Supergod Äppelkaka med mandel

Igår, på picknicken bjöd jag på en väldigt saftig äppelkaka som försvann snabbt! Mandelmassan i kakan gör den extra god och tro mig, kakan passar lika bra att äta ute i det gröna som inomhus!



Äppelkaka;
3 st  ägg
2.5 1.5 dl strösocker
1 dl ljust muscovado socker
1 1 tsk vaniljsocker
50 50 g smör
1 1/dl mjölk
1/2 dl grädde
3.5 3.5 dl vetemjöl
2 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
2 Äpplen
Kanel
50 g Mandelmassa

Gör så här:

Vispa ägg, strösocker, muscovadosocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

Smält smöret och rör i mjölken och grädden. Blanda ned i smeten.

Blanda alla torra ingredienser och blanda ned i smeten.

Skär äpplena i klyftor och vändi kanel. Ställ åt sidan. Riv ned mandelmassan.

Smöra och bröa en form och häll ned smeten. Stick ned äpplena i smeten.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter i 175 grader. Den ska inte vara kladdig.

 


Picknick inomhus med Glada vänner!

Idag är det inte sommar i Stockholm, därför fick min lilla picknick vara inomhus istället. emn mysigt var det ändå, picknick är verkligen ett roligt sätt att umgås på! Jag bjöd på bl.a. baguetter från Tomtebageriet fyllda med mozzarella och grillade grönsaker och en härlig äppelkaka med mandel. Recept kommer imorgon på äppelkakan, och jag föreslår att ni bakar den på en gång. Den är nämligen perfekt för Mors Dag fika!

 

 


Superfräsch Halloumi-och Melonsallad

En solig sommardag är en härligt läskande sallad det enda man vill äta. Halloumi blir super gott ihop med den goda melonen och av den här salladen kan man äta hur mycket som helst! Man kan stoppa ned lite vad man har hemma och servera den till vad man vill. Grillat, parma, några skivor kalkon eller skinka. Du väljer! Men, servera gärna med tsatsiki till, det blir väldigt gott!

 

 

 

Halloumi- och Melonsallad, för ca 6 personer

2 meloner, gärna honungsmeloner

1 morot

2 tomater

1 rödlök

Sallad, mycket, ta dina favoritsorter

1 dl oliver

2 paket halloumi

20 skivor kalkon

vitbalsamvinäger

1.5 tsk oregano

olivolja

 

Gör så här:

Skölj salladen och ställ åt sidan.

Skiva rödlöken riktigt tunt och skär tomaterna, melonerna och moroten i bitar.

Blanda alla grönsaker, oliver och salladi en stor skål eller på ett fat. 

Häll över oregano, lite olivolja och några skvättar vitbalsamvinäger.

Skiva Halloumin och stek gyllene på båda sidor, Lägg på salladen tillsammans med kalkonen.

Servera med tsatsiki och njut!

Chunky Monkey Kladdis

Förra veckan var en av dagarna en underbar bak-dag och det var då denna galet goda kladdkaka kom fram. Chunky Monkey, alltså bananer och Snickers godis är en favorit och funkar utmärkt i de flesta bakverk, självklart även kladdkaka. Den blir härligt kladdig och snickersen ger en lite salt smak vilket funkar fintfint ihop med chokladen. Vi dekorerade med lite jordnötter och riven choklad vilket jag tyckte blev superfint. Vad tycker ni, ser kakan mumsig ut?

 

 


Ckunky Monkey Kladdis
100 g smör eller margarin
2 ägg
1 dl socker
1 dl ljust muscovado socker
1 dl vetemjöl
1 dl siktad kakao
1 tsk vaniljsocker
2 snickers
2 bananer

Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och vispa ned det.
Blanda alla torra ingredienser.
Smöra och bröa en form. Häll ned halva smeten.
Krossa snickersen över chokladen och skiva över bananerna.
Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. Kakan ska vara lite kladdig.

Ett litet paket på posten!

