Baka!

Gissa om jag blev glad när jag hittade nya bak-magasinet "Baka" från Mat & Vänner häromdagen! En tidning jag verkligen kan rekommendera till oss bak-glada som vill ha recept och inspiration! Ut och Köp! Nu ska jag återgå till mina macrons, påskgula är det, say no more...

Någon mer som läst nya Baka tidningen? Vad tyckte ni?


Smördegsflarn med Äpplen

Den här desserten är superlätt att göra och blir otroligt smaskig! Päron funkar även bra och mandlarna kan man givetvis strunta i om man vill!
Smördegsflarn med Äpplen, 4 st
4 st smördegs plattor
en hanfull sötmandlar
3 äpplen
smör
strösocker
ljust muscovadosocker
kanel
Gör så här:
Låt smördegs plattorna tina lite och kavla sedan ut dem till en något större storlek.
Hacka sötmandlarna grovt och strö över plattorna.
Tvätta äpplerna och skiva dem i fina skivor. Lägg snyggt i mitten på varje platta.
Stör över strösocker, muscovadosocker och kanel och klicka över smör i små bitar.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter i 175-200 grader.
Servera med vaniljglass.

ChokladDrömmar

Drömmar är nog den småkakan som är populärast i familjen! Nu till påsk gjorde jag chokladdrömmar med små söta ägg på. De blev lika uppskattade som originalet!
Chokladdrömmar, ca 20 st
50 g mjukt smör
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk hjorthornssalt
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
extra strösocker
Gör så här:
Blanda smör och socker krämigt. Rör ned oljan försiktigt.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ned det i smörkrämen. Forma till små bollar och rulla i strösocker.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck ned strössel.
grädda i ca 20 minuter i 150 grader.

Hjälp Mig Att Bestämma!

Snart så är det dags för en premiär här på bloggen. Jag hoppas verkligen att ni kommer tycka om det, jag är så nervös! För att ni ska få ut så mycket som möjligt av det nya projektet ber jag er att svara på undersökningen! Tack så mycket för er Hjälp!

Bagels NY-Style

I helgen gjorde jag mina första Bagels och gud så goda de blev! Har aldrig provat då jag har tyckt det verkar ta sådan tid men det var väldigt lätt, bara att röra ihop, låta jäsa lite, koka(!) och sedan in i ugnen. Fyll dem med ost, skinka och en stekt ägg eller med cream cheese och lax! Ta en tugga och dröm dig bort till NY!
Bagels NY-Style, ca 8 st
5 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 msk rapsolja
1 msk salt
2 msk flytande honung
13 dl vetemjöl special
1 ägg
Vallmofrön
Gör så här:
Rör ut jästen med vattnet.
Rör ned oljan, saltet och honungen.
Rör ned mjölet. Arbeta degen tills den är smidig.
Jäs under bakduk i ca 1 tim.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma runda bollar.
Tryck ned ett mjölat finger i bollen och snurra runt så att ett hål bildas. Gör ett ganska stort hål.
Täck över och låt jäsa i 15 minuter.
Koka upp vatten i en traktörpanna och koka varje bagel 1 minut på varje sida.
Lägg upp bagelsen på en bakplåtskläddplåt och pensla med uppvispat ägg. Strö över vallmofrön.
Grädda i 30 minuter i 225 grader och låt svalna utan bakduk på ett galler.

Frasvåfflor med Hallon-& Mango Chutney

Imorgon är det ju våffeldagen och vad passar inte bättre än att mumsa våfflor då hela dagen lång! Detta recept är superfrasigt och gott, mkt tackvare vattnet i smeten. Du kan servera dem med kanel och socker, vaniljglass och färska bär, chokladsås, grädde och sylt eller med grädde och min goda Hallon-& Mango Chutney!
Frasvåfflor, ca 6 st
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl rödmjölk
1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl kallt vatten
100 g smält smör
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vispa sedan ned mjölken och grädden.
Vispa ned vattnet och det smälta smöret.
Grädda i ett våffeljärn på hög värme.
Hallon-& Mango Chutney
2/3 dl vitt vin
500 g frysta hallon och mango, blandat
1/2 dl strösocker
1/2 dl mörkt muscovadosocker
1/3 msk mald ingefära.
Gör så här:
Tina hallonen och mangon.
Koka upp vitt vin, socker och ingefära. Låt koka någon minut.
Blanda ned frukten och låt koka i ca 5 minuter.
Häll ned i varma, rena, söta glasburkar, på med ett lock och ställ svalt.


