Polkabrownie
Månadens tema i Månadens Sötsak hos bloggerskan Söta Saker är polkagris så därför blir mitt bidrag Polkabrownie!
Vanligtvis är jag inte så förtjust i Brownies men detta recept är varken för sött eller för mastigt så det passar mig perfekt! De krossade polkagrisarna tillför en frisk mint smak så om man gillar mint hoppas jag att det här receptet blir en given favorit!
Urgod att servera ljummen med lite vaniljglass!
Dekorera gärna med florsocker och några hela polkagrisar.
Polkabrownies, ca 20 bitar.
4 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
3 dl strösocker
275 g smält smör
2 2/3 dl vetemjöl special
1 1/2 dl kakao
40 g mörk 70% choklad
1 tsk vaniljsocker
en handfull grovt krossade polkagrisar
Gör så här:
Vispa socker och ägg poröst. Vispa ned smöret.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ned dem med en slev ned i äggsmeten.
Smält chokladen i vattenbad och blanda ned i smeten. Blanda nu även ned de krossade polkagrisarna.
Smörj och bröa en rund form och häll ned smeten.
Grädda i 150 grader ca 45 minuter.
Låt svalna eller servera ljummen.
Helgens Bästa Müsli!
Extra lyxigt blir det att hälla müslin i en fin burk och dekorera med band och etikett!
Helgens Bästa Müsli ca 1.7 liter:
4 dl rågflingor
4 dl fiberberikade havregryn
2 dl solrosfrön, inte saltade
2 dl pumpakärnor, inte saltade
2 dl russin
2 dl torkade bananer
1 1/2 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl kokos
2 msk kanel
3/4 dl råsocker
2 dl vatten
1 msk honung
2.5 msk rapsolja
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och kryddorna, kokosen och sockret i en bunke. Blanda dock inte ned frukten.
Blanda i en skål vattnet, honungen och oljan. Häll över de torra ingredienserna och blanda/krama ihop.
Lägg ut på ca 3 st bakplåtar med bakplåtspapper och in med en i taget i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Blanda var femte minut ungefär så att det blir jämt rostat. Låt sedan svalna.
Blanda nu i frukten och häll i fina burkar! Njut med vaniljyoghurt och rivet äpple!
Gudomliga Blåbärskakor
Om man inte har blåbärsylt hemma så föreslår jag att man använder sig av drottningsylt, det blir väldigt gott oxå! Att pudra florsocker över tycker jag bli väldigt vackert och det är något jag brukar göra ofta för att få lite "bageri" känsla på mina bakverk!
Gudomliga Blåbärskakor 6 stycken:
125 g smör
3/4 dl strösocker
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Blåbärsylt
Florsocker
Så här gör du:
Blanda smör och socker poröst och fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna och blanda ned i smörsmeten.
Rulla ganska stora bollar och lägg i formar, gärna aluminiumformar. Spara dock lite av degen.
Ta tummarna och gör en ganska stor fördjupning i varje kaka där du sedan klickar ned en ordentlig klick sylt.
Forma nu små "stänger" ch lägg på två stycken på vare kaka. Grädda i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter, tills kakorna är något gyllene.
Pudra med florsocker!
Äppelpaj Till Varje Person
Ingredienser till 4 portionsformar!
2 dl Havregryn
1,5 dl Strösocker
200 g smör
2 Äpplen
kanel
råsocker
Gör så här:
Smält 200 g smör i en kastrull och blanda sedan ihop med 2 dl havregryn, 2 2/3 vetemjöl och 1,5 dl socker i kastrullen.
Pressa nu ut degen i små formar. Se till att degen går enda upp till kanterna. Grädda i 200 grader i 10 minuter eller tills de är lätt gyllene. Varning, Låt dem inte bli för mörka, då blir de jättehårda!
Skär äpplena i tuna skivor och lägg på pajformarna i rad. strössla över lite kanel och råsocker.
Smält nu 50 gram smör och blanda sedan i kastrullen med 1,5 dl socker och 2,5 dl havregryn. Blanda i ungefär 3 minuter så att "degen" sätter sig! Strö sedan över strösslet över portionsformarna, gärna så att det blir en liten "topp".
