Kavring från Landet

Kavring är något av det bästa jag vet. Och hemmagjord kavring är lite bättre. Med en god hårdost och en kopp te är detta en given sommarhit! Tar några dagar att baka men det gör det endast ännu godare! Brödet går att variera i den mån att man kan byta ut rågsikten mot rågmjöl för få en lite mörkare limpa. Jag gillar att forma brödet runt också, det tycker jag blir superfint! Kavring är ett sådant bröd som jag har vuxit upp med, ett sådant bröd som har funnits hemma, vinter som vår. Just därför är det extra roligt att baka ett bröd som för det första blir galet gott, men också väldigt uppskattat här hemma!

 

 

Kavring

1/4 pkt jäst

2/3 msk salt

2 dl filmjölk

1/2 dl ljummet vatten

2 dl rågkross

2 dl rågsikt

1 msk brödkryddor

3 dl vetemjöl

2 dl vetemjöl special

1 1/3 dl mörk sirap

100 g smält kallt smör

1 dl solrosfrön

1 dl linfrön

Extra Vetemjöl

 

Gör så här:

Dag 1; Rör ut jästen med salt och filmjölk. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Täck med platsfolie och låt stå i rumstemperatur för att jäsa i ett dygn.

 

Dag 2; Blanda brödkryddorna med vetemjölet och vetemjöl special. Rör ihop den första degen från gårdagen med mjölet och kryddorna. Blanda sedan ned sirapen, smöret, solrosfröna, linfröna. Blanda allt väl med en träslev. Lägg degen i en smörad och mjölad form, en sockerkaksform, rund, med inga löstagbara kanter funkar utmärkt. Strö över lite extra mjöl. Naga degen med en gaffel. Täck med lite plastfolie och låt brödet jäsa i 2-3 timmar i rumstemperatur. Grädda brödet i 200 grader i 1 timma och tio minuter. Vänd sedan brödet uppochned på plåten, ta bort formen och grädda i 10 minuter till. Ta ut brödet och vira in det i dubbla handukar medan det svalnar. Njut!

 


Grannens Växthus

... är alldeles underbart! Har ni något eget växthus? I så fall, hur ser det ut?


Midsommarens Tårta!

Midsommar, midsommar, det är verkligen en tid då man får äta goda tårtor! I år blev det en helt vanlig Jordgubbstårta som blev gudomligt god. Konceptet har ni hört förr, en härlig sockerkaksbotten fylld med ett lager vaniljkräm, ett lager skivade jordgubbar som jag blandar med lite vispad grädde. På toppen ett tjockt lager grädde som jag blandar med lite vaniljvisp och sedan massvis med jordgubbar. Med lite blåbär på toppen blir det extra färggrant och om man vill är det bara att pensla lite outspädd jordgubbssaft på sockerkakslagren, för en extra saftig-boost. Helgen har också kantats av en massa roliga bak eftersom jag och Linn har påbörjat vårt 100p projekt. Bilder kommer snart. Under hösten kommer ni även att få vara delaktiga i arbetet, vi kommer behöva respons och hjälp, hoppas ni kommer tycka det blir kul. Slutresultatet kommer ni självklart få ta del av!

Nu önskar jag er en härlig Söndag!



 

 

 


Glad Midsommar!

Glad Midsommar fina läsare! Idag hoppas jag att alla njuter av värmen och god mat. Jag kommer att ääta mycket svenska jordgubbar, jag och L har påbörjat en mumsig jordgubbstårta, hoppas ni äter en också! Alldeles nyss tog vi en sväng till midsommarstången och dansade, nu har sommaren börjat på tiktigt!

 

 

 

 


Vinnarna av Marabou Choklad är...

Tack alla ni som tävlade i Marabou tävlingen! De lyckliga vinnarna är;
Maria; Ja, att sitta en mysig kväll med goda vänner, choklad och en god kopp te är livskvalité!
Amanda; Hoppas du och kompisen får en mysig kväll med chokladen!
Olelsi/Nettan; Hoppas lilltjejen tycker om chokladen!
Grattis alla och maila mig gärna era adresser så kommer chokladen snart på posten!


Lyxa till det med en Frukost!