Vitchokladcupcakes med Lingon och Kanel

Dessa sötnosar kombinerar den vitachokladens söthet, lingonens surhet och kanelens kryddighet. Supergoda blir de, nästan lite juliga i smaken, men det funkar året om, de lovar jag!
Jag har börjat baka mina cupcakes allt oftare i miniformat. Dels för att de är så söta och dels för att jag inte särkilt ofta orkar en hel, stor cupcake. Nu med de små storlekarna så kan jag ta en, eller flera!


Vitchokladcupcakes med Lingon och Kanel, ca 20 st

1 ägg

3/4 dl strösocker

1/2 tsk vaniljsocker

½ tsk malen kanel

25 g smör

1 msk röd mjölk

1 msk turkisk yoghurt

1 2/3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

skal och saft från 1/2 lime

50 g smält vitchoklad

100 g frysta lingon

Frosting:

50 g vitchoklad

50 g philadhelphia ost


Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt.

Smält smöret och blanda ned mjölken och yoghurten. Häll i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och blanda ned i äggsmeten.

Smält chokladen i vattenbad och häll ned i smeten.

Häll ned skal, saft och lingon i smeten.

Klicka ut ca 2/3 i små formar och grädda i ugnen ca 20 min i 175 grader.

Låt svalna helt.

Blanda alla ingredienser väl.

Fyll en spritspåse med smeten och spritsa på frostingen på de små muffinsen.

Garnera med valfritt strössel eller ett litet lingon.


Kalas Maränger

Maränger är verkligen super gott, man kan variera dem i oändlighet! Man kan ha krossade karameller i smeten, smält choklad, nötter, hallonsylt...Listan kan göras lång. I helgen gjorde jag maränger med strössel doppade i mörk choklad. Visst blev de söta?!

Maränger, ca 10 st
2 äggvitor
1 dl strösocker
strössel
50 gram mörk choklad
Gör så här:
Knäck äggen separera vitorna från gulorna. Vispa äggvitorna och hälften av sockret till en fast och styv smet.
Rör ned resterande socker med en slickepot och klicka ut små toppiga högar på en bakplåtsklädd plåt.
Strössla över valfritt strössel.
Grädda i 125 grader i 45 minuter.
Låt svalna.
Smält chokladen i vattenbad och doppa botten av marängerna i chokladen. Ställ på ett galler och låt stelna.

Era Bästa Tårtor?

Födelsedagstårtor är verkligen en favorit att göra! Födelsedagsbarnet har alltid en speciell önskan om vad tårtan ska innehålla, nötter, choklad, jordgubbar, citron, maräng? Roligast är ju såklart när resultatet blir lyckat, som med mazarintårtan eller lillebrors prinstårta. Vilka är era favorittårtor och hur brukar ni göra? Skriv en kommenter i kommentatorsfältet så samlar jag alla härliga inspirationstårtor i ett inlägg lite senare!

Farmors Mazarintårta

Detta är då inte farmors recept på Mazarintårta, det är mitt. Däremot är det bokstavligen hennes tårta då hon fick den på sin födelsedag häromdagen! Den fina tårtan var verkligen lyckad, hon älskar mazariner så denna föll henne i smaken. Nej, det är ingen jättemazarin, dock påminner den som en i smakerna. En bra födelsedagstårta helt enkelt!
Farmors Mazarintårta, ca 12 bitar
250 g mjukt smör
200 g mandelmassa
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 ägg
1 dl vetemjöl
hallonsylt
florsocker
vatten
Gör så här:
Vispa riven mandelmassa, smör, socker och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt äggen under vispning och blanda sedan i mjölet för hand.
Häll smeten i en smörad och bröad from och grädda i ugnen i 175 grader i 30 minuter.
Låt svalna.
Bred på en lager sylt över kakan.
Skapa en glasyr av florsockret och vattnet, den ska vara ganska trögflytande.
Bred på glasyren och låt stelna, dekorera med hallon.

Ladurée à Paris

Min kompis Mimmi är i Paris, en hel termin! Är så avundsjuk, särskilt eftersom hon kan gå till Ladurée när hon vill! Hon var snäll och fotade lite bilder till bloggen, så, här är resultatet. Är de inte underbara? Tydligen har de något slags Alice i Underlandet tema just nu med tanke på bilden längst ner, så fint!

 


My Trip to Tanzania

Jag har ju då varit i Tanzania i två veckor med en grupp från skolan. En häftigare upplevelse får man leta efter! Naturen, människorna och maten var något alldeles extra. Vi var på Zanzibar några dagar och besökta bl.a. Matmarknaden. Så otroligt härligt och speciellt. Solmogen mango, stora taggiga litchis och en massa, massa kryddor. Behöver jag säga att på planet hem till Sverige låg många små exotiska kryddor nedpackade i väskan, hittade t.ex. rosa curry, hur coolt är inte det?

