Mer Frågor...

Hej Bakfia! Bilden du har längst upp på din blogg med olika typer av cupcakes är så härlig och jag tänkte därför fråga hur du gör de längst upp med choklad! Finns receptet här på din blogg redan kanske?
Och var köper du alla gulliga muffinsformar? Hoppas du kan svara på alla mina frågor! Tack på förhand!

  • Hejsan! Chokadmuffinsen du menar, högst upp, är Hi-Hat Cupcakes. Alltså chokladmuffins med maräng topping och med ett överdrag av choklad. Just dessa kommer från Leilas bakbok "a Piece of Cake". Det finns även andra Hi-Hat recept om du söker på nätet!
  • De fina formarna jag använder kommer oftast från härliga Kalasform. De har bar storlekar och många fina mönster. Även på Stockhome finns fina varianter.

Lycka till med Hi-Hat Cupcaksen!
Många Kramar Bakfia

Macarooner med Vitchokladkräm och Lime

Det var ett tag sedan jag gjorde Macarons men oj så gott det är! Den som inte gör dem för att man tror att det är svårt kan andas ut. Svårt är det inte, däremot tar det fasligt lång tid, i alla fall för mig som är så petig. Dessa ljuvliga skapelser är fyllda med vitchokladkräm och lime vilket gör dem mycket friska och inte så mastiga. Supergoda verkligen, prova du med!

Jag gjorde även några Macaron klubbor, bara att trycka ned en drinkpinne mellan macaronsen och låta torka! Super fint att servera på festen!
Receptet är en italiensk maräng och kommer från Tartlette. Men eftersom det blir lite klurigt att använda sig av amerikanska mått så använde jag mig av Hello Sugars översatta recept!
Macarons med Vitchokladkräm och Lime– ca 40 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Vitchokladkräm:
1/2 dl vispgrädde
100 gram vitchoklad
2 tsk limejuice
30 gram smör
Gör så här:
Blanda den fint malda mandeln med florsockret i en bunke.
Mät upp antalet äggvitor och lägg lika delar i två skålar.
Vispa en skål med äggvitor till ett mjukt skum. Vispa sedan ihop med 35 gram socker och vispa till en styv smet.
Blanda sockerlagen i en kastrull och låt koka upp. När sockerlagen har nått 118 grader är den klar.
Vispa ned sockerlagen i marängsmeten. Vispa ned i en fin stråle. Forstätt vispa marängen till den är helt avsvalnad och glansig, ca 10 minuter.
Blanda nu ned den andra äggvitaskålen i mandel och florsockerblandningen och blanda med en slev.
Blanda ned några droppar röd karamellfärg och kanske några droppar pepparmintsolja?
Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda. Blanda dock inte fr mycket, smeten ska fortfarande vara lite trög.
Spritsa ut små rundlar på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen i ca 160 grader i 7-8 minuter.
Låt svalna.
Värm upp grädden till krämen.
Blanda ned choklad och limejucie, Låt svalna.
Vispa ihop med smöret till en jämn smet.
Spritsa på krämen på en baksida av en macaron, lägg sedan på en macaron som "topp". Forstätt tills alla är klara.

Vinnaren av Kalasforms Bakformar är...

Selina med den härliga dröm cupcaken som skulle smaka så här:

Oj! Vilken kul tävling! Jag bara älskar att baka cupcakes! Eftersom körsbär och choklad är mina favoriter så skulle jag vilja att min dröm cupcake skulle vara en kladdig choklad muffin med bitar av vit choklad och körsbär. Toppadmed en cheesecake frosting och ett stort körsbär. Mums!
Det lät verkligen supergott Selina, som tack för inspirationen kommer Kalasformarna på posten! Din cupcake ska jag försöka förverkliga inom snar framtid!

Minilängder med Vallmo och Vanilj

Jag måste varna er för dessa bullar, det är svårt att sluta äta dem! Men det är en risk man får ta, för de är så fasansfullt goda! Den lite matiga vallmon gifter sig perfekt med vaniljen och den söta degen och man kan inte annat än älska dem! Formen är små längder, dels för att de är så söta, dels för att jag tycker längder blir extra saftiga.

