.

Blanda de torra ingredienserna och blanda försiktigt ner dem i äggsmeten med en slickepot!

Häll hela smeten på en pllåt täckt med bakplåtspapper och sedan in i ugnen i ynka 5 minuter!

Ta nu ett bakplåtspapper och strö den med strösocker. Ett fint lager. Själp nu upp tårtbottnen på det sockrade pappret och dra bort det översta pappret från bottnen. Bred nu ett ganska tunt lager sylt. Det ska inte vara för tunt men inte heller för tjockt.

Rulla nu till en tight rulle. Klart!

Servera som den är eller med lättvispadgrädde eller vispad creme fraishe.

 


Kokbokshörnan

Mitt rum invaderas av Kokböcker! Alla får nämligen inte plats i köket längre så några får bo hos mig så länge. Men det gör inget, det är perfekt läsning ju!


KycklingMiddag

Häromdagen blev det helstekt kyckling i ugnen med en god sallad till! ugnstekt kyckling är verkligen läckert, det blir saftigt och skinnet blir oerhört krispigt. En trevlig bjudrätt oxå då det räcker till många.

Om man vill kan man självklart ha potatis till. Hasselbackspotatis eller någon krämigare sort skulle kunna vara gott, kanske den gratinerade potatismoset vi åt häromdagen...

Till fyra personer:

sallad:

1 påse machésallad

1 påse spenatblad

1 granatäpple

1 bit av valfri grönmögelost (Om man nu som min kompis Emma verkligen, verkligen inte gillar ost kan man strunta i det eller kanske lägga till lite rostade nötter istället)

Gör så här:

Skölj salladen, helst en och en, torka. lägg salladen i en stro skål eller ännu hellre, ett vackert fat.

Gröp ur granatäpplekärnorna och strö över salladen. Smula osten över salladen. Klart!

 

Ugnsstektkyckling:

1/2 dl rapsolja

1/3 sl soja

1 liten knöl ingefära

1 matsked ketshup

1 matsked honung

Sätt kycklingen i en långpanna, gärna smord. Blanda lite ekologisk rapsolja och vanlig kinesisk soja, salt och peppar, ingefära, ketshup och honung och pensla kycklingen med, nu in i ugnen. Stoppa upp kycklingen med citronklyftor och presilja!

In i ugnen i 150 grader i 2 timmar.

 


Galet God Saffransbrushetta

Denna supergoda efterrätt gör jag ofta på sommaren, då med kanelbullar och limejordgubbar som bär. Kokos på toppen kör jag då oxå. Men nu hade vi några saffransbullar kvar från julen. De hade blivit lite lagon torra och tråkiga så då är de perfekta för det här receptet!

Eftersom det inte är lika stort utbud av färska bär nu på vintern blir det frysta istället, andra bär går lika bra.

Så här snygga är de!

Brorsan krävde kolasås, hmpf... Men det smakade tydligen gott det med!

Saffransbrushetta till 4 stycken:
2 saffransbullar, gärna lite lagon torra
1,2 dl vispgrädde
1/2 dl turkisk yoghurt
1 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
1/3 pkt fysta bär, blandade blåbär/hallon
en handfull sötmandlar

Gör så här:
Ta ut bären ur frysen ca en timma innan servering. Lägg i en sil men en skål under.
Vispa grädden. Blanda med yoghuret, florsockret och vaniljsockret.
Sätt på stekpannan på medelstark värme med en rejäl klick smör.
Dela de två bullarna så du får två tunna skivor. Lägg ned dem båda i stekpannan och strö lite strösocker på båda sidor. Stek snabbt på båda sidor, de ska bara få lite färg.
Lägg bullskivorna på tallrikar med snittytan uppåt.
Klicka på gräddkrämen på bullarna, strö över bären, sedan grovhackade mandlar. Servera medan bullen fortfarande är lite ljummen! Njut!

Bomber & Granater


Chèvre Annorlunda

Detta goda drinktilltugg/ förrät är verkligen en klassiker! Men jag har gjort en liten twist på chèvre chaud, och den blir supergod. Bara att bre på knäcke, eller som här, en god kavring. En getostbit räckr till fyra stycken pers, då får alla ungefär en var, jag gjorde två olika då vissa här hemma inte tål nötter. Den ena här uppe med sesamfrön och den andra med valnötter. Lite ruccola på toppen och Volià! Mums!

 

Ingredienser till två st getostar:

2 bitar chèvre, ca 3 cm tjocka

5 valnötter

sesamfrön

flytande honung

några blad ruccola

5 skivor kavring eller lite knäcke¨

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Sätt båda getostarna på en plåt med bakplåtspapper. om du vill ha på sesamfrön brer du först på ett ordentligt lager flytande honung och sedan strösslar du med sesamfrön så det vlir tjockt. Om du vill ha valnötter blandar du valnötterna (hacka dem grovt först) med lite flytande honung. Lägg på toppen av osten. In i ugnen i ca tio minuter, lägg sedan upp snnabt på fat, lägg lite ruccola över och servera kavringen bredvid! Gästerna kan bre själva vilket man alltid tycker är roligt!


Helgbak Nästa!