Tänkte i alla fall visa några fina bilder från marknaden. Bananbakelserna var de första tanzania inspirerade experiementet, och jag lovar, det kommer komma många fler inspirerande recept i framtiden!

Har ni någonsin varit på en resa där inspirationen till mat flödar? Berätta!

Mandelkakor

Månadens Sötsak denna månad är småkaka så då passade jag på att göra några favoriter "Mandelkakor". Dessa smälter i munnen men är samtidigt härligt krispiga. En solklar favorit till fikat!


Mandelkakor, ca 15 st
1/2 dl hackad sötmandel
100 gram smör
1/2 dl ljust muscovado socker
1/3 dl strösocker
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa ihop smör och socker.
Blanda alla torra ingredienser samt nötterna och blanda ned i smörsmeten.
Forma till små bollar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck ut dem något med en gaffel.
Grädda i ca 8 minuter i 175 grader.

Bananbakelser med Inspiration från Tanzania

De senaste två veckorna har jag och en grupp från min skola spenderat i Tanzania! En super häftig resa fylls med intryck och även en hel del mat- och bakinspiration.

 

Vissa dagar fick vi väldigt goda stekta bananer till frukost. Bananerna därnere går inte att jämföra med våra. De är mycket mindre och smakar som en hel fruktsallad i en enda tugga! Men men, man tager vad man haver och för att stilla mitt banansug gjorde jag en bakelse inspirerad från de gudomliga frukostbananerna! Ta en tugga och Njut!

 



Bananbakelser med Inspiration från Tanzania, ca 4 st

Botten:
50 gram smör
1/2 dl röd mjölk
1/2 dl matyoghurt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk limesaft
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovado socker
3 dl vetemjöl

Fyllning:
1 banan
råsocker
smör
6 msk msk turkisk yoghurt
4 tsk florsocker
O'hoj Kolasås

Gör så här:
Botten- Smält smöret och blanda ned mjölken och yoghurten. Låt det bli lite varmt.
Vispa socker och ägg pösigt.
Vispa ned smörblandningen i äggsmeten. Blanda även ned limesaften.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ned i äggsmeten.
Fyll en smörad och bröad form med smeten och grädda i 30 minuter i 175 grader.
Låt svalna och ta sedan ut rundlar med ett glas.

Skala bananen och dela den på längden och bredden så att fyra stycken "par" bildas. Vänd i råsocker och stek i en rejäl klick smör.
Dela rundlarna på mitten och bred på en lager kolasås på den understa halvan. Lägg på bananerna på den understa halvan.
Vänd den översta halvan upp och ned och bred på en yoghurten blandat med florsocker. Lägg den på bananerna.
Pudra med florsocker och dekorera med ett coctailbär och ät direkt.


Müslimuffins med Äpplen och Kanel

Müslimuffins är verkligen det perfekta mellanmålet. Super om barnen ska få i sig något gott och nyttigt snabbt, till kvällsfikat eller som frukost på språng. Jag äter dem gärna efter träningen eller mellan sena lektioner i skolan för extra energi. Dessa muffins har äppelbitar i sig men jag brukar alternera genom att riva äpplet och ha i det i smeten, gott det med!

 

 

Müslimuffins med Äpplen och Kanel, 6 st

2 ägg

1 dl råsocker

1/2 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 msk röd mjölk

1 msk turkisk yoghurt

1 tsk bakpulver

1 tsk malen kanel

1 nypa salt

1,5 dl vetemjöl special fullkorn

1 dl müsli

1 dl havregryn

1 äpple

extra kanel

 

Gör så här:

Vispa råsocker och ägg pösigt och fluffigt.

Smält smöret och blanda ned mjölken och yoghurten. Vispa ned det i äggsmeten.

Blanda alla de torra ingredienserna inklusive kryddorna. Blanda med en slev ned i äggsmeten.

Skär äpplet i mindre klyftor alternativt riv det. Om du river det, blanda ned det i smeten nu. Om nu klyftar äpplet, strö över lite kanel och ställ åt sidan.

Sätt i muffinsformar i en muffinplåt.

Lägg i en klick smet. Sedan, om du har äppelklyftor, lägg två stycken på smeten. Klicka sedan över en till sked smet.

Grädda i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Müslimuffinsarna ska vara ganska torra i mitten.

 


Clafoutis med Äpplen och Vaniljglass

Clafoutis är en fransk kaka som påminner om ugnspannkaka, men jag tycker Clafoutis är mycket godare! Jag har i äpplen i min kaka, bara för att det är en av mina favorit frukter, men man kan ha plommon, körsbär, päron, sommarbär mm. Gott att servera lite vaniljglass till och pudra med florsocker över! Runt om har jag karamell/kola sås, det blir självklart jätte gott om man gör sin egen sås, men det funkar lika bra med Ohoj!