 

Hittade ett fint litet paket från Marabou när jag kom hem idag! Gissa om jag blev glad, sånt här uppskattas verkligen när eftermiddagen ska innehålla PLUGG. I paketet fanns de nya smakerna med mörk choklad från marabou. Det var mint, passionsfrukt och citron och alla var... väldigt goda! Mint och citron var väldigt fräscha och passionsfrukten var otroligt fruktig och god! Nu, matte C plugg, det är ju nationella imorgon...

 


Pizza med Blåbär och lemoncurd

Till att börja med; Lova att ni prövar detta recept. Lova! Ni kommer inte att bli besvikna, detta var nämligen ett av mina bästa recept någonsin! Receptet skapades i torsdags under min och Linns bakdag (då vi åt alldeles för mycket socker) och de små pizzorna försvann direkt! Med blåbär och lemoncurd blir de också ovanligt fräscha och jag kan tänka mig att de passra perfekt på en picknick en varm sommardag! Söta pizzor är det kanske inte så många som gör men våga prova!


 

 

 

 

Visst ser det gott ut?

 

Pizza med blåbär och Lemoncurd, 4 små

25 g färsk jäst, rött paket
2 tsk ljus sirap
2 msk olivolja
1 dl ljummet vatten

0.5 dl mjölk
3.5-4 dl vetemjöl

200 g philadhelphia ost

4 dl blåbär

2 smk lemon curd

florsocker

macadamia nötter, saltade och rostade

50 g vitchoklad

 

Gör så här:

Smula jästen  i en bunke. Blanda ned vatten och mjölk och rör om. Häll i sirapen och olivoljan och blanda.

Häll nu i vetemjölet, lite i taget tills degen blir fast, lite kletig ska den vara.

Låt jäsa övertäckt i en bunke i 45 minuter.

Under tiden. Skölj blåbären.

Hacka macadamierna och chokladen. Ta fram osten så att den får bli rumsvarm.

Forma sedan 4 små rundlar av degen. Använd en kavel, de ska vara ganska tunna.

Bred på ett laget ost på varje rundel och pudra över lite florsocker.

Strö över blåbären och sedan macadamia nötterna. Avsluta med den vitachokladen. Lägg pizzorna på bakplåtsklädda plåtar och grädda i ugnen i 225 grader i 5-7 minuter.

Värm under tiden lemon curden i en kastrull och ringla den sedan över pizzorna.

Pizzorna kan ätas varma, kalla eller ljumma! Pudra gärna lite florsocker över dem och om du vill kan de serveras med lite vaniljglass.


En superhärlig dag!

Idag har vi verkligen kavlat upp ärmarna och bakat! Här får ni se lite bilder från dagen! Och förresten, vad tycker ni om den nya designen?

 

 

 

 


Utvärdering!

Så, nu har jag snart bloggat i 7 månader. Det har varit galet roligt och en väldig massa jobb, dock väldigt roligt jobb:) Hoppas ni har tyckt om alla de bakverk och andra smaskigheter jag har visat här på bloggen. Men, nu undrar jag, vad är det jag missat? Eller ska något bli bättre med bloggen? Vad är bra och vad är dåligt och vad vill ni se mer av? Nu är det er chans att verkligen tycka till, så tyck till! Jag uppskattar all kritik!

Och nu till en helt annan sak. Imorgon är vi lediga från skolan och jag ska då ut till min fina kompis Linn i  Nacka för en hel dag i bakningens tecken. Låter inte det underbart? Linn och jag ska, som 100 p projekt nästa terim skapa en tidning. En tidning som handlar om mat och bak, såklart, men även om hus och hem, intervjuer och repotage osv. Och nu undrar jag, skulle ni vilja läsa detta roliga projekt? I så fall, kanske vi skulle kunna ordna det på ett sätt eller annat:)

Nu önskar jag er en härlig kväll! Vilket väder vi har här i Stockholm!


Bananmuffins med russin...Utan Socker!

Efter lite förfrågningar här hemma om jag kunde göra ett recept utan socker så var jag tvungen att ställa mig vid spisen och koka ihop något. Resultatet blev bananmuffisn med russin i, som mellanmål, frukost eller min favorit, framför Desperate Housewifes!