Grädda i ugnen i 30 min på 175 grader så att toppingen blir gyllene.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås!
Cinnamon Cookies
Kanel är en otroligt god krydda och är en av mina favoriter. Dessa kanelkakor blir härligt krispiga på utsidan och något mjukare inuti! Som en kaneldröm, mmm.....
Cinnamon Cookies, ca 20 st
2 1/2 dl råsocker
125 mjukt smör
1/2 dl ljus sirap
1 ägg
5 dl vetemjöl
Lite mer än 1 tsk malen kanel
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
strösocker till rullning
Gör så här:
Vispa ihop råsockret och smöret. Tillsätt den ljusa sirapen och ägget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smör smeten.
Plasta och ställ i kylen i ca 40 minuter.
Forma nu till små bollar, rulla i strösocker och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter , kakorna ska vara lite, lite gyllene.
Foto av Alexandra Nylén
Sött.Sweet.Dulce - Anna Bergenström & Fanny Bergenström
Anna Bergenström och Fanny Bergenström ger än en gång ut en fantastiskt inspirerande bok, denna gång om sötsaker, både svenska, klassiska och från världens alla hörn. Recepten är enkla men ack så goda men det finns även några utmaningar för den mer vana kocken. På framsidan ser man en vacker bild av favoriten Granita och genom hela boken finner man fina bilder som alla även ger tips och inspiration för uppläggningar, dekorering, dukning mm.
De sista sidorna bjuder även på sockerskola, grundrecept och härliga såser. Några favoriter är redan deras fantastiska vaniljglass! Här kommer receptet ur deras bok, hittat på tasteline.se:
Vaniljglass 1,2 liter
Ingredienser:
1 st | vaniljstång | |
5 msk | vatten | |
3 st | ägg | |
3 dl | vispgrdde | |
1 dl | florsocker, siktat |
Gör så här:
1. Skär upp vaniljstången på längden. Koka den i vattnet i en liten kastrull 5 minuter under lock. Lyft av locket, låt svalna.
2. Knäck äggen och lägg vitorna i en bunke, gulorna i en annan. Häll grädden i en tredje bunke.
3. Börja med att vispa äggvitorna med elvisp på ganska låg hastighet till ett löst skum. Öka sedan farten och vispa tills äggvitorna blir fluffiga och styva så att man kan vända bunken upp och ner utan att något rinner ur. Ställ åt sidan.
4. Vispa grädden (inte för hårt) och ställ den också åt sidan. Vispa äggulor och florsocker tills det blir riktigt pösigt.
5. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg ner dem i ägguleblandningen. Rör med en slickepott ner grädden och sedan ungefär hälften av äggvitan. Vänd sist ner resten av äggvitan med försiktigare rörelser.
6. Häll smeten i en fryslåda och sätt på lock. Frys in glassen.
Receptet kommer från boken Sött, Sweet, Dulce av Anna och Fanny Bergenström
Foto: Fanny Bergenström
Mumsig BananaSplit
Oh la la, vänta! Något fattas?
Just det, Chokladsåsen!
Bananasplit, 4 st fina bägare
Chokladsås:
1 dl socker
1 dl kakao
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
1 dl vatten
Gär så här:
Blanda allting i en kastrull och låt koka upp. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 20 minuter.
Skär två bananer på mitten, sedan dela dem på längden.
Vispa lite vispgrädde och ta fram valfri glass, Jag använde mig av Ben & Jerry's Caramel Choo-Choo och Sias vaniljglass.
Lägg upp en liten banan i varje bägare. Lägg över några kulor glass, sedan en klick grädde. Krossa några maränger över och lägg på en till bit banan och några delade jordgubbar. Servera och häll såsen över spliten vid bordet!
Prinsesstårta för Prinsar
En prinsesstårta för Prinsar, alltså prinsesstårta med frukt på. Läcker är den, god och alldeles, alldeles underbar!
Prinsesstårta för Prinsar
Tårtbotten:
3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/12 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa ägg och strösocker och vaniljsocker pösigt och vitt.
Til lsätt i slutet vattnet, lite i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ned i smeten.