 

 

 

Clafoutis med Äpplen och Vaniljglass, 4 st portionsformar

1 äpple
1 ägg
12 g smör
1 msk strösocker
1 nypa salt
1 msk ljust muscovado socker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk malen kanel
2 msk vetemjöl
3/4 dl röd mjölk
florsocker
kolasås
vaniljglass
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ned salt, vaniljsocker, kanel och vetemjöl.
Smält smöret och blanda ned det i smeten.
Vispa ned mjölken i en fin stråle.
Dela äpplet i fyra klyftor. Stör lite råsocker över.
Lägg varje klyfta i en smord ugnsfast form och häll över smeten.
Grädda i ca 20 minuter i 200 grader. Om du har varmluftsugn så grädda bara i en kvart.
Pudra med florsocker och ät kakan ljummen med glass.





Double Chocolate Chip "Dulce de Leche"

Dessa kakor är barnsligt goda och funkar därför perfekt för barnkalaset! Självklart funkar de till andra bjudningar också, de blir lika uppskattade.
"Dulce de Leche" är kondenserad mjölk som kokar under några timmar tills det blir en tjock "kola" smakande sås. Den är även mycket god till annat, ikväll ska jag tillexempel servera den till fruktsallad!


Double Chocolate Chip "Dulce de Leche", ca 10 st
60 gram mörk choklad
1 1/4 dl vetemjöl
1/4  tsk bakpulver
1 nypa salt
40 gram mjukt smör
1/4 dl strösocker
3/4 dl ljust muscovado socker
1/4 tsk vaniljsocker
1 ägg
1.5 dl havregryn
Gör så här:
Fyll en kastrull till häften med vatten. Sätt ned den kondenserade mjölken, oöppnad i sin metallförpackning och låt små koka i ca 2 timmar. Låt svalna.

Hacka chokalden grovt.
Blanda mjöl,bakpulver, vaniljsocker och salt.
Vispa muscovado socker och strösocker samt ägg och smör poröst.
Blanda ned mjölblandningen, chokladen och havregrynen i äggsmeten.
Spritsa ut degen till ganska små rundlar på en bakplåtsklädd plåt, ca 20 st.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter i 200 grader.
Låt svalna.
Öppna den kondenserade mjölken. Bred på lite av smeten på ena baksidan av en chokladkaka, tryck sedan fast en kaka på. Upprepa tills alla kakor är klara.

Grova Bananmuffins med Smultopp

Grova muffins har blivit min nya favorit. Goda blir de, men nyttiga och mättande. Ett bra mellanmål/frukost helt enkelt. Dessa har en härlig smultopp på sig som gör att det blir extra gott!

Grova Bananmuffins med Smultopp, ca tio st

2 ägg

1 dl råsocker

1/2 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 msk röd mjölk

1 msk turkisk yoghurt

1 tsk bakpulver

1 tsk malen kanel

1 nypa salt

1,5 dl vetemjöl special fullkorn

1/2 dl rågflingor

1.5 dl havregryn

2 bananer


Smultopping:

75 g smör

1 dl havregryn

1/2 dl rågflingor

1 dl mjöl

1/2 dl råsocker

 

Gör så här:

Vispa råsocker och ägg pösigt och fluffigt.

Smält smöret och blanda ned mjölken och yoghurten. Vispa ned det i äggsmeten.

Blanda alla de torra ingredienserna inklusive kryddorna. Blanda med en slev ned i äggsmeten.

Mosa bananerna. Blanda ned i smeten.

Sätt i muffinsformar i en muffinplåt.

Lägg i en klick smet

Smält smöret till toppingen. Blanda ned havregryn, rågflingor och råsocker och strö över muffinsarna.

Grädda i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Müslimuffinsarna ska vara ganska torra i mitten.



Pannkakor med Kondenserad Mjölk

Dessa pannkakor gjorde jag till frukost p.g.a. att det fanns ganska mycket "Dulce de leche" kvar från kakbaket. Supergoda blev det dock ganska söta så man behöver inte mycket sirap till. Däremot färsk frukt rekommenderas!

 

 

Pannkakor med Kondenserad Mjölk, 2 portioner

1.5 dl Kondenserad Mjölk, kokad i oöppnad förpackning två timmar

1/2 msk råsocker

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

1.5 dl vetemjöl

1/2 ägg

1/2 msk smält smör

 

Gör så här:

Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver.

Blanda ned ägget, smöret och mjölken.

Sätt på en stekpanna med smör i på medelstark värme.

Stek pannkakorna.

Servera med lite sirap, florsocker och färsk frukt.

 


RSS 2.0