Om man vill så rekommenderar jag verkligen att en grå och mulen sommardag (vilket jag gissar inte kommer bli så svårt att ordna, svensk sommar...) kosta på sig att gå till ett mysigt hotell och äta en supergod hotellfrukost med allehanda mumsigheter att smaka! Jag och min Mamma var på trevliga Lydmar hotell här i Stockholm igår och åt allt möjligt gott. Lydmars frukost var verkligen att rekommendera! Nej, nu ska jag kasta mig ut i solen, snart är det midsommar och en hel del planering måste göras innan dess, t.ex. den viktiga frågan, vad ska det bli för midsommar tårta? Håll även ögonen öppna på bloggen i helgen då Linn kommer hit och vi ska börja arbeta, baka och fota på vårt 100p projekt. Ni som har följt bloggen ett tag vet kanske vad det är, ni fina läsare som är nya, information kommer i helgen...

 

 

Och glöm inte att tävla i Marabous och Bakfias tävling, den angörs imorgon!


Smulmuffins med Rabarber

Rabarber är verkligen sommar för mig och jag använder det gärna i cupcakes och muffins vilket jag tycker blir gudomligt gott! Dessa härliga muffins har smuldeg på toppen, det bästa av två bakverk. Sommriga och goda är de! Nu måste jag snart åka till landet och skörda mer rabarber, i veckan kanske det blir rabarbersaft? Eller vad tycker ni, har ni några andra förslag på goda rabarberrecept!?

 

 

 

Smulmuffins med Rabarber, 12 st

3 ägg
1 dl råsocker
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 gram smör
3/4 dl turkisk yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk limesaft
3 själkar rabarber
smör
råsocker

50 g kallt smör
2 1.5 dl havregryn
1 0.75 dl vetemjöl
1 1/2 dl råsocker
2 msk strösocker

Gör så här:
Vispa ägg, råsocker och strösocker pösigt.
Smält smöret och blanda ned yoghurten. Rör ned i äggblandningen.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ned i äggblandningen.
Rör ned limesaften.
Ställ åt sidan.
Skala och hacka rabarbern i fina bitar. Stek i en rejäl klick smör och mycket råsocker till rabarbern är mjuk.
Varva smeten med rabarbern i cupcake formar.
Smält smöret i en kastrull och rör ned de andra ingredienserna. Smula över cupcaksen!
Grädda i ugnen i ca 20 minuter i 175 grader.

Åh såååå Fin!

Idag har jag gått runt hela dagen på stan här i Stockholm och firat med alla andra Stockholmare! Så kul det är när något händer i staden, och vad kul för brudparet! Vi fick supersöta små PLOPP att mumsa på, så fina! Just därför att den här dagen blev lite speciell så blev det inte så mycket bloggande, just nu sitter jag klistrad framför teven och tänker inte missa en sekund av bröllopsmiddagen! Hursomhelst, jag tänkte i alla fall visa en väldigt fin sak som jag är alldeles kär i, nämligen denna fina kudde från Laura Ashley. Kudden är fylld med små söta Cupcakes och pryder nu min säng!

Jag önskar er en mysig kväll och så hörs vi imorgon!




Tävling... Vinn härligt mumsiga Chokladkakor från Marabou!

Nu är det dags för kanske den godaste tävlingen som någonsin funnits här på Bakfia, priset är nämligen från Marabou! Hur bra är inte det? Allt ni behöver göra är att svara på frågan;

"När är det bästa tillfället att äta mörk choklad?"

Mitt bästa tillfälle är hemma en mysig kväll med en kopp te och några rutor Marabou  framför en bra film eller med en bra bok. Mörk choklad är verkligen tröst mat, sådan mat som man gärna tar till. Kolla gärna in Marabous facebook sida och läs mer; http://www.facebook.com/pages/Mork-Choklad/122672574413557

Tre lyckliga vinnare vinner fem marabou kakor var och de kommer att koras den 23 Juni så skynda att tävla!

För att tävla gör du såhär:

Om du har en blogg; Svara i kommentatorsfältet och länka också till Tävlingen från din blogg.
Om du inte har en blogg; Svara enbart i kommentatorsfältet.

OBS; Det vore väldigt bra om alla lämnade sina mailadresser i kommentarerna så underlättar det arbetet!