 

Bananmuffins med russin, ca 7 st

100 g smör

2 dl riven kokos

2 ägg

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl vatten

2 1/4 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 banan

1 handfull russin

 

Gör så här:

Vispa fett och kokos. Tillsätt äggen och vispa.

Rör ner vatten och grädde och blanda.

Blanda alla torra ingredienser och rör ned i smeten.

Mosa bananen och blanda ner i smeten. Baldna ner russinen.

Fyll muffinsformarna och grädda i 20 minuter i 200 grader.


Viktoria & Daniel tårtan

I sommar är det ju kungligt bröllop här hemma, roligt ska det bli. Framförallt eftersom det för en gångs skull händer något! För att gratta och hedra brudparet bestämmde jag mig för att göra en tårta, Viktoria & Daniel tårtan. Bottnarna är gjorda av choklad och vanilj och fyllningen består av drottningsylt, såklart. Hela tårtan är täckt i sugarpaste med kanderade nejlikor. Tror ni Kronprinssesan och Daniel skulle tycka om den?

 

 

 

Viktoria & Daniel Tårtan

Chokladbotten:

75 g smält smör

1 dl röd mjölk

1/2 dl turkisk yoghurt

1.5 dl strösocker

1.5 dl ljust muscovado socker

t;

1 tsk vaniljsocker

4 1/3 vetemjöl

2 msk kakao

1 1/2 tsk bakpulver

 

Vaniljbotten:

75 g smölt smör

1 dl röd mjölk

1/2 dl turkisk yoghurt

3 dl strösocker

2.5 tsk vaniljsocker

4 1/2 vetemjöl

skal från 1/2 citron

1 1/2 tsk bakpulver

 

Drottningsylt

Sugarpaste

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader,

Blanda det smölta smöret med mjölken och yoghurten.

Vispa ägg och socker fluffigt.

Häll ner smörblandningen.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten.

Häll i en bröad form och grädda i 35-40 minuter.

Låt svalna.

Gör likadant med vaniljbottnen.

 

Lägg först vaniljbottenen på ett fat.

Bred på ett rejält lager sylt.

Lägg försiktigt på chokaldbottnen.

Kavla ut sugarpasten och dekorera efter eget tycke.

 


Vinnaren är...

...Elin! Hoppas de fina textilierna förgyller dina bakstunder! Maila mig din adress så kommer priset på posten!
Tack alla ni som var med och tävlade!

L.Y.C.K.A.


Mumsiga Frukostbullar

På senare tid har antalet nya läsare vuxit och det är jag verkligen jätteglad över! Välkommna! Jag tänkte därför visa upp ett super duper bröd recept som jag skrev om för ett halv år sedan. Blanda degen på kvällen och baka ut på morgonen. Lätt som en plätt!

 

 

Ingredienser till 9-10 småbullar:

1 tsk torrjäst

4 dl ljummet vatten

4 dl rågsikt

3 dl grovt rågmjöl

2 dl vetemjöl special

1 tsk kanel, malen

1 dl russin

1, 5 dl hasselnötter

eventuellt 1/2 dl torkad frukt, t.ex. fikon eller aprikoser

 

Gör så här:

Häll vattnet i en bunke och blanda ned jästen. Skopa sedan ned alla andra ingredienser och blanda väl. Plasta bunken och låt vila i kylskåp i 8-9 timmar eller över natten. Värm ugnen till 250 grader. En plåt ska vara inne i ugnen under tiden den blir varm. Forma avlånga bullar genom att bilda en avlång bit, sedan vika den på längden och sedan skära den i två. Lägg på bakplåtspapper, pensla med lite vatten, strö över lite mjöl och låt vila under en bakduk i ca en kvart. Lägg bakplåtspappret på den varma plåten och sedan in i ugnen i ca en kvart eller tjugo minuter. Efter ca 5 minuter i ugnen tar du en vattenspruta och sprejar in lite vatten. Det och penslingen med vatten komemr ge bröden en fin skorpa. Bröden ska vara inne i ugnen tills de är bruna. Känn med en sticka, det ska inte vara kladdigt! Låt svalna på galler utan bakduk eller njut med en gång med smör och en extra-lagrad prästost!