Häll smeten i en smörjd och bröad kakform. Grädda i ugnen i ca 35 minuter i 175 grader. Låt svalna något och själp sedan upp kakan.
3 st Kiwis
en handfull färska jordgubbar
några mandariner
ett marsipanlock, färdigköpt i valfri färg
vispgrädde
florsocker
Dela nu kakan i tre delar. På understa delen brer du på vispad vaniljvisp. På andra laget brer du på Jordgubbssylt blandat med lite, lite vispgrädde. Sedan på med den sista delen. Vispa upp lite grädda, ca 1 dl. Bred på tårta. Det ska vara ganska tunt med grädde på sidorna och desto mer på toppen.
Ta fram marsipanen, kavla ut något om det behövs och lägg på tårtan. Forma marsipanen efter kakans former. Gör små lösa tårtbitar som formar en cirkel i mitten av marsipanen på toppen och rulla ut dem mot kanterna så att det bildas en cirkel. Torka bort överflodig grädde på marsipanen och strö hela tårtan med florsocker.
Dela nu, tre stycken kiwis, en handfull jordgubbar och några mandariner snyggt och lägg i ett lass i mitten av tårtan, på grädden. Dekorera med lite citronmellis eller kanske lite choklad och servera!
Bakfia intervjuar Amy von Sydow Green
Enjoy!
Hej Amy!
Bakfia- Hur åt du när du var liten? Var du ”kinkig” med vissa rätter? Hur är det med dina döttrar idag, äter de det mesta?
Amy- Jag har alltid varit en efterrättsälskare, så om det blev en tårtbit/kakbit/glass ville jag absolut ha den... Kan faktiskt inte komma ihåg att jag var så värst kinkig med maten, förutom att jag vägrade sill och Jansons Frestelse. Och det gör jag fortfarande! Kitty är en stor matkrånglare. Pasta, köttbullar, korv och banan brukar gå bra. Men vissa dagar gillar hon plötsligt inte köttbullar utan vill bara ha skinka. Grönsaker går inte att få ner överhuvudtaget. Men det kommer väl, min lillebror var sån när han var liten också och nu äter han det mesta. Stella har just börjat äta och älskar det. Gröt är väl favoriten just nu, sötpotatismos gillar hon också!
Bakfia- När började ditt intresse för matlagning och bakning?
Amy- Jag har alltid hjälpt mamma att fixa i köket. Tycker det är trevlig samvaro, man bakar lite, pratar lite, äter lite...
Bakfia- Hur gör du med middagen de dagar du inte har någon tid?
Amy- Förhoppningsvis har jag rester i frysen! Köttfärssås eller någon gryta. Det tycker jag är det allra bästa knepet. Någon gång blir det vietnamesiskt från restaurangen runt hörnet, till och med Kitty gillar faktiskt deras mat.
Bakfia- Har du någon favoritkrydda i köket? Hur tycker du om att använda den?
Amy- Åh, borde dra ner men jag måste faktiskt erkänna att jag är saltälskare. Lite flingsalt på en tomat till exempel och plötsligt är det hur gott som helst! Och de senaste veckorna har jag faktiskt använt pizzakrydda en hel del, på pizza såklart men även i köttfärssås, tomatsås, på sallad och kyckling.
Bakfia- Om du hade hur mycket tid som helst för matlagning och bakning, vad skulle du laga/baka då?
Amy- Då skulle jag baka en massa bröd och alltid ha nybakat hemma! Fast då skulle jag nog också behöva skaffa ny garderob...
Bakfia- Har du några favoritkokböcker/matbloggar/tidningar etc ?
Amy- Din blogg såklart :) Och så gillar jag Anna och Fanny Bergenströms böcker. Deras recept är oftast enkla och snabblagade + blir alltid bra. Nyfiken på den nya boken Sweet, dolce sött eller vad den nu heter. Såg den i din hylla, du får recensera!
Bakfia- På vilka sätt är den amerikanska matkulturen och den svenska matkulturen olika eller lika?
Amy- Den stora skillnaden är nog all snabbmat här i USA. Amerikaner verkar laga mycket mindre mat hemma. I många familjer äts det nästan aldrig hemlagat.