LYCKA TILL! Önskar Marabou och Bakfia


Underbar Brownie Cheesecake med Hallon

När jag tänker på den här kakan blir jag alldeles lyrisk. Den är god, krämig, fräsch, söt, syrlig och alldeles, alldeles...UNDERBAR! Längst ned finns en lagom kladdig Brownie botten, på det en krämig Cheesecake och på toppen finns en syrlig Hallonkräm. Den här kakan är nog något av det bästa jag gjort, så snälla rara, prova den. Jag lovar, ni kommer inte bli besvikna!






Underbar Brovnie Cheesecake med Hallon, 1 avlång form eller långpanna
150 g mörk choklad 70%
50 g vit choklad
200 g smör
230 g florsocker
3 ägg
120 g vetemjöl

400 g philadhelphia ost
150 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

3 dl vispgrädde
100 g florsocker
100 g frusna hallon
en handfull färska hallon
citronmellis

Gör så här:
Brownie: Smält chokladen i vattenbad.
Vispa smör och socker krämigt. Vispa i äggen ett i taget.
Vispa i mjölet och sedan vispa ned chokladen. Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna eller form.

Cheesecake:Vispa ost, socker och vaniljsocker krömigt. Vispa ned äggen ett i taget.
Vispa till smeten är jämn och krämig och häll över smeten över brownie smeten.
Grädda i ugnen i 175 g i 40-45 minuter. Låt kakan svalna samt stelna i minst två timmar.

Hallonkräm: Vispa grädden ganska hårt tillsammans med hallonen och florsockret.
Bred krämen över kakan och låt stelna i en timma.

Skär upp i fina bitar.
Och, inte att glömma! Tack alla som har röstat på mig i Picknick SM, men fortsätt gärna att rösta. Allt kan hända och jag skulle bli så oerhört glad och tacksam om du lade din röst på mig!

Perfekta Picknick-Pastasalladen

En perfekt Picknick-pastasallad är detta. God, krämig och perfekt förpackad i smarta plastglas och lock. Lätt att ta med och lätt att bjuda på. Jag tycker även att idén med plastglas funkar utmärkt på stora partyt med plockmat!

Denna goda sallad har jag även skickat som bidrag till den roliga tävlingen, Picknick SM som Go Green anordnar. Jag har valt mitt smultronställe, Bönan, som ligger utanför Gävle, där man verkligen kan njuta av en god picknick. Rösta gärna på mig! Priset är nämligen en resa för två till ett inspirerande matland och gissa om jag skulle bli glad om jag vann! För att rösta på mig klickar ni på hjärtat där det står RÖSTA! Tack så hemskt mycket!
Rösta här: fiskebyn bönan, pastasallad


 

 

 

Pastasallad, gör så mycket du vill, receptet går att göra i stora omgångar.

Pasta av sorten fusili

Oliver

Parmaskinka

Soltorkade tomater

Ruccola

Kidneybönor

Phladhelphiapost

vitvinsvinäger

rapsolja

salt

peppar

 

Gör så här:

koka upp pastan och lägg i en skål. Låt svalna.

Skölj ruccolan och låt torka.

Hacka tomaterna i små bitar och riv parman i mindre bitar.

Blanda cream cheese, lite vinäger och lite olja samt salt och peppar.

Blanda ner i pastan så att pastan blir krämig.

Banda ned alla ingredienser och fyll plastglas och tryck på ett lock.

Nu är du klar för picknick!

 

 

 


Vad ska ni göra i Sommar?

ÅH VAD JAG ÄR GLAD! Igår var det sommaravslutning för min del och nu väntar 9 härliga veckor med sol, bad och mat&bak. I sommar ska jag nämligen jobba på ett konfirmationsläger. Jag ska självklart laga mat, men min främsta uppgift kommer nog bli att baka sötsaker till alla konfirmanderna! Åh, det ska bli så kul! Sedan, efter den här sommaren är det bara ett år kvar och under det året är det 100 poängs projekt som gäller då jag och Linn ska göra en tidning som ni kommer att få läsa! Och, efter allt det tar man studenten. Ja, jag har redan ångest för vad jag ska göra efter gynmasiet, visst är det knasigt? Det är så mycket jag vill göra. Ska jag plugga på en gång, marknadsförning/pr eller journalistik? Ska jag starta eget på en gång? Ska jag ut och resa? Ska jag plugga utromlands? Ska jag satsa ALLT på bloggen? Känner någon igen sig i mina beslut och vad har ni för tips för att komma på vad man ska göra i framtiden?



