Sommarlov!

Hej fina läsare! Tyvärr så känner jag att jag inte klara av att blogga nu under de kommande fyra veckorna då jag har ett sommarjobb som tar väldigt mycket tid och kraft 24 timmar om dygnet. Jag tycker det är jätte roligt, dock hinner jag inte med bloggandet på samma sätt som jag skulle vilja. Därför kommer det bli sommarlov här på bloggen i några veckor framöver, jag kommer förmodligen uppdatera lite då och då men det kommer inte bli så många inlägg. Jag kommer tilbaka snart igen så glöm inte att titta in då! Tills dess, ha en underbar sommar som bjuder på väldigt mycket värme. Bada, sola, baka och laga mat, njut!


Knapriga Kexen

Detta är ett perfekt drink tilltugg, bara att knapra i sig! Kexen är väldigt lätta att göra och går ovanligt fort, bara riva, pensla, ströa och in i ugnen, sedan är det klart!


Knapriga kexen,
1 stort tunnbröd
rapsolja
kryddor, te.x citronpeppar, havssalt, rosmarin, timjan etc.
Gör så här:
Dela tunnbrödet i skivor och lägg på en plåt.
Pensla över lite rapsolja.
Stör över kryddningen.
Grädda i ugnen i ca 200 g i 5 minuter.

Saftigaste Äppelkakan

Nu bakar jag för fullt här hemma! På sommaren blir jag mycket mer sugen och bakglad. Äppelkaka har alltid varit en stor favorit här hemma, med mycket kanel och äpplen. Den här kakan har rivet äpple i sig istället för äppelklyftor vilket gör att den blir otroligt saftig och smakrik. En riktig höjdare till eftermiddagskaffet i solen!

 

 

Saftigaste Äppelkakan,

50 g smör

1/2 dl röd mjölk

1/2 dl turkisk yoghurt

2 ekologiska ägg

1 dl strösocker

1 dl ljust muscovado socker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 1/2 tsk malen kanel

1 rivet äpple med skal

 

Gör så här:

Smält smöret och i med mjölken.

Vispa ägg och båda sockrerna samt vaniljsockret.

Blanda mjöl, bakpulver och kanel.

Rör i smör blandningen i äggblandningen.

Blanda sedan ned mjölblandingen med en slev. Inte visp. Kakan ska vara lite klumpig.

Häll i en smörad och bröad form. Om man vill kan man bröa med malen eller hackad sötmandel.

Grädda i 175 grader i 40 minuter. prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

 

 


Musslor med Sommarens Bästa Bär!

Musslor är något av det godaste jag vet! Så söta blir de med lite vispadgrädde och jordgubbar. Jag brukar ha några klickar lemon curd också då det blir så härligt syrligt. Man kan göra botten av en vanlig mördeg, eller som här, med vanilj och mandel vilket bli galet gott. Perfekta sommardesserten helt enketl!


Musslor med Sommarens bästa bär, ca 8 st
1 dl mald, skalad mandel
1/2 dl socker
2 dl mjöl
100 g smör
1/2 ägg
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda mjöl med mande, vaniljsockerl och socker. Smula ihop smöret med mjölblandningen.
Blanda sedan ned ägget. Låt stå övertäckt i kylskåp i 40 minuter.
Ta ut och forma åtta st bollar, lägg varje boll i varsin mussla.
Tryck ut degen så att musslan får deg över hela sig.
Grädda i 175 g i 9 minuter eller tills de är något gyllene.
Låt svalna lite och själp sedan upp dem. Ta hjälp av en smal kniv om du inte får loss dem.
Fyll med vispad grädde, lemon curd och gubbar!

Åh vad jag älskar Sommar!

Jag håller på att smälta bort i sommarvärmen, men jag älskar det! Så härligt efter den lååånga vintern. Nu gäller det att bada mycket och njuta mycket. På måndag åker jag till ett konfirmationsläger i Medevi och lagar mat i fyra veckor, ska bli galet roligt. Självklart blir det hur mycket bakande som helst, det får ni inte missa att följa! Hursomhelst håller jag på att bakar som en galning här hemma, det är så mycket härliga bär och frukter som finns nu på sommaren, imorgon kommer en verklig favorit upp på bloggen, misa inte det! Kram på er alla!





Perfekta Brödet för Morgonen

Vad är bättre än nybakat bröd på morgonen? Jo, det kan jag säga på en gång, NYBAKAT BRÖD. Inget annat. Punkt slut. Dessa goda bullar är lätta att göra och gör morgonen till en fest. Prova du med!

 

 

Morgonbrödet, ca 6 st bullar

25 g smör

2.5 dl röd mjölk

26 g jäst

1/2 tsk salt

1/2 tsk brödkryddor

2 tsk mörk sirap

3 dl vetemjöl special

3 dl rågmjöl

 

Gör så här:

Smält smöret. Häll i mjölken. Smula jästen i en bunke. Rör ut med smör/mjölken.

Tillsätt resterande ingredienser.  låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Forma små bullar, platta ut så de inte blir så tjocka. Jäs dem under bakduk i 40 minuter till.

Pensla med uppvispat ägg och strö över linfrön.

Grädda i 8-10 minuter i 200 grader. Om du inte använder en varmluftsugn, grädda då i 225 g.


Något som är otroligt gott är..

...kronärtskockor! Hur gott är inte det liksom med lite smör och salt? Mmmmm...


Sommarpajen med Blåa Bär och Kardemumma

En paj med blå bär, både blåbär och björnbär, räddar sommaren även i fortsättningen! Super god blir den med kardemumma i degen, sug in lukten när den kommer ut, då luktar den fantastiskt!

 

 

 

Sommarpajen,

6 dl vetemjöl

300 g smör i bitar

2 ägg

1 tsk kardemumma

1 tsk vaniljsocker

400 g blåbär och björnbär

1 msk socker

1 msk potatismjöl

 

Gör så här:

Nyp ihop smöret med mjölet. Blanda sedan ned äggen ett i taget! Täck över och låt stå i kylskåp i 15 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform. Förgrädda i 200 g i 10 minuter. Den ska inte bli för mörk.

Blanda ingredienserna till fyllningen. Lägg bären i formen. Bilda ett rutmönster med resterande deg.

Grädda i 200 g i ca 20 minuter. Servera med lite lättvispad grädde!

 

Psst: Ni glömmer väl inte att rösta på mig i Picknick SM? Tack för din röst!!!!


Min lilla köksträdgård

Det är inte mycket som får odlas, men sallad och bönor. Rädisor, blommor och lök. Nästa år får jag expandera landet!

 

 


RSS 2.0