Nya Planer
Krönika
Chocolate Banana Muffin
Dessa sötnosar kom till en dag då jag hade muffinsmeten klar men smaksättningen inte fanns hemma. Så, man tager vad man haver, i mitt fall en mosad banan och lite choklad och vips så hade man några goda muffins. Det här muffinsreceptet är förövrigt bäst då de blir otroligt saftiga och höga och passar därför även som en grund till en cupcake.
Chocolate Banana Muffin, 6 st
100 g smör
1 dl socker
0.5 dl florsocker
2 ägg
0.5 dl blå mjölk
2 dl vetemjöl
0.5 msk vaniljsocker
0.75 tsk bakpulver
1 banan
50 g mjölchoklad
lite extra banan skivor
florsocker
Vispa smör och socker, florsocker och vaniljsocker krämigt. Vispa ned äggen. Vänd i mjölken, mjölet och bakpulvret.
Vispa till en krämig smet. Mosa ned bananen i smeten. Smält chokladen i vattenbad och häll ned den i smeten, blanda lite, men inte helt.Fyll formar och grädda i 200 g i 25-30 minuter. De ska vara fasta i mitten.
Låt svalna och dekorera sedan med banan och florsocker.
Cupcake Icecream
Cupcake Icecream, 4 st
4 våfflor
100 g smör
1 dl socker
0.5 dl florsocker
2 ägg
0.5 dl blå mjölk
2 dl vetemjöl
0.5 msk vaniljsocker
0.75 tsk bakpulver
75 g smör
0.75 dl florsocker
1 äggula
1 msk vaniljsocker
röd karamellfärg
strössel
flagad mandel
chokladsås
kokos
annat som faller en i smaken
Vispa smör och socker, florsocker och vaniljsocker krämigt. Vispa ned äggen. Vänd i mjölken, mjölet och bakpulvret.
Vispa till en krämig smet. Fyll konerna med smeten. Trixa med ugnen så att konerna står rakt upp och grädda i ugnen i 15 minuter i 200 grader. Låt svalna.
Blanda smör, floroscker, äggula, vaniljsocker och karamellfärg. Låt stelna lite i kylen och skopa över smörkrämen på cupcake glassarna. Dekorera efter egen smak. Servera!
Bakfia Intervjuar Sofi Fahrman
Smarriga Blåbärsrutor
Här är receptet som den fina blåbärssylten fick inspirera! En mellanmjuk kaka med blåbär och mandel som passar lika bra till fikat som till dessert med en kula vaniljglass. Om man inte tycker om blåbär kan man naturligtvis ta en annan sylt och om man inte tycker om mandel så kan man självklart strunta i den! Blåbärsrutorna blev snabbt en favorit här hemma och jag hoppas de blir det hos er också!
Blåbärsrutor, 1 plåt
4 dl vetemjöl
1/2 dl stocker
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
1 äggula
2 dl blåbärssylt
1 näve hackad sötmandel
florsocker
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och ägg i en skål. Smula ner smöret och blanda till en deg. Låt vila i kylen i 1 timme.
Tryck ut degen på en bakpappersklädd plåt och grädda i 175 grader 15 minuter.
Ta ut och bred på sylten och strö över mandeln.
Grädda i ytterligare 10-15 minuter. Pudra lite florsocker över innan servering!
Hemmagjord Sylt

Dinkel-& Fullkornsbröd
Ikväll är det restaurangbesök som gäller. Det är alltid roligt att gå ut och äta och ikväll är det våra goda vänners restaurang Mathildas i Gävle som står på schemat. Uppdaterar om maten sen! Ha en trevlig Torsdag!
Dinkel-& Fullkornsbröd, 2 stycken
6 dl ljummet vatten
1 1/2 dl röd mjölk
20 g jäst
1.5 msk brödsirap
7 dl dinkelmjöl
7-8 dl vetemjöl special med fullkorn
1 msk salt
1 tsk brödkryddor
Sätt ugnen på 250 grader.
Rör ut jästen i mjölken och vattnet. Blanda ned sirapen och dinkelmjölet. Blanda till en jämn smet.
Täck med plastfilm och låt jäsa i 60 minuter.
Blanda ned fullkornsmjölet, saltet och brödkryddorna och låt jäsa övertäckt med plastfilm i 30 minuter till.
Ta fram två avlånga bakformar och täck med bakplåtspapper.
Fördela smeten i båda formar och jäs övertäckt i 30 minuter till.
Strö lite vetemjöl över bröden och sätt in en långpanna längst ned i ugnen.
Sätt in bröden i ugnen, slå en kopp vatten i långpannan och sänk gradantalet till 200 grader.
Grädda i 40 minuter. Bröden ska vara ltie kladdiga. De blir då saftiga när det torkar.
I'm Back!
Om DU var en av vinnarna på den senaste tävlingen här, där man kunde vinna marabou choklad, och inte har fått din vinst än. Maila mig då så ska vi lösa det!
Nej nu ska jag ut och lägga mig i solen innan den går imoln ihop med nya Elle. Oj vad jag gillar den tidningen och så fina omslag vi prenumeranter får! Imorgon kommer ett härligt recept upp på bloggen som jag använt mycket i sommar, kram på er!