Mumsiga Baguetter med Rostade Grönsaker

På min lilla picknick för ett litet tag sedan så bjöd jag inte på bara sötsaker, utan även lite matigare saker också. En av de sakerna var små, goda baguetter fyllda med rostade grönsaker, mozzarella och basilika. Goda blev de, och superfina när man lindar in dem i fint papper. Som gjorda för picknick! Förresten, vad är er favorit när ni ska äta i det gröna?

 

 

Baguetter med Rostade Grönsaker:

2 baguetter, skurna i bitar

2 röda paprikor

1 gul paprika

1 squash

smör

salt och peppar

olivolja

basilika

2 st mozzarella

 

Gör så här:

Skiva grönsakerna och lägg på en plåt. Salta och ringla över olivolja. Blanda.

Rosta i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Blanda då och då.

Dela baguetterna så att de ändå sitter fast i varandra lite.

Smöra sidorna.

Fyll baguetterna med basilika, mozzarella och grönsaker.

Bind band och fint smörpapper om dem.


The Hummingbird Bakery

Tro mig, det är många bilder att visa, men jag börjar att visa er underbart söta Hummingbird Bakery. Det finns flera sådana här konditorier i London men det vi besökte låg på roliga Portobello market där det även fanns galet många söta kokboksbutiker. Hursomhelst, The Hummingbird Bakery är som en liten sagovärld, en oerhört inspirerande sagovärld. Otroligt fina cupcakes samsas om utrymme med goda tårtor och väldigt mycket folk. Smaksortimentet var brett och de hade många olika te-smaker vilket jag tycker är roligt då det här med te-cupcakes inte riktigt har salgit igenom i Sverige. Själva bageriet var otroligt mysigt och självklart köpte jag med mig deras underbara bakbok! Om ni är i London, eller i New York där kedjan också finns, MISSA INTE The Hummingbird Bakery då!

 

 

 

 

 

 

 


En underbar Helg!

Oj, oj,oj! Vilken helg! Man har inte bara varit i London med finaste tjejerna, man har ätit en massa god mat också! Och självklart en massa bakverk. Klockan är ganska knasig just nu, så det blir ett kort inlägg, men jag vill bara säga TACk för att ni inte övergivit mig denna helg när det var brist på inlägg och TACK för alla fina kommentarer. De ger mig så mycket energi att jag hela tiden jobbar på att utveckla mina projekt! Vad jag ska göra nu?... SOVA! Och glöm inte att kolla in bloggen senare, då kommer det bildspecial med en massa läckerheter:)


 

 


Glasskakor

Vad glad jag blir när ni tycker om mina videobak, jätteroligt att andra bloggare också har tagit efter det här med att videobaka! Det blir verkligen en helt annan grej när man ser allt, från vispande och rörande till gräddning. Hoppas ni ser fram emot fler i framtiden! Några önskemål på vad jag ska göra?

Jag gjorde Glasskakor i senaste videobaket, måste jag säga att de blev galet goda? Självklart ska de förvaras i frysen, då är de fantastiskt härliga att ta fram en varm dag och njuta!

Och, vet ni vad jag ska göra i helgen? Jo, jag åker till London med mina några av mina allra käraste tjejkompisar! Självklart blir det en hel del shopping men, självklart en hel del mat också, om jag får bestämma! Så jag ska fota, fota, fota!


 

 

 

Glasskakor:

175 g avsvalnat smält smör
2 1/2 dl ljust muscovado socker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
4.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ca 150 mörk choklad
Vaniljglass

Gör så här:
Vispa smör och socker. Vispa ned äggen.
Blanda ned vetemjöl, kakao, bikarbonat, vaniljsocker.
Blanda ned den hackade chokladen.
Forma bollar av chokalden och lägg på en bakpapperskläddplåt.
Grädda i 17 minuter i 175 grader.
Ta två kakor och bred glass emellan dem.
In i frysen tills du ska äta!

Bakfias Videobak, avsnitt 3


Det är inte så fel att fylla år!

Picknicken var ju något av ett litet 18-års firande och jag fick så fina presenter, inte dumt alls att fylls år! Leilas nya kokbok och presentkort på Martha Stewarts "Cupcakes" bok. Jag blev så glad att jag inte kunde sluta le! Har någon provat dessa kokböcker, kommentera gärna hur de är då. Och just det, L har själc gjort kortet, alltså ritat cupcaken, är hon inte galet duktig?


RSS 2.0