3 snabba:
Cupcakes eller Tårta?
Tårta!
Martha Stewart eller Rachel Ray?
Martha!
Ugnen eller Stekpannan?
Ugnen!
Tack Så mycket Amy!
Hallon- & Chokladmuffins med "Crunch"
De fina formarna kommer från Kalasform och kan köpas bl.a. på NK eller Designtorget. Riktigt fina är de!
Innan ugnen gjorde sitt! jag skulle faktiskt nästan kunna äta dem ogräddade!
Mjölkchokladen och "crunchen", som ni ser blir de snyggt "randiga" i färgerna.
Nybakade med ett glas kall mjök, det är toppen!
Hallon- och Chokladmuffins med "crunch"
Hallonsmeten:
1,5 ägg
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1/2 dl turkisk yoghurt
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 liten nypa salt
skal från i lime, saft från en halv
1,5 dl frysta hallon
Så här gör du:
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och blanda ned yoghurten. Häll ned i äggsmeten.
Blanda alla torra ingredienserna + skalet. Vänd ned försiktigt i äggsmeten. Blanda ned hallon och saften av limen.
Ställ åt sidan.
Chokladmuffins
1,5 ägg
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
25 gram smör
1/2 dl turkisk yoghurt
1 msk kallt kaffe
1 4/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2,5 msk kakao av god kvalité
1 nypa salt
en marabou kaka, mjölkchoklad
Så här gör du:
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt!
Smält smöret och blanda ned kaffet och yoghurten. Blanda ned i äggsmeten.
Blanda alla torra ingredienser. Vänd försiktigt ned i smeten. Ställ åt sidan.
Nu:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en muffinsplåt och klä den med stora formar. Klicka ned en bit hallonsmet i ena halvan av muffinsformen, sedan tar du chokladsmeten och klickar ned den på andra halvan så att muffinsen liksom blir "delad" i färg och smak. Fortsätt med resten av muffinsen. Ta några bitar maranou, dela i något mindre bitar och tryck ned i chokladsidan av muffinsen. Strö nu på crunchen.
"Crunch":
5 kakor Digestive
2 tsk råsocker
15 gram smör
Så här gör du:
Smält smöret, blanda ned sockret och krossade digestive. Strö på muffinsen.
Grädda nu muffinsen i 175 grader i ca 20 minuter, möjligtvis lite längre. Muffinsena ska vara torra dock lite kladdiga i mitten.
Låt svalna utan bakduk på galler.
Årets Första Selma
Idag var det äntligen dags för semla-premiär! Godbitarna kom från Gateu och var superb! Mycket grädde ska det vara, och mandelmassa. Men, jag har hört att vissa äter med vaniljkräm? Hur gott är det? Är inte hundra på att det skulle passa mig.
Fina små Anteckningsböcker
Passionerad Vitchokladtårta
Passionerad Vitchokladtårta, ca 12-16 bitar
Vitchokladkaka
100g Smör
2 ägg
2 dl Socker
1 dl Vetemjöl
ca 70 gram smält vit choklad
1 tsk Vaniljsocker
skal från 1 lime, saft från en halv
Så här gör du:
Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och blanda i fettet.
Blanda alla torra ingredienser, inklusive det rivna lime skalet.
Vänd ned i äggsmeten. Blanda nu ned limesaft och smält vitchoklad.
Häll i en smord och bröad pajform med löstagbar botten.
Grädda i 175 grader i 20 minuter. Sänk sedan till 150 grader, sätt klockan på 5 minuter till och lägg ungsfolie över kakan.
Låt svalna.Passionerad moussekräm
3 msk koncentrat av exotisk juice
2 msk strösocker + 1/2 msk
1 msk vatten
1 gelatinblad
1 äggvita
2 msk vispgrädde
Till dekoration:passionsfrukt, blåbär, riven vitchoklad och citronmellis
Gör så här
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka en sockerlag av vatten och 2 msk socker och låt svalna.
Vispa äggvita och resterande socker till ett hårt skum och vispa ner sockerlagen.