Sitter och pluggar till ett franska prov nästa vecka, på jullovet! Usch, inte kul alls. Planerar helgens bak och matlagning däremot, mycket roligare. Så här ser planerna ut:
  • Lantbröd med fusksurdeg som bara behöver vila i kylen 1 dygn. Det ni!
  • Mina fina frukostbullar, denna gång med grovare mjöl.
  • Ingefärsglaserad kyckling med jordnötter och lime.
  • Saffransbruchetta med frysta bär
  • Mina kardemummaskorpor
Ja det är planen, tycker ni det låter bra?

Trettondagsafton

Igår blev det supergod Torurnedo till middag på självaste Trettondagsafton och allt! Tillbehören blev gratinerad potatismos, sparris, herrkuvert och tomater med bea! Supergott verkligen men oj så mätt jag blev! Dock orkade jag efterrätten ändå, mintchoklad gratinerade päron med vaniljglass, mmmm.....


Fina Små Frukt- & Nötbullar

Dessa delikata småbullar är lätta att göra och så kan man ta bort nötterna om man vill. Bröden får en fantastiskt fin skorpa och den fina smaken av kanel passar perfekt i dessa bröd! Jag har ju jullov nu och då är brödbak perfekt när man har lite tid! Och så har man ju tid att njuta av godsakerna oxå!

 

Ingredienser till 9-10 småbullar:

1 tsk torrjäst

4 dl ljummet vatten

4 dl rågsikt

3 dl grovt rågmjöl

2 dl vetemjöl special

1 tsk kanel, malen

1 dl russin

1, 5 dl hasselnötter

eventuellt 1/2 dl torkad frukt, t.ex. fikon eller aprikoser

 

Gör så här:

Häll vattnet i en bunke och blanda ned jästen. Skopa sedan ned alla andra ingredienser och blanda väl. Plasta bunken och låt vila i kylskåp i 8-9 timmar eller över natten. Värm ugnen till 250 grader. En plåt ska vara inne i ugnen under tiden den blir varm. Forma avlånga bullar genom att bilda en avlång bit, sedan vika den på längden och sedan skära den i två. Lägg på bakplåtspapper, pensla med lite vatten, strö över lite mjöl och låt vila under en bakduk i ca en kvart. Lägg bakplåtspappret på den varma plåten och sedan in i ugnen i ca en kvart eller tjugo minuter. Efter ca 5 minuter i ugnen tar du en vattenspruta och sprejar in lite vatten. Det och penslingen med vatten komemr ge bröden en fin skorpa. Bröden ska vara inne i ugnen tills de är bruna. Känn med en sticka, det ska inte vara kladdigt! Låt svalna på galler utan bakduk eller njut med en gång med smör och en extra-lagrad prästost!

 


Frukt eller inte Frukt?

Just nu är det bröd som gäller! Det blev lite experiment i köket så jag hoppas det smakar bra!
Jag är ett stort fan av frukt i bröd. Russin och fikon ihop med hasselnötter tycker jag är supergott i bröd så dagens bröd blev därför frukt och nötbröd. Scones tycker jag även blir väldigt goda med russin i , och så saffransbullar såklart! Det blir  extra saftigt vilket inte är helt fel! När man ska blanda i frukt i mat tycker jag däremot det blir helt fel vissa gånger. Vi får ibland linssoppa med russin i i skolan och det är verkligen ingen hit.  Sedan blir ju havrekakor väldigt goda med russin i, och russin i glögg är ju tradition.
Vad tycker ni, frukt eller inte frukt i bakverk, matlagning och bröd?

Snow-Chow



Detta godiset är väldigt populärt i U.S.A och är supermumsigt. Jag har sedan länga jordnötssmör i chokladen och det är väldigt gott! Namnet på godiset är olika mellan person till person men det har oftast "Chow" i sig så därför blir mina Snow-Chow! I U.S.A använder man fock inte havrefras utan man tar del av deras stora utbud av goda flingor men i sverige så får man nöja sig med havrefras! Loops är oxå väldigt gott!

Ingredienser till 1 skål.
4 dl havrefras eller andra flingor
55 g choklad
2 dl florsocker

eventuellt 1 matsked jordnötssmör

Gör så här:
Smält chokladen försiktigt i en kastrull tillsammans med jordnötssmöret om man vill ha med det! Blanda ned havrefraset och blanda med en slickepott försiktigt. Ta sedan fram en 3 dl plastpåse och lägg i florsockret. Häll sedan i havrefrasen och tillslut påsen väl. Skaka väl så att alla flingor täcks och sila sedan bort överflödigt florsocker. Häll upp i en skål och smaka ocj NJUT!

Nyårsdagens Pizza

Nyårsdagen bjöd på hemmagjord Pizza. Kanske inte så festligt men oj så gott och lätt när man inte orkar stå vid spisen! Varje familjemedlem fick sin egen halva och jag pyntade min del med parma, champinjoner och grönmögelost på ena delen och parma, gul paprika och mozzarella på den andra halvan.

 

Ingredienser för 4 pers.

2 st färdiga pizzabottnar med färdig tomatsås

2 pkt mozzarella

en liten bit grönmögelost

1 paprika

6 champinjoner

2 färska tomater

14 skivor parmaskinka

basilika- och oregano krydda

andra förslag till pålägg är:

musslor, västerbottenost, zuchinni, rökt skinka, päron osv.

 

Gör så här:

Kavla ut bottnarna på två bakplåtspapper och lägg på tomatsåsen. Fördela parman först, sedan önskade pålägg och sist osten. Strö över lite basilika och oregano och grädda i ugnen i 20 minuter i 200 grader.

 


RSS 2.0