 

 

 


Minilängder med Vallmo och Vanilj, 4 st
25 gram jäst
75 gram smör
2.5 dl röd mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk ljus sirap
2 tsk malen kardemumma
7-8 dl vetemjöl
Vallmofrön
1 dl extra strösocker
100 g extra smör
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Blanda ned mjölken och värm til 37 grader.
Smula jästen i en bunke eller köksassistent och häll över degvätskan så att jästen löses upp.
Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och blanda.
Tillsätt mjölet, lite i taget, men spara 1/2 dl till utbakning.
Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över.
Häll lite rapsolja och mjöl på en tvättad bänk. Knåda degen och dela upp i två bitar.
Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred på 50 gram rumsvarmt smör. Sedan blandar du strösocker och vaniljsocker och strör över halva sockerblandningen över degen. Sedan strör du rikligt med vallmofrön över.
Rulla ihop från långsida till långsida och dela på mitten. Klipp med en sax "skåror" och lägg varje skåra åt varsin sida.
Jäs under bakduk i 30 minuter.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över med pärlsocker.
Grädda i ugnen i 200 grader i 15 minuter eller tills längderna är gyllene.
Låt svalna på galler under bakduk.

Tävling...Vinn Bakformar från Kalasform!

Nu är det dags för tävling igen här på Bakfia och den här gången är det ett samarbete med Kalasform!

Kalasform har superfina bakformar och bra storlekar! Allt från tryffelformar till bullformar. De har snygga mönster i många olika färger och kombinationer och deras hemsida är galet inspirerande! Det är deras formar jag använder allra mest!

 

Nu har Du chans att vinna tryffelformar, bullformar, muffinsformar och muffinsfromar i storleken "Lagom"!
Allt du behöver göra för att tävla är:
  1. Om du inte har en blogg: Beskriv kortfattat i kommentarerna din drömcupcake/muffin, smak osv.
  2. Om du har en blogg: Skriv ett inlägg på ditt blogg med vad din drömcupcake/muffin är, smak osv. och länka sedan till Bakfia/Tävlingen. Skriv sedan i kommentarerna med en länk till ditt inlägg!
Lycka till och kom med en massa goda idéer! Jag skapar även vinnarens bidrag och lägger upp ett recept här på bloggen! Tävligen avslutas tisdagen den 23/2!

Kokos Cupcakes med Citron och Marängtopping

Dessa cupcakes var det första gången jag gjorde igår och de blev super goda, så goda att jag gjorde en sats till! Kokosen, lemon curden och marängen blir perfekta ihop och om man vill kan dessa nästan vara en dessert för att de blir lite mäktiga!

 

 

Kokos Cupcakes med Citron och Marängtopping, 4 stycken

1 ägg

3/4 dl strösocker

25 g smör

1 msk röd mjölk

1 msk turkisk yoghurt

1 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljsocker

1 liten nypa socker

skal och saft från en halv lime

2/3 dl riven kokos

 

Marängtoppingen:

1 ägg

3/4 dl strösocker

lemon curd

 

Gör så här:

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.

Smält smöret och blanda ned yoghurt och mjölk. Vispa ned i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser. Blanda ned i äggsmeten.

Blanda ned saft och skal.

Fyll muffinsformar i en muffinplåt och grädda i 17 minuter i 175 grader.

Låt svalna.

 

Separera äggvitan från äggulan och vispa äggvitan fluffig.

Vispa ned halva sockermängden. Vispa till en hård smet.

Blanda försiktigt ned resten av sockret.

Bred ett ganska tunt lager lemon curd på varje kokosmuffin.

Fyll en spritspåse med marängsmeten och spritsa på kokosmuffinsen.

Sätt in cupcaksen i ugnen i 250 grader tills marängen har fått önskad färg.

Låt svalna eller ät ljumma.

 


Mina Favorit Semlor

Semlor är bland det godaste jag vet och vi äter väääldigt många här hemma när det är semelperiod. Mina gör jag med hackad sötmandel på och extra kardemumma. De blir super goda och om man vill kan man göra lite mindre storlekar men då grädda i 225 grader och kortare tid.

 

 

 

 

Mina Favorit Semlor, 10 st
25 gram jäst
75 gram smör
2.5 dl röd mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk ljus sirap
3 tsk malen kardemumma
7-8 dl vetemjöl
1 ägg
mandelmassa
2 dl grädde
1 näve grovt hackade sötmandlar
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Blanda ned mjölken och värm til 37 grader.
Smula jästen i en bunke eller köksassistent och häll över degvätskan så att jästen löses upp.
Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och blanda.
Tillsätt mjölet, lite i taget, men spara 1/2 dl till utbakning.
Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över.
Rulla tio stycken släta bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 15 minuter i 200 grader.
Låt svalna.
Vispa grädden.
Skär av toppen på semlan. Gröp ut innanskråmet i semlan och lägg i en bunke. '
Blanda med riven mandelmassa och lite grädde till en smet. Stoppa i fyllningen i semlan.
Spritsa på grädden semlan och strö över den hackade sötmandeln.
Skär toppen till en triangel och lägg på semlan. Strö över flosocker.
Servera som den är eller med varm mjölk.