Smält gelatinbladet och vispa ner det och juicen. Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
Ställ i kylen i några timmar.Ta nu kakan ur sin form, lägg på moussen, dekorera med frukt bär, riven vitchoklad och citronmellis. Mums!
Tårtan kan göras i förväg. Gör då både kakan och moussen men förvara kakan kallt och moussen i kylskåp. Lägg på och dekorera precis innan servering.
Ingefärskyckling med Asiatiska tillbehör
Kycklingen jag har använt var redan klar, den kom ifrån vår kycklingmiddag för någon vecka sedan. Om man inte har färdigtillagad kyckling använder man sig av rå, följer receptet, men wokar kycklingen så att det blir genomstekt!
Ingefärskyckling med Asiatiska tillbehör, till 4 personer:
ca 3 kycklingfiléer, stora
1 msk malen ingefära
3 rivna vitlöksklyftor, 4 st om de är små
2/3 finhackad röd chili
4 msk flytande honung
2 msk japansk soja
3 msk olivolja
grovt hackade cashewnötter
4 limeklyftor
ruccola
små spenatblad
Jasminris
röd paprika
Så här gör du:
Blanda soja, olivolja, honung, chili, vitlök och ingefära i en bunke.
Skär kycklingen i strimlor eller bitar och blanda ned i marinaden. Plasta och låt stå i kylskåpet i helst 1 timma, minst 40 minuter.
Koka jasminriset, följ anvisningarna på paketet.
Under tiden så sätter su på en wok panna och woka kycklingen till den blir varm - om den är färdigtillagad innan, eller tills den blir genomstekt - om den var rå innan.
Servera i skålar, riset underst, sedan kycklingen. Sätt på ett litet fat med sallad på, strö nötter över kycklingen, servera med lime och dekorera med lite röd paprika.
Smaklig Måltid!
Lyxiga Frukostsmörgåsar
1 halv Avocado
1 skiva mörkt bröd, här använder jag Tomtebageriets "Mor Anna"
Några skivor rödlök
citorn
philadhelpia ost
svartpeppar
Gör så här:
Bre brödet med ett ganska tjockt lager philadhelphia. Skiva avocadon och lägg på. Droppa på lite citronsaft.
Skiva rödlok och lägg på. Till sist något varv över med svartpepparkvarnen, Klart!
Kalkonsmörgås med cheddar:
2 skivor rökt kalkon
2 skicor extra-lagrad cheddar
några skivor gurka
philadhelphia ost
1 skiva mörkt bröd
vattenkrasse eller groddar
Gör så här:
Bre brödet med osten. Lägg på ost skivor, sedan kalkonen sedan gurkan. Sedan några blad av krassen eller groddarna. klart!
Med dessa smörgåsar på morgonen och en kopp te eller kaffe står ni er fram till lunch!
Klassikern Rulltårta fylld med Drottningsylt
Rulltårta är otroligt gott och en verklig klassiker men jag gör det, tyvärr, väldigt sällan! Dock uppskattar jag det desto mer de gånger jag äter det då!
Man skulle kunna fylla denna härliga rulle med i princip vad som helst. Vitchokladkräm och jordgubbar, mosade bär, nutella och banan, eller som här, drottningsylt!
Klassikern Rulltårta, ca 13 bitar
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk röd mjölk
skal av en hel citron
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
strösocker till rullning
drottningsylt eller annan sylt till fyllning
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt och häll sedan ned mjölken och citronskalet i smeten.
Blanda de torra ingredienserna och blanda försiktigt ner dem i äggsmeten med en slickepot!
Häll hela smeten på en pllåt täckt med bakplåtspapper och sedan in i ugnen i ynka 5 minuter!
Ta nu ett bakplåtspapper och strö den med strösocker. Ett fint lager. Själp nu upp tårtbottnen på det sockrade pappret och dra bort det översta pappret från bottnen. Bred nu ett ganska tunt lager sylt. Det ska inte vara för tunt men inte heller för tjockt.
Rulla nu till en tight rulle. Klart!
Servera som den är eller med lättvispadgrädde eller vispad creme fraishe.