 


En liten Present med Macaroons!

I Fredags fick några hembakade macaroons chansen att bli gå-bort present! Ja, de blev uppskattade:)


MintBrownies med Marabou Polka

Ja, som en läsare trodde, marabou polkan blev galet god i kladdkaka, eller i detta fall, mjuka, härliga mintbrownies. För att förstärka mint smaken så bredde jag på ett lager mintchokladfrosting över kakan. Ja, för den som gillar mint och chokald är nog detta drömmen!

Jag skulle faktiskt kunna äta kakan direkt ur glasformen men...


..det kanske är bra att skära upp en bit, så det finns en gräns på hur mycket man ska äta liksom...



...en tugga till, bara en! Mmmmm...Marabou...

Mintbrownies med marabou Polka, 9 st
175 g mjukt smör
1.5 dl strösocker
1.5 dl ljust muscovado socker
1/2 dl honung
1/2 kryddmått salt
3 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
100 g Marabou Polka
50 g smör
3 dl florsocker
6 msk kakao
1 msk vispgrädde
1 msk kallt vatten
1 äggvita
1 tsk mintarom


Gör så här:
vispa smör, strösocker och muscovado socker.
Vispa ned kakao, honung och salt.
Vispa ned ett ägg i taget.
Smält chokladen i vattenbad och blanda ned i smeten.
Blanda alla torra ingredienser och rör ned med en slev.
Smöra och bröa en form och i med smeten.
Grädda i 175 grader i 40-45 minuter. Kakan ska vara lite, lite kladdig.
Till forstingen smälter du smöret och blandar sedan ned alla ingredienser utom äggvitan.
Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner den i smeten. Bred på frostingen när kakan är kall.
Strö över polkagrisar och skär upp i skivor.

Polka!!!!

Idag kom ett super sött paket på posten som innehöll Marabous nya choklad "Polka", tack!
Mint och Choklad är en kombination som jag alltid har älskat och just därför blev denna nya choklad en given favorit på en gång! Härligt var det också att tugga på eftersom polka bitarna var som "crisp" inuti. Mums! Nu när jag har märkt att chokladen är underbar som den är ska jag försöka baka något med den, titta in imorgon så får ni se resultatet! Kram på er!



Tävling...Vinn Kökstextilier!

Nu ska ni ta er en extra tit för denna tävling vill jag själv vinna! Ni har chansen att vinna superfina kökstextilier av märket Nyblom & Kollèns och den härliga butiken "Butik Stora Holm" spnsrar tävlingen med dem! Så, vill du finna härligt färggranna kökshandukar och grytvantar, då ska du göra så här:



För att ha chans att vinna: Kommentera i kommentarerna om varför du ska ha de här läckra textilierna!
För dubbel chans att vinna: Förutom att kommentera, länka till ett inlägg på din blogg där du berättar om tvlingen!

Tävlingen pågår till lördag den 15 maj, Lycka Till!

Era Härliga Frågor!

Att få frågor är ju bara helt galet kul och här kommer svaren till några av dem!

Var kommer ditt förkläde ifrån?
Förklädet kommer från Åhlens och är ganska så nytt så skynda och fynda innan det försvinner ifrån affärerna!


Är alla recept dina egna? Hur kommer du på dem i så fall?
Ja, om det inte står något annat i receptet så är de mina egna påhittade eller min mammas, farmors, etc. Jag får ofta en idé till ett bakverk av en dessert eller när jag går på restauranger. Jag blir även väldigt påhittig om jag får en beställning på något speciellt från släkt eller vänner.

Var kom den blå grythandsken du använde dig av?
Marimeko och återförsäljaren jag hittade den hos är Tehuset Java!