>


Alla Hjärtans Dag Inspiration



Imorgon är det ju Alla Hjärtans Dag och vad passar väl bättre än att baka något härligt mumsigt till sina nära och kära? Här kommer mina favoriter som jag hoppas du kommer tycka om!

Hallon- och Chokladmuffins

 

Bjud på Afternoon tea

 

Mina Hjärtans Biskvier

 

Citronkräm toppad med Kokosmaräng

 

Mini Halloncupcakes

 

 



Questions...

Det kom några frågor häromdagen och här kommer svaren!
  • Vad jobbar du med? Eftersom jag bara är 17 år så går jag i skolan, men självklart är drömmen i framtiden att få arbeta på något vis med mat och bak!
  • Hur har du lärt dig allt? Jag har lärt mig mycket av Mamma, min Faster, Farmor och Mormor, kompisar, kokböcker etc. Sedan extra-jobbar jag även då och då på ett bageri här i Stockholm och där får jag självklart också mycket erfarenhet och kunskap.
  • Du verkar baka flera gånger i veckan? Vad gör du med allt? Äter du upp det? En del äter jag självklart, dock inte alla 12 muffins, hela sockerkakan osv.  men mycket går till familj, kompisar och arbetskamrater på föräldrarnas arbeten.
  • Blir det inte lätt att det går till överdrift och du äter för mycket av det goda eller hur gör du? Nu äter jag ju inte allt, mest för att jag ska prova på om det är gott. Men ibland, om jag kommit på ett riktigt gott godis, då tröttnar jag aldrig!
Jag tycker det är superkul med frågor så om ni undrar något om mig eller om mat och bak så är det bara att fråga!

Hallon Cupcakes i Äggkartong

Dessa hallon cupcakes är så små och söta att man äter dem hela i ett nafs! Smakerna kan variera i oändlighet men de blir så fina med hallonsmak, rosa frosting och lavandelströssel. De är e perfekt gå-bort present och då kan man ge bort dem i en äggkartong med en vacker sidenbandsrosett runtom. Jag garanterar att det blir uppskattat! De fina formarna kommer från Stockhome.


 

 

Hallon Cupcakes, ca 12 st

Muffinsen:

1 ägg

3/4 dl strösocker

1/2 tsk vaniljsocker

25 g smör

1 msk röd mjölk

1 msk turkisk yoghurt

1 1/3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

skal och saft från 1/2 lime

2 msk hallonsylt

 

Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt.

Smält smöret och blanda ned mjölken och yoghurten. Häll i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och blanda ned i äggsmeten.

Häll ned skal, saft och sylt i smeten.

Klicka ut ca 2/3 i små formar och grädda i ugnen ca 10 min i 175 grader.

Låt svalna helt.

 

Frosting:

15 g mjukt smör

1 1/2 dl florsocker

1/2 tsk vaniljsocker

50 g philadelphia ost

1 tsk limesaft

1 droppe röd karamellfärg

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser väl.

Fyll en spritspåse med smeten och spritsa på frostingen på de små muffinsen. Garnera med valfritt strössel.


Mina Hjärtans Biskvier

Alla Hjärtans dag närmar sig och jag bakar dessa för att fira, kärlek är även söta sakers tema denna månad så vad passar väl bättre än dessa?! De är underbara biskvier med härlig hallonfyllning och doppade i vitchoklad. Kanske något att bjuda pojkvännen/flickvännen, mamma/pappa, frun/mannen, lillasyster/storebror, farmor/morfar på?
I sann Alla Hjärtans Dag anda tillägnar jag detta recept till min vänner, tack för att ni finns!

 

 

 

 

Mina Hjärtans Biskvier, ca tio st

 

Bottnar:

300 g mandelmassa

1 äggvita

1 msk strösocker

 

Fyllning:

100 g smör, rumsvarmt

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

3 msk hallonsylt

4 droppar röd karamellfärg

 

Topping:

150 g vitchoklad

 

Gör så här:

Riv mandelmassan och blanda med äggvitan och sockret tll en slät smet.

Lägg ut på en bakplåtsklädd plåt och tryck smeta ut till en fyrkant, inte för tjock, och itne för tunn.

Grädad i ugnen i 175 grader i 15 min.

Vänta tills bottnen har svalnat något, ta sedan ut hjärtan med en peparkaks-hjärt form. Låt svalna helt.

 

Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred på hjärtanen. De ska vara "toppigast" i mitten. Ställ in i frysen i minst 1 timma.

 

Hacka chokladen och lägg i en skål som du sätter över sjudande vatten. Smält alltså chokladen i vattenbad.

Ta ut kakorna ur frysen och doppa en och en i chokladen så att den täcker den hallonröda fyllningen.