Kokbokshörnan
Mitt rum invaderas av Kokböcker! Alla får nämligen inte plats i köket längre så några får bo hos mig så länge. Men det gör inget, det är perfekt läsning ju!
KycklingMiddag
Om man vill kan man självklart ha potatis till. Hasselbackspotatis eller någon krämigare sort skulle kunna vara gott, kanske den gratinerade potatismoset vi åt häromdagen...
Till fyra personer:
sallad:
1 påse machésallad
1 påse spenatblad
1 granatäpple
1 bit av valfri grönmögelost (Om man nu som min kompis Emma verkligen, verkligen inte gillar ost kan man strunta i det eller kanske lägga till lite rostade nötter istället)
Gör så här:
Skölj salladen, helst en och en, torka. lägg salladen i en stro skål eller ännu hellre, ett vackert fat.
Gröp ur granatäpplekärnorna och strö över salladen. Smula osten över salladen. Klart!
Ugnsstektkyckling:
1/2 dl rapsolja
1/3 sl soja
1 liten knöl ingefära
1 matsked ketshup
1 matsked honung
Sätt kycklingen i en långpanna, gärna smord. Blanda lite ekologisk rapsolja och vanlig kinesisk soja, salt och peppar, ingefära, ketshup och honung och pensla kycklingen med, nu in i ugnen. Stoppa upp kycklingen med citronklyftor och presilja!
In i ugnen i 150 grader i 2 timmar.
Galet God Saffransbrushetta
Eftersom det inte är lika stort utbud av färska bär nu på vintern blir det frysta istället, andra bär går lika bra.
Så här snygga är de!
2 saffransbullar, gärna lite lagon torra
1,2 dl vispgrädde
1/2 dl turkisk yoghurt
1 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
1/3 pkt fysta bär, blandade blåbär/hallon
en handfull sötmandlar
Gör så här:
Ta ut bären ur frysen ca en timma innan servering. Lägg i en sil men en skål under.
Vispa grädden. Blanda med yoghuret, florsockret och vaniljsockret.
Sätt på stekpannan på medelstark värme med en rejäl klick smör.
Dela de två bullarna så du får två tunna skivor. Lägg ned dem båda i stekpannan och strö lite strösocker på båda sidor. Stek snabbt på båda sidor, de ska bara få lite färg.
Lägg bullskivorna på tallrikar med snittytan uppåt.
Klicka på gräddkrämen på bullarna, strö över bären, sedan grovhackade mandlar. Servera medan bullen fortfarande är lite ljummen! Njut!
Bomber & Granater
Chèvre Annorlunda
Detta goda drinktilltugg/ förrät är verkligen en klassiker! Men jag har gjort en liten twist på chèvre chaud, och den blir supergod. Bara att bre på knäcke, eller som här, en god kavring. En getostbit räckr till fyra stycken pers, då får alla ungefär en var, jag gjorde två olika då vissa här hemma inte tål nötter. Den ena här uppe med sesamfrön och den andra med valnötter. Lite ruccola på toppen och Volià! Mums!
Ingredienser till två st getostar:
2 bitar chèvre, ca 3 cm tjocka
5 valnötter
sesamfrön
flytande honung
några blad ruccola
5 skivor kavring eller lite knäcke¨
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Sätt båda getostarna på en plåt med bakplåtspapper. om du vill ha på sesamfrön brer du först på ett ordentligt lager flytande honung och sedan strösslar du med sesamfrön så det vlir tjockt. Om du vill ha valnötter blandar du valnötterna (hacka dem grovt först) med lite flytande honung. Lägg på toppen av osten. In i ugnen i ca tio minuter, lägg sedan upp snnabt på fat, lägg lite ruccola över och servera kavringen bredvid! Gästerna kan bre själva vilket man alltid tycker är roligt!
Helgbak Nästa!
- Lantbröd med fusksurdeg som bara behöver vila i kylen 1 dygn. Det ni!
- Mina fina frukostbullar, denna gång med grovare mjöl.
- Ingefärsglaserad kyckling med jordnötter och lime.