Jag skulle vilja ha en enkel vårdessert till min systers födelsedag. Vad ska jag göra?
Något som jag tycker är galet gott är att använda alla de färska bären som finns nu/snart, t.ex. hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär mm och göra en god vitchokladsås med lime i att ringla över. Om man vill göra en tårta, vilket du kanske vill eftersom det är en födelsedag så tycker jag att du ska göra en vanlig sockerkaksbotten fylld med lemoncurd i ett lager, skivade jordgubbar i ett lager och sedan marängfrosting runt om. Ska se om jag kan försöka få upp ett recept på en sådan snart:)

Hoppas ni tyckte om mina svar! Jag är lite ny på det här men jag tar gladeligen emot fler frågor i framtiden:) Ha en underbar Fredag!

 


Små kryddiga bananbröd

Dessa små söta bröd är fyllda med bananer och blir därför otroligt saftiga. Jag bakar dem i små avlånga formar så blir de inte muffins look-a-like utan mer brödiga.

Förresten, tack så hemskt mycket för alla fina kommentarer och mail som kommit angående senaste Videobaket. Ska svara på dem i ett inlägg snart! Tack!

 

Små kryddiga Bananbröd, ca 6 st

3 mogna bananer

50 g smör

2 ägg

1 dl råsocker

1.5 dl vetemjöl

1.5 dl råsikt

1 dl all bran flingor

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

Lite ljus sirap

 

Gör så här:

Mosa två bananer och skär den andra i skivor.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ned det smälta smöret.

Blanda alla torra igredienser och blanda ned i smeten.

Blanda sedan ner de mosade bananerna.

Fyll formarna med smet och lägg de skivade bananerna på.

Ringla lite ljus sirap över.

Grädda i 25 minuter i 175 grader.


Cheesecake med Lemoncurd och Blåbär

Cheesecake är nog en av mina absoluta favoriter men tyvärr är jag den enda här hemma som tycker om det. Jag äter alltså inte cheesecake så ofta, men, när jag får chansen att baka det så gör jag såklart det och den här gången blandade jag det hela med syrlig lemon curd och härliga blåbär, kan det bli bättre?


Cheesecake, i tårta
15 digistivekex
60 g smör
700 g cream cheese
3 ägg
2 dl gräddfil
1 dl strösocker
1 dl lemon curd
1/2 dl citronsaft
Blåbär
riven vit choklad

Gör sä här:
Mixa kexen och blanda ned det smälta smöret.Tryck ut i en form och grädda i 10 minuter i 175 grader.
Blanda alla ingreidenser till fyllningen forutom lemon curden.
Häll hälften av smeten i formen med digestivekexen. Grädda i 10 minuter i 150 grader. Ta ut.
Lägg på lemon curden och sedan resten av smeten.
grädda i 30 - 35 minuter i 150 grader.
Låt svalna något eller helt.
Strö på blåbären och riv vit choklad över.

Rabarbercupcakes med Limefrosting

Det var dessa små ljuvliga sötnosar som senaste avsnittet av Bakfias Videobak handlade om. De blir verkligen otroligt våriga och härliga och om man älskar rabarber är ju detta ett måste! Ät dem på en filt på gräsmattan med lite flädersaft till och njut!

Rabarbercupcakes med LImefrosting, ca 12 st

3 ägg
1 dl råsocker
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 gram smör
3/4 dl turkisk yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk limesaft
3 själkar rabarber
smör
råsocker

50 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
200 g philadhelphia ost
1 msk limesaft
rivet skal från i lime

Gör så här:
Vispa ägg, råsocker och strösocker pösigt.
Smält smöret och blanda ned yoghurten. Rör ned i äggblandningen.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ned i äggblandningen.
Rör ned limesaften.
Ställ åt sidan.
Skala och hacka rabarbern i fina bitar. Stek i en rejäl klick smör och mycket råsocker till rabarbern är mjuk.
Varva smeten med rabarbern i cupcake formar och grädda i ugnen i ca 20 minuter i 175 grader.

Vispa smör, florsocker, ost och limesaft till en krämig smet.
Bred på frostingen på cupcaksen.
Strössla med limeskal.

RSS 2.0