Låt stelna på bakplåtspapper och förvara biskvierna i en burk med tätslutande lock.


Vinnaren av Matmagasinet är...

...kommentaren med namnteckningen J!


Motiveringen löd såhär:
Jag har nu levt med anorexi i tre år och var innan denna tid väldigt glad i att vara med mamma i köket och hjälpa till. Vi hade roliga och nya maträtter ofta men detta försvann när anorexin kom in i huset. Både mitt och mammas självförtroende i köket är som borta. Mamma kan laga så mycket gott och jag vill bryta mig loss från denna hemska sjukdom. Jag märker att ny kraft från både min och min mammas sida ökar när jag t.ex köper hem en ny mattidning. Jag blir sugen på att testa det som finns att laga och då ökar mammas självförtroende och glädje i köket. Det kanske låter töntigt men denna tidning skulle verkligen hjälpa mig att våga och vilja äta för mat ÄR gott^^
Kram<3

Jag hoppas Matmagasinet kommer till stor nytta J! Tack alla ni som  tävlade!
Ha en härlig söndag!

Frostig Citronkräm

Detta är en väldigt fräsch och syrlig dessert som passar lika bra på sommaren som på vintern. Det som gör den extra god är blandningen mellan den lena lemon curden och den glassliknande "citronkrämen". Mumsig som tusan och passar extra bra efter en middag som man vill avsluta med något annorlunda.

 

 

 

 

 

Frostig Citronkräm, 3 st

250 g turkisk yoghurt

3/4 msk vaniljsocker

saft från 1/2 citron

Rivet skal från 1/2 citron

110 g lemon curd, ca en halv burk blir det

vitchoklad

 

Så här gör du:

Blanda yoghurten, vaniljsockret, saften från citronen och skalet från citronen i en bunke.

Klicka ned lemon curden i smeten och blanda, dock ska det inte blandas helt utan det ska finnas "klumpar" kvar.

Klicka ned krämen i små glas och in i frysen i ca 1 1/2 timma.

Om du vill vänta längre med att äta den ska den tina lite innan.

Servera med lite riven vitchoklad på toppen.

 


"Cheesecake & Choklad Muffins"

Det var en bloggläsare som frågade om jag inte kunde baka liknande cheesecake choklad muffins som man kan hitta på "Muffin Bakery" här i Stockholm. Jag gjorde mitt bästa och de här sötnosarna blev farligt goda!

 

 

Cheesecake & Choklad Muffins, ca 6 st

Choklad

1,5 ägg

1 1/4 dl strösocker

1/2 tsk vaniljsocker

25 gram smör

1/2 dl turkisk yoghurt

1 msk kallt kaffe

1 4/4 dl vetemjöl

2,5 msk kakao av god kvalité

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

Cheesecake

200 g philadhelphia ost

1/2 ägg

2 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Choklad:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ned dem i öggsmeten.

Cheesecake:
Mixa ost, ägg, florsocker och vaniljsocker till en slät blandning.

Sätt nu i cupcakeformar i en muffinplåt. Lägg först en klick chokladsmet i botten. Sedan en till klick på ena sidan och sedan håller du i cheesecake smet i andra sidan. Grädda i 150 grader ca 30 minuter eller tills chokladsidan nästan är torr.

Pyttis Tävling - Mitt bidrag

Garderobsgrubbel & Byråbekymer har en super härlig tävling på gång! Man kan vinna ett porträtt, av sig själv eller någon annan. Jag har kommenterat med min motivering, gör det du oxå. Här, Anna är min bild du kan få inspireras av, inte jätte spännande kanske men men...

Er Önskan är Mitt bakjobb!

För ett tag sedan var det en läsare som frågade efter ett gott recept på "Chocolate-Cheesecake Muffins", och nu håller jag på att bakar dem så receptet kommer imorgon här på bloggen! Ni vet väl att om ni vill att jag ska baka något speciellt så är det bara att skriva i kommentarerna så kavlar jag upp ärmarna och börjar jobba på en gång!

Tävling...Vinn Prenumeration På Härlig Mattidning!



Nu är det dags för Bakfias första tävling
som den här gången är ett samarbete med tidningen Matmagasinet!

Matmagasinet är alltid härligt inspirerande och ger bra och goda tips och recept var veckans alla dagar! En tidning som jag verkligen tycker passar alla, oavsett hur van man är vid att stå vid spisen!


Nu har du chansen att vinna en kvartalsprenumeration av Matmagasinet. Det enda du behöver göra är att svara på den här frågan:

Varför vill just du vinna prenumerationen? 

Tävligen avslutas på Söndag, alltså den 7/2. Kör hårt och Lycka Till!

RSS 2.0