- Saffransbruchetta med frysta bär
- Mina kardemummaskorpor
Trettondagsafton
Igår blev det supergod Torurnedo till middag på självaste Trettondagsafton och allt! Tillbehören blev gratinerad potatismos, sparris, herrkuvert och tomater med bea! Supergott verkligen men oj så mätt jag blev! Dock orkade jag efterrätten ändå, mintchoklad gratinerade päron med vaniljglass, mmmm.....
Fina Små Frukt- & Nötbullar
Dessa delikata småbullar är lätta att göra och så kan man ta bort nötterna om man vill. Bröden får en fantastiskt fin skorpa och den fina smaken av kanel passar perfekt i dessa bröd! Jag har ju jullov nu och då är brödbak perfekt när man har lite tid! Och så har man ju tid att njuta av godsakerna oxå!
Ingredienser till 9-10 småbullar:
1 tsk torrjäst
4 dl ljummet vatten
4 dl rågsikt
3 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl special
1 tsk kanel, malen
1 dl russin
1, 5 dl hasselnötter
eventuellt 1/2 dl torkad frukt, t.ex. fikon eller aprikoser
Gör så här:
Häll vattnet i en bunke och blanda ned jästen. Skopa sedan ned alla andra ingredienser och blanda väl. Plasta bunken och låt vila i kylskåp i 8-9 timmar eller över natten. Värm ugnen till 250 grader. En plåt ska vara inne i ugnen under tiden den blir varm. Forma avlånga bullar genom att bilda en avlång bit, sedan vika den på längden och sedan skära den i två. Lägg på bakplåtspapper, pensla med lite vatten, strö över lite mjöl och låt vila under en bakduk i ca en kvart. Lägg bakplåtspappret på den varma plåten och sedan in i ugnen i ca en kvart eller tjugo minuter. Efter ca 5 minuter i ugnen tar du en vattenspruta och sprejar in lite vatten. Det och penslingen med vatten komemr ge bröden en fin skorpa. Bröden ska vara inne i ugnen tills de är bruna. Känn med en sticka, det ska inte vara kladdigt! Låt svalna på galler utan bakduk eller njut med en gång med smör och en extra-lagrad prästost!
Frukt eller inte Frukt?
Snow-Chow
Detta godiset är väldigt populärt i U.S.A och är supermumsigt. Jag har sedan länga jordnötssmör i chokladen och det är väldigt gott! Namnet på godiset är olika mellan person till person men det har oftast "Chow" i sig så därför blir mina Snow-Chow! I U.S.A använder man fock inte havrefras utan man tar del av deras stora utbud av goda flingor men i sverige så får man nöja sig med havrefras! Loops är oxå väldigt gott!
Ingredienser till 1 skål.
4 dl havrefras eller andra flingor
55 g choklad
2 dl florsocker
eventuellt 1 matsked jordnötssmör
Gör så här:
Smält chokladen försiktigt i en kastrull tillsammans med jordnötssmöret om man vill ha med det! Blanda ned havrefraset och blanda med en slickepott försiktigt. Ta sedan fram en 3 dl plastpåse och lägg i florsockret. Häll sedan i havrefrasen och tillslut påsen väl. Skaka väl så att alla flingor täcks och sila sedan bort överflödigt florsocker. Häll upp i en skål och smaka ocj NJUT!
Nyårsdagens Pizza
Nyårsdagen bjöd på hemmagjord Pizza. Kanske inte så festligt men oj så gott och lätt när man inte orkar stå vid spisen! Varje familjemedlem fick sin egen halva och jag pyntade min del med parma, champinjoner och grönmögelost på ena delen och parma, gul paprika och mozzarella på den andra halvan.
Ingredienser för 4 pers.
2 st färdiga pizzabottnar med färdig tomatsås
2 pkt mozzarella
en liten bit grönmögelost
1 paprika
6 champinjoner
2 färska tomater
14 skivor parmaskinka
basilika- och oregano krydda
andra förslag till pålägg är:
musslor, västerbottenost, zuchinni, rökt skinka, päron osv.
Gör så här:
Kavla ut bottnarna på två bakplåtspapper och lägg på tomatsåsen. Fördela parman först, sedan önskade pålägg och sist osten. Strö över lite basilika och oregano och grädda i ugnen i 20 minuter i 200 grader.